Coop-butikker er åpne igjen etter hackerangrep

Kassesystemet til Coop-ekstra ble slått ut i helgen etter at hackere slo til mot leverandør. Selskapet rullet ut alternative betalingsløsninger, kan melde torsdag at alle butikkene deres igjen er åpne.

Matkjeden melder torsdag at alle butikkene deres er åpne igjen etter at de i helgen ble satt ut av spill under et hackerangrep.
  • Harald Hoff
Publisert: Publisert:

IT-leverandøren Kaseya ble i helgen rammet av et omfattende hackerangrep, som blant annet har rammet svenske Coop-butikker.

Matkjedenes 600 butikker ble stengt som følge av utslåtte kasseapparater. Et hundretalls teknikere ble over helgen mobilisert for starte kassene på nytt manuelt.

Torsdag ettermiddag melder Coop i en pressemelding at alle butikkene deres er åpne igjen i Sverige.

– Coop har gjort store it- og sikkerhetsinvesteringer de siste årene, men vi kan konstatere at vi behøver gjøre mer, sier administrerende direktør i Coop, Magnus Johansson.

– Vi kommer analysere fremover hvilke ytterligere innsatser som behøver. gjøres og hvordan dette har påvirket oss både økonomisk og på andra måter. Nå er vi glade vi for at vi er tilbake og at vi sammen har tatt oss gjennom en krise av globale proporsjoner, sier han.

Administrerende direktør i Coop Sverige, Magnus Johansson, sier han er glad for at krisen er over. I pressemeldingen fra Coop hyller han torsdag sine ansatte for arbeidet deres under hacken.

Coop Sverige har under angrepet åpnet for at kunder kan betale med appen «Scan and pay» i utvalgte butikker. Dette gjør de parallelt med at de prøver å gjenopprette så mange kassesystemer som mulig.

Torsdag melder Coop at 300 av butikkene deres bruker appen, og at i enkelte lokalasjoner har den vært helt avgjørende for å opprettholde driften.

Hackergruppen Revil har tatt på seg ansvaret for angrepet, og skal ha krevd 600 millioner kroner for å frigi datasystemene.

Mandag antok svenske medier at dataangrepet ville koste Coop flere titalls millioner. Dagens Industri har regnet seg frem til at dagligvarekjeden hadde en omsetning på rundt 100 millioner svenske kroner daglig i 2020.

Ingen av Coop-butikkene i Norge var rammet som følge av at de anvender en annen leverandør til kassesystemene sine.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dataangrep
  2. Coop
  3. Butikker

Flere artikler

  1. IT-ekspert om Coop-hackingen: – Kan ta uker å reparere

  2. Hackere bak Coop-angrepet skal være pågrepet

  3. Alle Coop-butikker i Sverige holder stengt etter hacker-angrep

  4. Utlover 127 millioner kroner i dusør for hacker-info

  5. Systembolaget har tapt milliarder på fall i norske kunder