Reise-topp reagerer på «uryddig» påske-utspill fra Søreide

Utenriksministeren ber nordmenn droppe utenlands-planer i påsken, samtidig som UDs nye reiseråd kun fraråder utenlandsreiser frem til 1. mars.

Virke Reise-sjef Astrid Bergmål er lite begeistret for at utenriksminister Ine Eriksen Søreide fraråder planlegging av påsketur til utlandet når UDs offisielle råd ikke fraråder det.
  • Karl Wig
  • Ine Brunborg
Publisert:

– Dette er en uryddig uttalelse av utenriksministeren. Søreide gir et eget råd som går langt utover det offisielle rådet fra hennes departement, sier Astrid Bergmål til E24.

Sjefen i Virke Reise har lite til overs for at Ine Eriksen Søreide serverer en kalddusj til nordmenn som vil reise utenlands i påsken, i forbindelse med oppdaterte reiseråd fra Utenriksdepartementet tirsdag.

Der forlenges det offisielle rådet om å «unngå reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land», fra 15. januar til 1. mars.

Men i samme pressemelding fra UD uttaler Søreide følgende:

«Det må forventes å kunne være reiserestriksjoner også når påsken kommer, og folk bør ikke nå planlegge for utenlandsreiser i påsken».

Les også

Ny coronasmell for norsk økonomi etter seks måneder med vekst

Det blir dobbeltkommunikasjon som er umulig å forholde seg til, mener Bergmål.

– Det skaper usikkerhet og er hverken bra for reisebransjen eller nordmenn som lurer på om de kan reise utenlands til påsken, sier hun.

I år faller påsken til overgangen mars/april i uke 13, en drøy måned etter at UDs råd om å unngå utenlandsreiser utgår. Departementet varsler at rådet kan bli ytterligere forlenget.

Søreide forsvarer påske-varsku

Utenriksministeren forsvarer påske-uttalelsen i møte med kritikken.

– Bakgrunnen for at vi sier at det må forventes å kunne være reiserestriksjoner også når påsken kommer, og at folk bør ikke nå planlegge for utenlandsreiser i påsken, er at smittesituasjonen internasjonalt er alvorlig. Det betyr at det svært mange steder er høy smitte, strenge innreise- og karanteneregler og omfattende smitteverntiltak, skriver Søreide til E24.

Undersøkelser fra Virke viser at nordmenn først og fremst håper på utenlandsreiser i sommer og senere, men mange har også ønsket seg utenlands allerede i påsken, ifølge Bergmål.

– Og slik jeg tolker UD, lever altså dette håpet, tross uttalelsene fra utenriksministeren, sier Virke-toppen.

Les også

Udir krever nær 10 millioner kroner tilbakebetalt fra private videregående skoler

Hun påpeker at siden UD enn så lenge ikke fraråder utenlandstur i påsken, er det «fullt mulig» for nordmenn å bestille reiser som kan bli refundert dersom UD senere skulle «rødmerke» påsken i nye reiseråd.

Mener nordmenn «trygt» kan bestille

– Da har man krav på refusjon dersom man har bestilt en pakkereise. For dem som nå vil bestille utenlandsreiser, er det altså helt trygt å gjøre det, sier Bergmål.

– Oppfordrer du folk til å trosse et klart råd fra utenriksministeren?

– Nei, men rådet hennes er jo vanskelig å tolke når det står i strid til regjeringens eget offisielle råd, som altså kun fraråder utenlandsreiser frem til 1. mars. Det er dette rådet vi må forholde oss til.

– Men ikke Søreides råd om å unngå planlegging av reiser etter dette?

– Det synes jeg er et problematisk signal som er krevende å forholde seg til: For dersom man mente det ikke var mulig med påskereiser, burde reiserådet omfattet påsken. Folk må kunne forholde seg til UDs reiseråd, sier Bergmål.

– Myndighetene har et stort ansvar for å være tydelige i kommunikasjonen: Det synes jeg ikke de er her, fortsetter hun.

Utenriksministeren synes på sin side det er riktig å gi realistiske signaler om påsken allerede nå, selv om UDs offisielle råd ikke gjelder lengre enn til 1. mars.

– Det er grunn til å forvente at denne situasjonen vil fortsette en tid framover. Selv om vi har forholdt oss til pandemien i snart ett år, er vi fortsatt langt unna en normalsituasjon, og smittesituasjonen endrer seg raskt. Da er det viktig å gi så mye forutsigbarhet som mulig om hva folk kan forvente, skriver Søreide.

Les også

Reiselivet håper på ny runde med norgesferie: – Handler om å komme over kneika

Få unntak

Utenriksdepartementet begrunner sine oppdaterte reiseråd med vurderinger rundt den globale smittesituasjonen, usikkerhet rundt utviklingen i pandemien, kapasiteten til helsevesenet i ulike land, og andre lands reiserestriksjoner.

I tillegg veier regjeringens prioritering av å begrense smitte fra utlandet tungt, skriver departementet.

UD opplyser at de vil fortsette å vurdere hvorvidt de skal gi unntak for EØS/Schengen-land med lav smitte ukentlig.

I dag er det kun noen få områder i Finland det er gjort unntak for.

Det betyr at Utenriksdepartementet nå fraråder reiser til følgende land i EØS/Schengen:

Andorra, Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten, Østerrike og regioner og områder i Danmark og Finland.

Les hele listen fra FHI her.

Rettelse: I første versjon av artikkelen stod det at årets påske faller til uke 14. Det riktige er uke 13.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Reiseråd
  2. Norge
  3. Påske

Flere artikler

  1. UD forlenger globalt reiseråd til mars

  2. UD forlenger det globale reiserådet til 15. april

  3. Reising blir dyrere i 2021

  4. UDs globale reiseråd fjernes fra 1. oktober

  5. Åpner for mer Europa-reiser