Dette skjer denne uken: Venter sterke jobbtall fra USA

Tross påskeferie kommer det viktige tall. Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB venter solid oppgang i amerikanske jobbtall, mens norske shoppetall trolig fortsetter å flate ut.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB
Dette skjer denne uken
  • Benedicte Storm Bamvik
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Tirsdag publiserer SSB en fersk oppdatering for norsk detaljhandel for februar, etter at omsetningsvolumet i forrige måned falt med 0,1 prosent.

«Det største negative bidraget kom fra klesbutikker som opplevde en kraftig nedgang i det sesongjusterte omsetningsvolumet denne måneden», skrev SSB da.

Det siste året har coronapandemien og omfattende smitteverntiltak ført til at mange nordmenn har brukt mindre penger på kjøp av tjenester og mer på forbruk av varer. I tillegg har grensehandelen blitt redusert.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB venter en svak oppgang på 0,2 prosent i omsetningsvolumet i detaljhandelen for februar.

– Det er naturlig at det blir en litt flat utvikling med de restriksjonene vi nå ser, som også preger deler av varehandelen, sier Haugland til E24.

Ifølge SSB var det oppgang i handelen i sportsbutikker i januar, noe som kan skyldes at folk kjøpte ski og skøyter til bruk i det fine vinterværet. Samtidig kjøpte folk mindre klær og møbler.

– Nordmenn har brukt mye penger på blant annet sportsutstyr og innredning under coronakrisen, men det er kanskje også en grense for hvor mye man kan kjøpe av slikt, sier Haugland.

Les også

Nøkkeltall endrer navn

Venter sterke USA-tall

Fredag kommer den månedlige statistikken over sysselsetting i det amerikanske jobbmarkedet utenfor landbruket (non-farm payrolls).

Disse tallene blir ofte omtalt som månedens viktigste jobbtall, og kan fungere som en temperaturmåler for den amerikanske økonomien.

– Det går veldig bra i amerikansk økonomi gitt omstendighetene. Forrige payroll var sterk, og vi venter nå en ny sterk payroll med 650.000 nye jobber, forteller sjeføkonomen.

I februar ble det skapt 379.000 nye jobber utenfor landbruket i USA, nesten det dobbelte av det som var forventet.

– I februar var det dårlig vær, noe som også påvirket payrolls negativt. Det er ventet at det vil komme en del sterke tall fremover i USA, selv om rentene har kommet noe opp og det påvirker boligmarkedet, sier Haugland.

Les også

Boligmarkedet i verdens største økonomi bremser

11. mars signerte president Joe Biden en etterlengtet krisepakke på 1.900 milliarder dollar, noe som ble regnet som en stor seier for den ferske presidenten.

Som en del av pakken fikk de fleste amerikanerne en sjekk på 1.400 dollar, men det var satt en inntektsgrense for hvem som fikk pengene.

– De 1.900 milliarder dollar som Biden vil spytte inn i økonomien vil også påvirke tallene etter hvert, og kan blant annet bidra til at forbruket tar seg opp, særlig når restriksjonene etter hvert trappes ned, mener Haugland.

Les også

Sterke jobbtall fra USA – markedet får et løft

Kronekjøp

Onsdag 31. mars vil Norges Bank offentliggjøre hvor mye kroner den skal kjøpe i april. I mars kjøpte banken kroner for 1,7 milliarder kroner per dag.

DNB tror dette vil øke til 1,9 milliarder kroner per dag i april, blant annet fordi nye nedstengninger kan føre til økt behov for statlig kompensasjon.

– Det blir brukt mer penger over budsjettene, og med strengere tiltak vil også krisetiltakene kunne bli utnyttet mer. Da vil staten trenge flere kroner til å dekke utgiftene, og sentralbanken må kjøpe flere kroner i markedet, sier Haugland.

– Spørsmålet er når denne økningen vil komme, og vi tror det kommer en økning nå i april, sier hun.

Norges Bank overtar hver måned statens valutainntekter fra norsk sokkel, og veksler disse pengene om til kroner i markedet på vegne av staten.

I perioder hvor oljeinntektene ikke er store nok til å dekke underskuddet på statsbudsjettet, selger banken i tillegg eiendeler fra Oljefondet i markedet og kjøper kroner.

Les også

Kryptovaluta og digitale eiendeler har kommet for å bli

Les også

Spår kraftig gjeldsvekst i USA: Gjeld på to ganger BNP i 2051

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
  2. Dette skjer denne uken

Flere artikler

  1. Dette skjer denne uken: – Tallene er preget av pandemien

  2. «Månedens viktigste tall»: Det ble skapt 943.000 nye jobber i USA i juli

  3. Dette skjer denne uken: Norsk boligprisfasit og jobbtall fra USA

  4. Nytt shoppefall i februar

  5. Dette skjer denne uken