Tromsø kommune har avtaler verdt over 200 mill. som har gått ut på dato – eksperter aldri opplevd lignende

– Jeg kommer ikke på lignende saker med så stort omfang og så store beløp, sier advokat Marianne Dragsten.

Direktør for økonomi og finans i Tromsø kommune, Geir Andersen.
 • Rune Ytreberg (iTromsø)
 • Tora Lind Berg
Publisert:

iTromsø avdekket i et innsyn før jul at Tromsø kommune har latt 24 rammeavtaler om innkjøp gå ut på dato, uten å fornye disse. Kommunen har latt være å utlyse kontraktene på nytt. I stedet har de fortsatt å kjøpe varer og tjenester fra selskaper.

Kommunedirektør Stig Tore Johnsen har uttalt at kommunen ulovlig har kjøpt varer og tjenester gjennom de 24 avtalene til en verdi av minst 150 millioner kroner.

– 150 millioner kroner er verdien vi anslår at vi har handlet for etter kontraktene løp ut, sier Geir Andersen til iTromsø.

Han er nytilsatt direktør for økonomi og finans i Tromsø kommune, og startet i jobben for to uker og to dager siden. Han takket ja til jobben i slutten av september, og var ikke klar over saken da.

Beløpet kan være større

Dette er såkalt ulovlige direkteanskaffelser, og det mest alvorlige bruddet på regelverket om offentlige anskaffelser, sier NHO-advokat Arnhild Dordi Gjønnes. 

Tromsø kommune kjøper hvert år varer og tjenester for 2,5 milliarder kroner. Kommunen er pliktig å lyse ut kontrakter om innkjøp på anbud for å sikre fri konkurranse og best mulig pris for innbyggerne som betaler skatt til kommunen.

– Beløpet kan være større, men vi har ikke kunnet gå dypere inn i det enn det, sier Andersen.

Han tar store forbehold om hvor mye kommunen faktisk har handlet ulovlig for, i kroner og øre.

– Det er klart at dette er ingen heldig sak, det er det ikke. Vi gjør alt i vår makt for å rydde opp i dette. Samtidig har vi stått i en pandemisituasjon ganske lenge, som jeg tror også granskings-rapporten vil belyse, uten at det er noen unnskyldning, sier Andersen.

Vil legge dette bak seg

150 millioner kroner er det estimerte beløpet det er handlet for etter at rammeavtalene gikk ut. Den totale verdien på kontrakten før dette har til nå vært ukjent.

Selv om det er handlet for 150 millioner kroner, kan den samlede verdien på kontraktene være høyere.

Tirsdag ga Tromsø kommune avisen iTromsø innsyn i en oversikt over hvor mye penger de 24 utgåtte rammeavtalene er verdt.

15 av de 24 utløpte kontraktene har ifølge Tromsø kommune en anslått verdi på 186 millioner kroner. Det viser en oversikt som iTromsø har bedt kommunen om innsyn i. iTromsø har fått en liste over de omtalte rammeavtalene, med kontraktsverdi fra konkurransegrunnlaget.

– Summen er en estimert kontraktsverdi for kontraktene vi har inngått. Det betyr ikke at vi har handlet for denne summen på disse. Dette er uansett et avsluttet kapittel for oss. Vi er ene og alene opptatt av å se fremover, sier Andersen.

Minst 200 millioner kroner

Det er også ni avtaler kommunen ikke har klart å beregne den totale verdien av. Flere av disse er store avtaler verdt flere titalls millioner kroner.

I tillegg har innkjøpsavdelingen oppgitt verdien for én av de ni kontraktene overfor iTromsø i høst. Den gjaldt printere, og hadde en verdi på 16 millioner kroner.

De ulovlige avtalene kommunen ikke har fornyet har dermed en anslått verdi på over 200 millioner kroner.

Rammeavtalene varer fra to til fire år. De årlige innkjøpene er på over 50 millioner kroner per år. Økonomidirektør Andersen vil understreke at mens kommunen handlet ulovlig for 150 millioner kroner, er den sistnevnte summen verdien på de gyldige kontraktene.

– De to beløpene har derfor ikke noe med hverandre å gjøre, og må ikke blandes, sier Andersen.

Slaktes av eksperter: – Kan ikke huske noe lignende

To ledende eksperter på offentlige anskaffelser slakter de ulovlige innkjøpene i Tromsø kommune.

– Det er en stor sak. Det er sjelden kost at så mange rammeavtaler går ut på dato. Det vanlige er en eller to, sier advokat og anbudsekspert Robert Myhre.

Myhre var ansvarlig for å skrive forskriften for offentlige anskaffelser, fikk i oppgave fra regjeringen å opprette Kofa - Klagenemnda for offentlige anskaffelser. Han ledet selv KOFA et par år, før han startet et privat advokatselskap med ekspertise på offentlige anskaffelser.

