Kronekursen

Harley-importør glad for dollarfall etter vårens smell: – Da hadde vi vondt i magen

Harley Davidson-importør Svein Erik Nilsen fikk en smell på 250.000 kroner etter dollarsjokket i mars. Nå har dollaren falt til sitt billigste nivå mot kronen så langt i år. – Får litt bedre marginer, sier Nilsen.

Dollarkursen er viktig for Hadeland Multiservice og Svein Erik Nilsen, som hvert år importerer rundt 100 Harley Davidson-motorsykler fra USA.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

I mars var dollaren verdt over 12 kroner, men nå er den verdt 8,59 kroner. Det er den sterkeste kronen mot dollar i hele 2020.

Så billig har ikke dollaren vært siden i fjor høst (se figur).

Det vil merkes for norske importører av varer priset i dollar, som for eksempel olje, klær, aluminium, motorsykler og biler.

På det verste i mars kostet det over 12.000 kroner å importere varer for 1.000 dollar. Nå er den samme utgiften på 8.590 kroner.

Les også

Vaksineoptimisme gir tro på sterkere krone

– Vondt i magen

Svein Erik Nilsen eier og driver motorsykkelimportør Hadeland Multiservice, og selger litt over hundre motorsykler av typen Harley Davidson i året. Han var ikke høy i hatten da dollaren gikk over 12 kroner i mars.

– Da hadde vi vondt i magen, selvfølgelig. Vi skjønte at dette forhåpentligvis ville bli kortvarig, men det varte jo ganske lenge, sier Nilsen til E24.

– Nå er dollaren på sitt svakeste i år, 8,59 kroner. Hva får det å si for deg?

– Det vil ha det å si at vi får litt bedre marginer når vi kommer til våren. Folk har hatt god tid til å kjøpe i år, og det er viktig å ha litt bedre marginer til neste år når ting går tilbake til mer mot normalen, sier Nilsen.

Fikk smell på 250.000

Da coronakrisen rammet for fullt i mars hadde Nilsen en stor utestående regning. Betalingen skulle selvfølgelig skje i dollar.

– Vi tar inn mellom seks og åtte containere med motorsykler i året. Og vi hadde akkurat fått inn en del sykler som vi ikke hadde betalt, sier han.

Ved inngangen til året var dollaren på 8,76 kroner, mens på det verste i mars kostet dollaren over 12 kroner. Nilsen ventet med å betale i en måneds tid etter kronesmellen, i håp om at kronen skulle styrke seg igjen slik at smellen skulle bli minst mulig.

– Jeg tror vi endte opp med å få kjøpt varene på en kurs på 10,40 kroner, men vi skulle jo egentlig ha kjøpt på 12 kroner, sier han.

– Vi gikk på en smell på 250.000 kroner. Den kjenner du godt. Men det er viktig å kunne tåle slike smeller. Og det har vi faktisk klart. Vi har oppnådd 25 prosent økning i omsetningen vår i år, sier han.

Svein Erik Nilsens butikk Hadeland Multiservice.
Les på E24+

Seks måneder etter Norge stengte ned: Slik rammes norsk økonomi

Olsen måtte gripe inn

Det var den 19. mars at kronefallet var på sitt aller mest dramatiske. Kronen så ut til å være i fritt fall etter coronanedstengninger, børsfall og oljeprisfall.

Det gikk så langt at Norges Bank grep inn i valutamarkedet og kjøpte kroner for å dempe kursfallet. Dette er noe sentralbanken svært sjelden gjør.

– Det er ikke veldig omfattende, men det var nødvendig og riktig. Og vi tror det fungerte også, i den situasjonen vi var i, sa sentralbanksjef Øystein Olsen til E24 den 7. mai.

Også mot euro svekket kronen seg til nivåer den aldri hadde vært i nærheten av tidligere, på godt over 13 kroner.

Euroen er nå verdt 10,52 kroner, men det er fortsatt høyt over nivået ved inngangen til året som var på 9,84 kroner.

Les også

Kronen gjør det dårligst blant toppvalutaer

– Ekstremt volatil periode

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management sier at perioden etter coronanedstengningen i mars var ekstrem for kronen.

– I mars var det fullstendig panikk. Det var krakk i aksjemarkedet, og Norges Bank satte renten til null. Det var en ekstremt volatil periode. Da svekket kronen seg mye. Norges Bank måtte inn og intervenere for første gang på mange år, sier han.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Etter hvert steg markedene igjen. Kronen har tjent på at verdensøkonomien er på vei tilbake, og oljeprisen har steget.

– Den globale økonomien er på vei opp igjen, og markedene har i stor grad normalisert seg. Det er hovedårsaken til at kronen går tilbake mot et mer normalt nivå, sier Wilhelmsen.

Les også

Norges Bank holder renten uendret på null prosent

Varig svakere krone

Fortsatt er kronen langt svakere enn for noen år siden. Det påvirker importprisene på mange varer. For bare syv år siden lå euroen på 7,30 kroner, mens den ligger på 10,50 kroner i dag.

Den gang lå dollaren på rundt seks kroner, mot 8,58 kroner i dag.

– Kronen har vært svak også på grunn av oljepriskollapsen som vi aldri kom helt ut av. Oljeprisen har vært varig lavere, og det bidrar til at norsk økonomi er blitt fattigere, sier Wilhelmsen.

Han utelukker likevel ikke at kronen på sikt kan styrke seg til under åtte kroner mot dollaren.

– Jeg tror kronen har etablert seg på et nytt og svakere nivå. Men det finnes rom for en sterkere norsk krone i løpet av 2021, litt fordi Norges Bank er den eneste sentralbanken i verden som varsler at den vil sette opp rentene, sier han.

Les også

Norges Bank fremskynder renteheving: – Mer offensiv rentebane enn folk hadde tenkt

Økte innkjøpspriser siden 2014

Oljeprisen lå på over 100 dollar fatet i 2011 til 2014, men har aldri kommet tilbake dit etter oljeprisfallet fra 2014 til 2016. Dette har også bidratt til en varig svekkelse i kronen mot dollar og euro.

For Svein Erik Nilsen førte dette til at kostnadene for å importere motorsykler etablerte seg på et nytt og høyere nivå fra 2014 og utover. Det påvirket også hvordan han drev forretningen.

– Vi fikk en smell da dollaren gikk opp 20–25 prosent i 2014, og så ble kursen liggende ganske stabilt etter det. Da økte jo også innkjøpsprisen vår med rundt 25 prosent, sier han.

– Og da må vi jo justere på hvilke objekter vi kjøper inn, og bli enda tøffere på forhandlinger der borte for å få riktige innkjøpspriser og klare å tjene penger, sier han.

Og det ser han ut til å ha klart, for ifølge Nilsen ligger 2020 an til å bli den ti år gamle bedriftens beste år så langt.

– Vi tjener faktisk penger, så nå er det bare pluss, sier han.

Les også

Sykkelimportør jubler over Olsen-grep som styrker kronen: – Det er fantastisk

Les også

Olsen venter større prisvekst på boliger

Les også

Olsen venter fortsatt oljenedtur frem til 2023

Les også

Fersk SSB-rapport: Beskjeden effekt av tvungen oljebrems

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Harley-Davidson
 3. Norges Bank
 4. Øystein Olsen
 5. Hadeland
 6. Kronekurs
 7. Harley Davidson

Flere artikler

 1. Norges Banks foretrukne indeks: Sterkeste krone siden 2019

 2. Sterkeste krone siden juli 2019: – Tror den har mer å gå på

 3. Sterkeste krone siden august 2019

 4. Sterkeste krone mot euro siden juli 2019

 5. Euroen koster under ti kroner for første gang siden januar i fjor