SKYTING PÅ LØPENDE VILLSVIN: Den noe obskure, og forbigående, OL-øvelsen ga gull til norske Tor Heiestad i Seoul-OL i 1988. Her er han med de bevegelige skyteskivene som gikk frem og tilbake. Skytterne skulle treffe best mulig på det bevegelige målet.

Hva har elektrifisering og skyting på løpende villsvin til felles?

I Norge prøver vi så godt vi kan å treffe på en bevegelig blink. Dersom vi treffer får vi konkurransekraft, nye arbeidsplasser og enorme muligheter for norske virksomheter i en elektrisk fremtid.

Det grønne skiftet
 • Stian Mathisen
  Stian Mathisen
  Kommunikasjonssjef i Fortum
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

I andre episode av podcasten Grønn Sone trekker LO-sekretær Are Tomasgård en pussig, men treffende sammenligning mellom Tor Heierstads OL-gull i skyting på løpende villsvin fra 1988 og elektrifiseringen av Norge som vi nå står overfor. Under OL i Seoul løp den villsvin-formede blinken maskinelt fram og tilbake. Fra omtrent femti meters avstand skjøt Heierstad oss til topps.

I 2021 ligger Norge i verdenstoppen i produksjon av en rekke råvarer, inkludert nikkel, aluminium, og kobber, som verden trenger for å mestre det grønne skiftet. For å lykkes i et elektrifisert samfunn er tilgangen til bærekraftig produsert kobber fra fornybar energi helt essensielt. Tilgangen til ren energi gir norsk industri en konkurransefordel og evne til å etablere nye industrieventyr.

Omtrent halvparten av energibruken vår kommer fra fornybar energi, mens resten fremdeles er fossil. Som nasjon har vi allerede vært gjennom store forandringer de siste 30 årene, og det kommer til å skje mye mer i årene framover.

Som Tomasgård sa det: både «skytebanen» og terrenget er i rivende utvikling. Den store energiomstillingen har for alvor tatt seg opp rundt oss, og flere land puster oss i nakken om gullplasseringen. Avstanden krymper til nabolandene, og det er ikke like lett å treffe mål lenger. Litt som med å treffe blink på et løpende villsvin.

Les også: Hydro vil kaste seg på hydrogenbølgen

Om Norge skal fortsette i den grønne ledertrøya, må vi diversifisere og ta i bruk alle energikilder så langt det lar seg gjøre.

Vi kan nemlig ikke få i pose og sekk. Vi skal ha billigere strøm, mer kraft, men helst uten nye utbygginger. Det sier seg selv at dette ikke vil bli mulig uten harde prioriteringer.

VANT OL-GULL: Skytter Tor Heiestad med gullmedalje i sommer-OL for Norge i 1988.

Vi kan med fordel rette blikket mot betydningen av energieffektivisering. Vi kan forvalte eksisterende energi mye bedre og utnytte systemene bedre. Dette vil redusere behovet for større inngrep i naturen for å bygge ut mer kraft.
Likevel kommer vi ikke unna at det vil være behov for nye utbygginger og mer kraft på sikt. Det må skje i god dialog med lokalsamfunn. Med et utgangspunkt i fornybar kraft vil vi være bedre posisjonert til å skape nye arbeidsplasser i Norge. Legger vi i tillegg lokale arbeidsplasser rundt nye industrinæringer vil det gi trygghet til omstillingen vi skal igjennom.

Les kronikk fra Frp-Dale: Elektrifisering av sokkelen vil gi massiv vindmølle-utbygging

I Norge har vi allerede en høy elektrifiseringsgrad, blitt et laboratorium for elektrifisering av nye områder og oppnåelse av store klimakutt. Vi bør trippe på startstreken for å utvikle nye forretningsmuligheter knyttet til den økende elektrifiseringen.
De neste ni årene er vinduet vi har for å utnytte forspranget. På sikt blir nemlig det europeiske energisystemet likere det norske, og skal vi lykkes både på borte -og hjemmebane vil det avhenge av at vi får opp tempoet i arbeidet med å endre energisystemet.

Det betyr at en rekke aktører må samarbeide på tvers av tradisjonelle verdikjeder. Nye områder skal elektrifiseres, og vil være avhengig av tilstrekkelig nettkapasitet og et forsterket distribusjonsnett.

Omstiller vi oss ikke raskt nok vil vi risikere store tap, gå glipp av nye arbeidsplasser og enorme verdier. Er vi fremoverlente og kartlegger raskt hvilke behov vi vil ha for å lykkes med elektrifiseringen i årene som kommer, vil vi kunne styre utviklingen – og ikke la oss bli styrt.

Da må vi tørre å ta grep om debatten, og ikke minst utfordringene og mulighetene før andre skyter blink før oss – og vi må ta til takke med medaljens sure bakside.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Det grønne skiftet
 2. Fornybar energi
 3. Elektrifisering
 4. Skyting
 5. OL
 6. LO
 7. Energi

Flere artikler

 1. Det blir ingen grønn omstilling uten nok kraft

 2. La frem energimeldingen: – Vi trenger mer energi

 3. Sverige vil bygge kraftnett raskere: Mener Norge bør gjøre det samme

 4. Mener klimakutt vil kreve naturinngrep: – Må erkjenne at det blir en brutal omstilling

 5. Grønt industri-EM går nå