Grønn teknologi

DNV GL stryker to bokstaver

DNV GL skifter navn tilbake til DNV, syv år etter sammenslåingen med Germanischer Lloyd. – Hovedgrunnen til at vi endrer er en forenkling, sier DNV GL-sjef Remi Eriksen til E24.

DNV GL-sjef Remi Eriksen varsler at selskapet skifter navn til DNV, syv år etter sammenslåingen med Germanischer Lloyd.

DNV GL
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det kommer frem i en melding fra selskapet.

Det var i 2013 at DNV og Germanischer Lloyd formelt slo seg sammen, og i 2017 trakk tyske Mayfair seg ut slik at den norske DNV-stiftelsen igjen ble eneeier i selskapet.

Syv år senere er altså GL-delen av navnet historie. De to bokstavene strykes, og bare DNV står igjen. Navnebyttet gjelder fra 1. mars.

– Hovedgrunnen til at vi endrer er en forenkling. DNV GL er ikke et helt enkelt navn å uttale, og vi så at bruken av navnet ikke var konsistent, sier DNV GL-sjef Remi Eriksen til E24.

Han sier at det er viktig for en merkevare at bruken er lik over hele linja, men at han opplevde å se navnet brukt både med og uten mellomrom mellom DNV og GL, eller med punktum eller bindestrek.

– I tillegg begynte også mange kunder å si DNV, det ble for krevende å komme gjennom fem konsonanter, sier han.

– Fin ordrebok

Som mange andre selskaper slet DNV GL i fjor med permitteringer og lønnskutt etter coronakrisen, men Eriksen mener selskapet likevel landet på bena.

– Tross oljeprisfall og covid-19 i fjor har våre folk klart å levere på alle prosjektene vi hadde sikret før vi kom inn i pandemien, og vi har solgt mange nye prosjekter. Så vi har en fin ordrebok inn i 2021, sier han.

– Men vi hadde en aktivitetsnedgang i 2020 på cirka 10 prosent for olje og gass. For selskapet som helhet ble nedgangen om lag fem prosent, sier han.

Krisestemning etter coronaen

Selskapet har rundt 1.000 ansatte i Kina, og så ifølge Eriksen tidlig at coronaepidemien kom. Selskapet etablerte et kriseteam i midten av januar.

– Det var krisestemning i april, men utpå sommeren så vi at vi klarte å levere på det vi skulle. Vi hadde investert i digitalisering etter forrige strategi i 2015, av helt andre grunner enn å være robust overfor en pandemi, men det kom veldig til nytte nå, sier han.

Selskapet betalte i høst tilbake det de ansatte hadde tapt på permitteringene og lønnskuttene etter krisen.

– Noen tok lønnskutt, noen tok permitteringer, men i løpet av november og desember har vi betalt tilbake alle kostnadene de ansatte måtte ta, og alle har blitt kompensert for tapet sitt, sier Eriksen.

– Så fra å være en ganske dyp bølgedal i mars-april så har vi klart å komme oss gjennom det, og faktisk kommer gjennom et år som er blant de bedre i DNV, og på nivå med 2019, sier han.

Fersk femårsstrategi

DNV GL skifter navn i forbindelse med at det legger frem en fersk strategi for de kommende fem årene.

Selskapet har om lag 11.600 ansatte og driver blant annet med kvalitetssikring og risikohåndtering i alt fra olje og gass til fornybar energi og shipping. Det har virksomhet i over 100 land, og omsatte i 2019 for 21,6 milliarder kroner.

DNV GLs aktivitet innen olje og gass har skrumpet inn, men selskapet leverer økt aktivitet i sektorer som fornybar energi, helse og matvarer.

– Vi har fem forretningsområder, hvor maritim er det viktigste. Så har vi to forretningsområder som er like store, det ene er fornybar og kraftnett og det andre er olje og gass. I 2020 og foregående år har vi vokst bra innen fornybar energi og kraftoverføring, mens olje går ned, sier Eriksen.

Han sier at DNV GL vokser innenfor medisinsk teknologi og helse, hvor selskapet har en del virksomhet i USA og Australia. Også innen matvarer og digitalisering satser DNV GL stort.

– Vi vokser innen fornybar energi, vi vokser innen helse og matvarer, og så vil vi fortsette å vokse innenfor shipping. Selv om det var en nedgang på 3,6 prosent i fjor i shipping, venter vi ny vekst i år, sier Eriksen.

Les også

DNV GL: Oljetoppen er nådd

Ble rammet av oljenedtur

Selskapet var oppe i rundt 16.000 ansatte på det meste, men det var før oljeprisfallet fra 2014.

– Dette har selvfølgelig påvirket oss, vi er i alle de store områdene i verden som jobber med olje og gass. Det har vært mindre utbyggingsprosjekter og boreaktivitet. Det har påvirket oss, men i mye mindre grad enn fryktet, sier Eriksen.

DNV GL-sjefen mener at dekarbonisering er en viktig del av selskapets aktivitet i energisektoren.

– Det er klart, hvis du ser på olje og gass og fornybar om ti år, så vil vi ha mye større aktivitet rettet mot vind og kraftoverføring enn på olje og gass. Men det er også koblinger mellom sektorene, som innen hydrogen som kan lages både fra gass og fornybar energi gjennom elektrolyse, sier han.

Spionsak etterforskes fortsatt

I august ble selskapet rammet av en alvorlig spionsak.

– Dette er en politisak, så vi ser frem til at etterforskningen avsluttes, sier Eriksen.

– Vi støtter PST så godt vi kan, og dette kan kanskje hefte ved oss. Vi får konkludere på det når saken er ferdig i rettsapparatet. Dette er ikke så lett å gardere seg mot, sier han.

I tillegg opplevde selskapet i fjor at programvarefeil rammet Equinors produksjonsskip til Castberg-feltet.

– Angående Castberg så har vi gått grundig gjennom programvareproblemene sammen med kundene og rettet opp svakheten, og har konkludert med at det ikke har hatt sikkerhetsmessige konsekvenser der den har vært brukt.

Selskapet har også måttet trekke seg ut av sertifiseringsarbeidet rundt det russiske gassrøret Nord Stream 2. Årsaken er USAs trusler om sanksjoner, ifølge Platts.

– Når det gjelder Nord Stream 2 har vi et robust complianceprogram. Vi må gjøre det som er nødvendig når det gjelder internasjonale sanksjoner, sier Eriksen.

Les også

DNV GL dropper vindkraft-jobb i omstridte Vest-Sahara

Les også

Spionsaken: DNV GL får kritikk av kunder

Les også

PST: Spionasje mot norsk petroleumssektor

Les også

Forsvaret krever 15 milliarder fra DNV GL etter Helge Ingstad-ulykken

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Grønn teknologi
 2. DNV
 3. DNV GL
 4. Fornybar energi

Flere artikler

 1. DNBs New York-kontor: Ser store muligheter med Biden som president

 2. DNB skal skaffe 1500 mrd. kroner til det grønne skiftet og bli strengere med kundene

 3. First House satser på bærekraft: Henter inn Norwea-sjef Øyvind Isachsen

 4. Betalt innhold

  Tror de grønne jobbene vil komme

 5. Hitecvision-selskap skifter navn for å gå fra olje til havvind