Næringsministeren om USAs inflasjonsgrep: – Vi skal ikke ha noen ny batteritollsak her

USAs lovpakke «Inflation Reduction Act» kan skape trøbbel for norsk næringsliv. Håpet er å få Norge med på lasset hvis EU fremforhandler et unntak.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) mener Norge må være «på» USA og EU for å få til en avtale i kjølvannet av USAs nye «Inflation Reduction Act».
Publisert: Publisert:

I år trer den amerikanske lovpakken «Inflation Reduction Act» (IRA) i kraft. Gjennom subsidier, skattefordeler og låneordninger skal den sørge for grønn omstilling i USA, og at det grønne skiftet fører til flere jobber i landet.

Det kan få store konsekvenser for norsk næringsliv, og bekymrer næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

– Det er positivt at amerikanerne endelig tar ordentlige grep for å fremskynde grønn omstilling, men vi er bekymret for handelsvridende og hindrende elementer i den. Norge mener den mest effektive måten å få til en omstilling er samarbeid, ikke proteksjonisme, sier Vestre til E24.

Flere av subsidiene i pakken avhenger av at varer, for eksempel batterier og vindmøller, har en viss andel komponenter som er produsert i USA eller i land USA har frihandelsavtale med.

Vil unngå ny batteri-smell

I EU jobbes det nå med å få på plass et unntak som hindrer at europeiske varer taper konkurransekraft på det amerikanske markedet. I Norge jobbes det på spreng for å få Norge med, dersom EU oppnår dette.

Vestre har den siste tiden vært i møter med både Det hvite hus, det amerikanske utenriksdepartementet og handelsdepartementet, samt EUs visepresident Maroš Šefčovič. IRA blir også tema på torsdag, når Vestre skal møte Tysklands visekansler Robert Habeck i forbindelse med NHOs årskonferanse.

– Vi skal ikke ha noen ny batteritollsak her, sier Vestre, og viser til Storbritannias frihandelsavtale med EU, hvor Norge blir regnet som tredjeland. Dermed får biler med norskproduserte batterier som eksporteres fra EU til Storbritannia en ekstra toll.

Batteriindustri i Norge blir en av de store taperne dersom det ikke blir oppnådd unntak fra IRA. Staten har allerede gått inn med støtte til to store batterisatsinger i Norge, Morrow og Freyr.

– Det er en næring vi vil ha mer av, og vi vil tiltrekke oss gigafabrikkene. Jeg forstår godt at de som investerer ser mot USA og det som skjer der, men da vil jeg si at de kan regne med at Norge også skal stille opp og være et attraktivt sted å investere.

Er optimist

Næringsministeren vil unngå en ny slik glipp ved å være enda mer «på». Han mener det hjelper at Norge skal inngå flere formaliserte partnerskap med EU, blant annet gjennom grønt industripartnerskap om råvarer og batterier samt «Grønn Allianse».

– Vi viser at Norge er en partner å regne med. Da blir det vanskeligere for våre venner å glemme oss neste gang.

Vestre forteller at EU har vært tydelige på at norsk fornybar-teknologi på områder som batterier, havvind og karbonfangst og -lagring trengs for å få til en grønn omstilling.

– Jeg er optimist, men vi er inne i et annet tiår. Et med mer proteksjonisme, subsidiekappløp og stater som er seg selv nærmest. Norge er en liten åpen økonomi som er helt avhengige av frihandel, så vi kan ikke bare lukke øynene og håpe det går over.

Publisert: