Reise-topp reagerer på «uryddig» påske-utspill fra Søreide
Utenriksministeren ber nordmenn droppe utenlands-planer i påsken, samtidig som UDs nye reiseråd kun fraråder utenlandsreiser frem til 1. mars.
Virke Reise-sjef Astrid Bergmål er lite begeistret for at utenriksminister Ine Eriksen Søreide fraråder planlegging av påsketur til utlandet når UDs offisielle råd ikke fraråder det.
– Dette er en uryddig uttalelse av utenriksministeren. Søreide gir et eget råd som går langt utover det offisielle rådet fra hennes departement, sier Astrid Bergmål til E24.
Sjefen i Virke Reise har lite til overs for at Ine Eriksen Søreide serverer en kalddusj til nordmenn som vil reise utenlands i påsken, i forbindelse med oppdaterte reiseråd fra Utenriksdepartementet tirsdag.
Der forlenges det offisielle rådet om å «unngå reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land», fra 15. januar til 1. mars.
Men i samme pressemelding fra UD uttaler Søreide følgende:
«Det må forventes å kunne være reiserestriksjoner også når påsken kommer, og folk bør ikke nå planlegge for utenlandsreiser i påsken».
Ny coronasmell for norsk økonomi etter seks måneder med vekst
Det blir dobbeltkommunikasjon som er umulig å forholde seg til, mener Bergmål.
– Det skaper usikkerhet og er hverken bra for reisebransjen eller nordmenn som lurer på om de kan reise utenlands til påsken, sier hun.
I år faller påsken til overgangen mars/april i uke 13, en drøy måned etter at UDs råd om å unngå utenlandsreiser utgår. Departementet varsler at rådet kan bli ytterligere forlenget.
Søreide forsvarer påske-varsku
Utenriksministeren forsvarer påske-uttalelsen i møte med kritikken.
– Bakgrunnen for at vi sier at det må forventes å kunne være reiserestriksjoner også når påsken kommer, og at folk bør ikke nå planlegge for utenlandsreiser i påsken, er at smittesituasjonen internasjonalt er alvorlig. Det betyr at det svært mange steder er høy smitte, strenge innreise- og karanteneregler og omfattende smitteverntiltak, skriver Søreide til E24.
Undersøkelser fra Virke viser at nordmenn først og fremst håper på utenlandsreiser i sommer og senere, men mange har også ønsket seg utenlands allerede i påsken, ifølge Bergmål.
– Og slik jeg tolker UD, lever altså dette håpet, tross uttalelsene fra utenriksministeren, sier Virke-toppen.
Udir krever nær 10 millioner kroner tilbakebetalt fra private videregående skoler
Hun påpeker at siden UD enn så lenge ikke fraråder utenlandstur i påsken, er det «fullt mulig» for nordmenn å bestille reiser som kan bli refundert dersom UD senere skulle «rødmerke» påsken i nye reiseråd.
Mener nordmenn «trygt» kan bestille
– Da har man krav på refusjon dersom man har bestilt en pakkereise. For dem som nå vil bestille utenlandsreiser, er det altså helt trygt å gjøre det, sier Bergmål.
– Oppfordrer du folk til å trosse et klart råd fra utenriksministeren?
– Nei, men rådet hennes er jo vanskelig å tolke når det står i strid til regjeringens eget offisielle råd, som altså kun fraråder utenlandsreiser frem til 1. mars. Det er dette rådet vi må forholde oss til.
– Men ikke Søreides råd om å unngå planlegging av reiser etter dette?
– Det synes jeg er et problematisk signal som er krevende å forholde seg til: For dersom man mente det ikke var mulig med påskereiser, burde reiserådet omfattet påsken. Folk må kunne forholde seg til UDs reiseråd, sier Bergmål.
– Myndighetene har et stort ansvar for å være tydelige i kommunikasjonen: Det synes jeg ikke de er her, fortsetter hun.
Utenriksministeren synes på sin side det er riktig å gi realistiske signaler om påsken allerede nå, selv om UDs offisielle råd ikke gjelder lengre enn til 1. mars.
– Det er grunn til å forvente at denne situasjonen vil fortsette en tid framover. Selv om vi har forholdt oss til pandemien i snart ett år, er vi fortsatt langt unna en normalsituasjon, og smittesituasjonen endrer seg raskt. Da er det viktig å gi så mye forutsigbarhet som mulig om hva folk kan forvente, skriver Søreide.
Reiselivet håper på ny runde med norgesferie: – Handler om å komme over kneika
Få unntak
Utenriksdepartementet begrunner sine oppdaterte reiseråd med vurderinger rundt den globale smittesituasjonen, usikkerhet rundt utviklingen i pandemien, kapasiteten til helsevesenet i ulike land, og andre lands reiserestriksjoner.
I tillegg veier regjeringens prioritering av å begrense smitte fra utlandet tungt, skriver departementet.
UD opplyser at de vil fortsette å vurdere hvorvidt de skal gi unntak for EØS/Schengen-land med lav smitte ukentlig.
I dag er det kun noen få områder i Finland det er gjort unntak for.
Det betyr at Utenriksdepartementet nå fraråder reiser til følgende land i EØS/Schengen:
Andorra, Belgia, Bulgaria, Estland, Frankrike, Hellas, Irland, Island, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Polen, Portugal, Romania, San Marino, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn, Vatikanstaten, Østerrike og regioner og områder i Danmark og Finland.
Les hele listen fra FHI her.
Rettelse: I første versjon av artikkelen stod det at årets påske faller til uke 14. Det riktige er uke 13.