3800 bussjåfører i streik - varsler rask opptrapping
Busstrafikken på Østlandet rammes av streik allerede klokken 06.00 søndag, etter at det ble brudd i forhandlingene natt til søndag.
Ingen av Ruters by- og regionbusser kjører. Dette rammer Oslo og tidligere Akershus, som er Ruters nedslagsfelt på Østlandet. Det finnes noen unntak for skole- og spesialskyss, som Ruter informerer om på sine nettsider.
Alle bussene til Østfold kollektivtrafikk og Brakar står også stille, med noen unntak for skolekjøring.
Streiken vil også ramme buss for tog-tilbudet til Vy, flybussene og skolebusser, skriver NTB.
– Jeg er skuffet over at vi ikke finner en løsning, sier riksmekler Mats Wilhelm Ruland til VG.
Fellesforbundet og de andre arbeidstakerorganisasjonene var i forhandlinger med NHO Transport og Spekter til langt på natt lørdag, men kom aldri i nærheten av en løsning.
– Det har ikke vært mulig å finne en løsning som partene har sett seg tjent med. Det har ikke vært grunnlag for meg til å legge fram noen skisse, sier Ruland.
Riksmekleren legger til at han er optimistisk på sikt.
– Det er slik at alle konflikter går over og det kommer denne her også til å gjøre. Det skal vi hjelpe dem med.
12.000 kan bli tatt ut
Fellesforbundets forhandlingsleder Dag-Einar Sivertsen bekrefter at det var «et godt stykke» mellom partene.
– Bussjåførlønningene har hengt etter utviklingen til andre lønnsgrupper i samfunnet vårt i veldig mange år. Vi har for så vidt hatt en reell enighet med motparten om at vi skal opp til en lønn vi kan leve med, men det har vi ikke oppnådd, konstaterer Sivertsen overfor VG.
3800 bussjåfører i Oslo og Viken ble tatt ut i streik fra 06.00 søndag. Hvis konflikten vedvarer, kan nærmere 12.000 sjåfører bli tatt ut totalt.
– Vi har varslet at vi kommer til å gjøre en relativt rask opptrapping, sier Sivertsen.
Beklager overfor passasjerene
– Vi synes det er veldig synd, skuffende og beklagelig at vi ikke kan frakte passasjerene dit de skal, sier administrerende direktør Jon H. Stordrange i NHL Logistikk og Transport til VG.
Stordrange mener at sjåførene kom med krav arbeidsgiverne ikke kan imøtekomme.
– I dagens situasjon er antall reisende gått kraftig ned. Det vil si at inntektene har sunket dramatisk, og betyr at vi må se på kostnadsreduksjoner framover. Vi er opptatt av å redde arbeidsplasser, understreker han.
– Løftebrudd
Forbundsleder Jim Klungnes i Yrkestrafikkforbundet mener at arbeidsgiverne bryter et løfte de tidligere har gitt.
– Vi er skuffet over at arbeidsgiver ikke forstår at bussjåførene har blitt hengende etter lønnsmessig. Vi har en enighet fra tidligere om at lønna skal nærme seg industriarbeiderlønn, og så får vi et tilbud som går i feil retning. Det er løftebrudd, sier Klungnes.