Virke forventer hjemmekontor-stopp: – Møkk lei

Hjemmekontor sliter på ansatte og rammer sentrumsnære butikker og serveringssteder, mener Virke.

Advokat og forhandlingssjef Ane Nore Nyhus i Virke på hjemmekontor med barna Harald og Anna Benedicte.
Publisert:

– Det å komme hjem på fredag og ta helg, det er søren meg undervurdert. Det er så nydelig.

Advokat og forhandlingssjef Ane Nore Nyhus i hovedorganisasjonen Virke minnes livet før store deler av Norge ble sendt på hjemmekontor, for å bli der i nær to år. Livet der man markerte arbeidsdagens slutt ved å komme hjem – ikke ved å gå fem steg fra kjøkken til stue.

Hun møter E24 utenfor huset på Lambertseter. Inne på kjøkkenet deler hun hjemmekontor med barna Harald og Anna Benedicte, som har fått corona.

Hun har også selskap av familiehunden Oscar, som er fornøyd med å få seg en luftetur, og iherdig forsøker å få henne til å kaste kongler til ham under intervjuet.

Nyhus beskriver lett oppgitt arbeidssituasjonen:

– Når du har to covidsyke unger som skal gjøre litt lekser, se litt film, bake litt. Du har liksom den suppa. Det er jo vanskelig å gå gjort jobben, man blir sliten.

– Møkk lei

Virke-advokaten må ikke lete lenge etter tingene hun savner: Kollegene, samtaler med alle på kontoret – ikke bare dem man jobber mest med, overgangen fra jobb til fritid, møter som ikke foregår på Teams med tusen distraksjoner rundt.

– Bare det å sykle til jobb, og så når du sykler hjem stopper du i en butikk for å titte litt, eller du kjøper med deg noen blomster, eller du tar en kaffe eller treffer noen. Det savner jeg, sier Nyhus.

Hun understreker at hun tross alt er privilegert, som hverken har mistet jobben eller vært permittert. Men hjemmekontoræraen har tatt på.

– Jeg er jo møkk lei.

Bekymret for sentrumsnære butikker

I tillegg til virkningen på hver enkelt person og arbeidsplass, bekymrer Virke seg for hvordan hjemmekontor påvirker næringslivet i byene.

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke avbildet på videomøte fra klesskapet sitt hjemme ved en tidligere anledning.

I Oslo, hvor tiltakene jevnt over har vært strengest og mest langvarige, rapporterer at de merker en betydelig effekt av at folk sitter hjemme fremfor kontoret. Det gjelder spesielt sentrumsnære butikker og serveringssteder.

– Det er jo fordi sånne som meg ikke sykler gjennom byen og tar med seg den blomsterkvasten, tar den kaffen, kjøper den blusen, sier Nyhus.

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke mener regjeringen ikke kan fortsette å påstå at hjemmekontor er et lite inngripende tiltak.

– Det har en næringsmessig virkning at vi drar til og fra jobb, sier Kristensen.

Han forventer at regjeringen går for en full gjenåpning, og blant annet hever hjemmekontorpåbudet på pressekonferansen tirsdag kveld.

– Nå har vi stått i det så lenge at jeg tror det er en trøtthet blant folk.

Både Kristensen og Nyhus gleder seg stort til å komme seg på kontoret igjen.

– Både for å møte alle de fine ansatte, og ha den interaksjonen på jobb som er viktig for kulturen, sier Kristensen.

– Jeg er klar, jeg kommer med én gang jeg kan, sier en entusiastisk Nyhus fra trappen hjemme.

Publisert: