Eksperter forklarer: Kina står klare til å involvere seg diplomatisk

Kina sitter på hendene mens Russland har invadert nabolandet sitt i Europa. Men president Xi Jinping følger nøye med i kulissene.

Kinas president Xi Jinping ønsker ikke ustabilitet, men veier også sine ord og handlinger i den pågående konflikten. Her møter han Russlands president Vladimir Putin i Beijing i 2016.
Publisert: Publisert:

Mens Vesten reagerte med en rekke økonomiske sanksjoner og ved å sende våpen til ukrainerne, har tilskuerne på den andre siden av slagmarken forholdt seg roligere.

Da invasjonen var et faktum den torsdagen, varslet kinesiske myndigheter i Beijing at de følger situasjonen nøye.

Budskapet fra Kina var å mane til beherskelse fra alle parter og hindre at situasjonen kommer ut av kontroll.

– Beijing har alltid respektert suvereniteten og territoriet til alle, men vi har også sett at det ukrainske spørsmålet har sin egen kompliserte og unike historie, het det i en uttalelse fra Kinas regjering.

Les også

Kommentar: Russland får ryggdekning fra Kina

Mener Kina vil ha løsning

– Hvis noen klarer å justere Moskva og ende med et kompromiss, så er det Kina. Jeg tror ikke Moskva hører på noen andre nå, sier førsteamanuensis Tom Røseth ved Forsvarets høgskole.

Røseth viser til at Kina har tjent godt på globaliseringen av økonomien, og at en ny kald krig eller fastlåst sikkerhetssituasjon i Europa vil begrense fri flyt av varer.

– De har også pekt på Ukraina som et land i Belte-vei-initiativet, så det er klart at de ser at dette vil være ødeleggende for kinesisk økonomi og eksportmarked.

Tom Røseth fra Forsvarets høgskole, her under et møte ved National Defence University of Ukraine.

– I en kaldere verden vil man også være mer skeptisk til teknologiprodukter fra Kina, og det taler imot at Kina ønsker en forverret situasjon i Europa, sier han.

Russiske og ukrainske forhandlere innledet torsdag ettermiddag en ny runde med samtaler i Hviterussland. Røseth er sikker på at Kina har oppfordret til samtalene.

– Kina kjører diplomatisporet. De har dyttet Russland til å snakke med Ukraina i to omganger nå. Jeg er overbevist om at Xi har bedt Putin forhandle om en løsning.

– Så har Russland gjort det uten særlig tro på at de forhandlingene vil nå frem, men det er positivt at Kina prøver, sier han.

Tilbyr fredsmegling

Tirsdag denne uken snakket Kinas utenriksminister Wang Yi med sin ukrainske kollega Dmytro Kuleba. Der oppfordret han til at krisen løses gjennom forhandling.

Wang skal ha signalisert at Kina var villige til å megle i konflikten, skriver The Guardian.

Ifølge den kinesiske transkriberingen av samtalen, skal Kuleba være villig til å styrke kommunikasjonen med Kina.

– Ukraina ser fram til at Kina spiller en meglingsrolle for å oppnå en våpenhvile, skal Kuleba ha sagt, ifølge NTB.

Les også

Ukraina-krigen: Dette har skjedd så langt

Ønsker ro

Professor Jo Jakobsen ved NTNU forsker på internasjonal sikkerhet og geopolitikk. Han påpeker at Kina i utgangspunktet ikke har en sentral rolle i det hele tatt.

– Dette er en europeisk konflikt som handler om Ukraina og Russland og oppgjøret etter den kalde krigens slutt, og om Russlands strategiske kjerneinteresser.

– Så selv om Russland og Kina har nærmet seg hverandre de siste årene, og Kina er en mektigere aktør på det økonomiske området, så vil andre hensyn, inkludert om hva Kina måtte mene, måtte vike i en sak som dreier seg om kjerneinteressene til Russland.

Les også

Kinesiske obligasjoner kan finansiere Russland

– Hvilke interesser har Kina i å involvere seg diplomatisk?

– Det har vært en lang opptakt hvor Vesten har forsøkt å utvide innflytelsesområdet på russiske kjerneinteresser. Du vil ikke se noen antirussisk retorikk eller antirussiske grep fra kinesisk hold, hverken økonomisk eller diplomatisk.

– Fra Kinas hold har det å være alliert med Russland, som de i praksis er, enorm strategisk betydning både nå og i fremtiden, sier Jakobsen.

Supermakt

I en rapport fra 2020 anslo de britiske forskerne i Centre for Economics and Business Research at Kina kom til å gå forbi USA fem år tidligere på grunn av pandemien, og dermed bli verdens største økonomi i 2028.

USA har 130 år bak seg som verdens største økonomi. Amerikanernes håndtering av pandemien fører til at slutten på denne epoken nå rykker mye nærmere, mener CEBR.

En diplomatisk rolle i Ukraina-krigen kan sementere landet som supermakt også på det geopolitiske området, tror Jakobsen.

– I et stormaktsperspektiv har Kina en del dimensjoner, hvor det økonomiske er viktigst. Der er de i øverste liga og har vært det en god del år som fasttømret supermakt. De er også i ferd med å bli en militær supermakt.

– Men diplomatisk og for innflytelse rundt om i verden har det tatt lengre tid. De har hatt en forsiktig rolle, og for eksempel ikke vært innblandet i Midtøsten og Syria.

– Så dette kan være den konflikten hvor Kina tar et steg eller to opp og blir en viktigere global aktør, sier han.

Les på E24+

Russlands penger er låst inne i utenlandske banker

Balanserer på en knivsegg

Førsteamanuensis og Ukraina-ekspert Tom Røseth er hovedlærer i etterretning ved FHS, og har en doktorgrad på Russlands politikk overfor Kina fra UiO.

– Oppsummert har Kinas rolle, frem til den russiske invasjonen av Ukraina, vært å støtte Russlands krav om sikkerhet i Europa. De har oppmuntret og støttet Moskvas krav for å gi økt legitimitet overfor Vesten. Samtidig har Moskva hatt noen å lene seg på, en mektig partner, sier Røseth.

Han viser til at Kina på sitt respektfulle vis overfor Moskva, har gjort sitt standpunkt klart.

– De la for eksempel ikke ned veto, men avsto i stedet fra å stemme i sikkerhetsrådet. Men de har generelt snakket om at de respekterer staters suverenitet med hensyn til Ukraina, uten å nevne dem spesifikt.

Samtidig har Kina også anklaget Vesten for å ha eskalert spenningen i Ukraina.

– Så de driver og balanserer ukrainaspørsmålet på en tynn knivsegg, hvor de også må ta hensyn til ukrainske interesser. Ukraina og Kina er jo også partnere, men Russland er veldig mye viktigere for Kina enn Ukraina er.

Les også

Den vanlige russer merker krigen på lommeboken

Men balansegangen er viktig for Beijing, for det vil koste Kina å velge å stå fullt og helt med Russland.

– For da vil også Kina bli rammet av sterke sanksjoner og internasjonal fordømmelse. De havner i dragsuget hvor den vestlige verden og mange andre stater fordømmer Russland.

– Om ikke en «kjølig kalkulering», så er det i alle fall en del av beslutningsgrunnlaget. Og så ønsker nok også Kina å vise at de setter pris på Ukraina. Men på kjøttvekten er det fordel Russland, sier Røseth.

Publisert:
Gå til e24.no