Reise-topp reagerer på «uryddig» påske-utspill fra Søreide

Utenriksministeren ber nordmenn droppe utenlands-planer i påsken, samtidig som UDs nye reiseråd kun fraråder utenlandsreiser frem til 1. mars.

Virke Reise-sjef Astrid Bergmål er lite begeistret for at utenriksminister Ine Eriksen Søreide fraråder planlegging av påsketur til utlandet når UDs offisielle råd ikke fraråder det.

Foto: Virke / Fredrik Hagen, NTB
  • Karl Wig
  • Ine Brunborg
Publisert:

– Dette er en uryddig uttalelse av utenriksministeren. Søreide gir et eget råd som går langt utover det offisielle rådet fra hennes departement, sier Astrid Bergmål til E24.

Sjefen i Virke Reise har lite til overs for at Ine Eriksen Søreide serverer en kalddusj til nordmenn som vil reise utenlands i påsken, i forbindelse med oppdaterte reiseråd fra Utenriksdepartementet tirsdag.

Der forlenges det offisielle rådet om å «unngå reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land», fra 15. januar til 1. mars.

Men i samme pressemelding fra UD uttaler Søreide følgende:

«Det må forventes å kunne være reiserestriksjoner også når påsken kommer, og folk bør ikke nå planlegge for utenlandsreiser i påsken».

Les også

Ny coronasmell for norsk økonomi etter seks måneder med vekst

Det blir dobbeltkommunikasjon som er umulig å forholde seg til, mener Bergmål.

– Det skaper usikkerhet og er hverken bra for reisebransjen eller nordmenn som lurer på om de kan reise utenlands til påsken, sier hun.

I år faller påsken til overgangen mars/april i uke 13, en drøy måned etter at UDs råd om å unngå utenlandsreiser utgår. Departementet varsler at rådet kan bli ytterligere forlenget.

Søreide forsvarer påske-varsku

Utenriksministeren forsvarer påske-uttalelsen i møte med kritikken.

– Bakgrunnen for at vi sier at det må forventes å kunne være reiserestriksjoner også når påsken kommer, og at folk bør ikke nå planlegge for utenlandsreiser i påsken, er at smittesituasjonen internasjonalt er alvorlig. Det betyr at det svært mange steder er høy smitte, strenge innreise- og karanteneregler og omfattende smitteverntiltak, skriver Søreide til E24.

Undersøkelser fra Virke viser at nordmenn først og fremst håper på utenlandsreiser i sommer og senere, men mange har også ønsket seg utenlands allerede i påsken, ifølge Bergmål.

– Og slik jeg tolker UD, lever altså dette håpet, tross uttalelsene fra utenriksministeren, sier Virke-toppen.

Les også

Udir krever nær 10 millioner kroner tilbakebetalt fra private videregående skoler

Hun påpeker at siden UD enn så lenge ikke fraråder utenlandstur i påsken, er det «fullt mulig» for nordmenn å bestille reiser som kan bli refundert dersom UD senere skulle «rødmerke» påsken i nye reiseråd.

Mener nordmenn «trygt» kan bestille

– Da har man krav på refusjon dersom man har bestilt en pakkereise. For dem som nå vil bestille utenlandsreiser, er det altså helt trygt å gjøre det, sier Bergmål.

– Oppfordrer du folk til å trosse et klart råd fra utenriksministeren?

– Nei, men rådet hennes er jo vanskelig å tolke når det står i strid til regjeringens eget offisielle råd, som altså kun fraråder utenlandsreiser frem til 1. mars. Det er dette rådet vi må forholde oss til.

– Men ikke Søreides råd om å unngå planlegging av reiser etter dette?

– Det synes jeg er et problematisk signal som er krevende å forholde seg til: For dersom man mente det ikke var mulig med påskereiser, burde reiserådet omfattet påsken. Folk må kunne forholde seg til UDs reiseråd, sier Bergmål.

– Myndighetene har et stort ansvar for å være tydelige i kommunikasjonen: Det synes jeg ikke de er her, fortsetter hun.

Utenriksministeren synes på sin side det er riktig å gi realistiske signaler om påsken allerede nå, selv om UDs offisielle råd ikke gjelder lengre enn til 1. mars.

– Det er grunn til å forvente at denne situasjonen vil fortsette en tid framover. Selv om vi har forholdt oss til pandemien i snart ett år, er vi fortsatt langt unna en normalsituasjon, og smittesituasjonen endrer seg raskt. Da er det viktig å gi så mye forutsigbarhet som mulig om hva folk kan forvente, skriver Søreide.

Les også

Reiselivet håper på ny runde med norgesferie: – Handler om å komme over kneika

Få unntak

Utenriksdepartementet begrunner sine oppdaterte reiseråd med vurderinger rundt den globale smittesituasjonen, usikkerhet rundt utviklingen i pandemien, kapasiteten til helsevesenet i ulike land, og andre lands reiserestriksjoner.

I tillegg veier regjeringens prioritering av å begrense smitte fra utlandet tungt, skriver departementet.

UD opplyser at de vil fortsette å vurdere hvorvidt de skal gi unntak for EØS/Schengen-land med lav smitte ukentlig.

I dag er det kun noen få områder i Finland det er gjort unntak for.

Det betyr at Utenriksdepartementet nå fraråder reiser til følgende land i EØS/Schengen:

Andorra, Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten, Østerrike og regioner og områder i Danmark og Finland.

Les hele listen fra FHI her.

Rettelse: I første versjon av artikkelen stod det at årets påske faller til uke 14. Det riktige er uke 13.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Reiseråd
  2. Norge
  3. Påske

Flere artikler