Myhre har jobbet med offentlige anskaffelser i 20 år, men kan ikke huske et like omfattende regelbrudd som i Tromsø kommune.

– Jeg kan i min karriere ikke huske noen lignende saker med 24 rammeavtaler som bare går ut på dato uten å bli fornyet. Det er særdeles kritikkverdig, sier Myhre.

Advokat og anbudsekspert Robert Myhre

Direktør Andersen i Tromsø kommune svarer følgende på kritikken.

– Nei, hva skal jeg si til det? Det må jeg bare ta til etterretning, så får vi se hva forvaltnings-revisjonen kommer fram til. Det er ikke så mye mer å gjøre enn det.

– Merkelig at ingen meldte ifra

Han mener saken «selvsagt er alvorlig», både fordi kommunen bryter viktige lover, og fordi man risikerer å misbruke skattebetalernes penger.

– Kommunen risikerer å betale mye for varer og tjenester, siden de ikke har hatt ny konkurranse om priser på innkjøp. Og kommunen kan bli bøtelagt av Kofa for å ha brutt reglene for offentlige anskaffelser, sier Myhre.

– Det virker som kommunen ikke har hatt noen med ansvar for dette. Det er et ledelsesproblem. Kommunen mangler kontroll og rutiner. Det er merkelig at dette kunne skje uten at noen meldte ifra, legger han til.

Kofa-medlem: – Enda mer alvorlig

Også advokat Marianne H. Dragsten er kritisk til Tromsø kommunes håndtering. Hun er Norges ledende anbudsekspert, og medlem i Kontrollorganet for offentlige anskaffelser.

– Kommunen har ikke god oversikt og ikke god oppfølging. Det er ikke enestående at man glemmer å fornye en kontrakt eller to. Men å glemme 24 rammeavtaler er uvanlig, sier Dragsten.

Hun er en av landets fremste eksperter innen offentlige anskaffelser. Hun sitter selv i Kofa og har skrevet flere bøker om emnet, blant annet den fremste juridiske kommentarboken.

– Jeg kommer ikke på lignende saker med så stort omfang og så store beløp. Det er en stor sak med så mange rammeavtaler og så stort samlet beløp. Jeg kan ikke huske lignende, sier Dragsten, som har jobbet med offentlige anskaffelser i 20 år.

Advokat og anbudsekspert Marianne Dragsten.

Også Dragsten mener saken «tyder på veldig dårlige rutiner» og lett kunne vært unngått. Rammeavtaler for innkjøp varer i en bestemt periode, med klare frister for når man skal lyse ut nye anbud for fornyede avtaler

Flere av avtalene løp ut for flere år siden.

– Man vet i god tid når avtalene løper ut. Det er så åpenbart at disse avtalene har løpt ut, at det gjør bruddet på reglene enda mer alvorlig, sier Dragsten.

Attraktive og viktige avtaler

iTromsø har intervjuet flere av selskapene som ikke har fått konkurrere om innkjøp etter at rammeavtalene løp ut.

– Kommunen har jo kjørt med null konkurranse. De skal hente inn tre tilbud, sa daglig leder i X-partner Nord, Wiggo Ditlefsen til iTromsø.

Både NHO og de aktuelle bedriftslederne gjør det klart at kontraktene det er snakk om er attraktive, og at Tromsø kommune er en svært viktig kunde for mange bedrifter, ikke bare i Tromsø, men hele regionen.

– De er definitivt ettertraktet. Man strekker seg ganske langt for å klare å få de avtalene der. Det gir en forutsigbarhet som kan være veldig gunstig, sa Robin Klo, daglig leder i Låsesmeden Tromsø.

Økonomidirektøren i kommunen er klar over kommunen betydning.

– Mitt mål er å få dette opp å gå så fort som mulig. Det er viktig at vi gjør dette riktig overfor leverandørmarkedet, vi som er en så viktig aktør for dem. Det har med tillit og troverdighet å gjøre, det skulle bare mangle at vi ikke har dette på plass, sier Andersen.

Daglig leder i X-partner Nord, Wiggo Ditlefsen, kontaktet kommunen med spørsmål om nytt anbud allerede i 2019
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Tromsø kommune
 2. Tromsø
 3. NHO
 4. Konkurranse

Flere artikler

 1. Kjempetap for Tromsøs uteliv: – Aldri opplevd noe så psykisk slitsomt

 2. Hitecvision frikjennes etter konkurs i datterselskap

 3. John Carew tiltalt for grov skatteunndragelse

 4. Kinesiske skannere brukes på Norges grenser – svartelistet av USA

 5. Rettssak mot Handelsbanken: – Det har vært direkte helsefarlig