Volvat går gjennom rutiner og varsler myndighetene etter E24-sak

Det private helseforetaket går gjennom rutinene for demensutredning og varsler offentlige tilsynsmyndigheter.

VARSLER FYLKESMANNEN: Administrerende direktør i Volvat sier at helseforetaket har varslet Fylkesmannen etter E24-sak om samtykkekompetanse.
Publisert:

Søndag dokumenterte E24 at vurderinger fra to leger ved Volvat Majorstuen, som mente at to eldre kvinner var samtykkekompetente eller reiste tvil om demens, bidro til at millioner kunne forsvinne fra formuen deres.

Vurderinger fra offentlig sykehus, fastlege, politi og flere domstoler viser at Volvat-legene kan ha tatt feil.

Les også

Lege ved privat sykehus erklærte mulig dement kvinne samtykkekompetent – fem ganger

Etter å ha blitt gjort oppmerksom på sakene av E24, varsler administrerende direktør Per Helge Fagermoen i Volvat-konsernet en gjennomgang. Volvat skal nå se på hvordan demensundersøkelser gjøres.

– Vi ser etter at denne saken ble kjent for oss et behov for å gjennomgå rutinene for utredning av demens i Volvat, sier Fagermoen.

Per Helge Fagermoen er administrerende direktør i Volvat. Bildet er tatt i en annen anledning.

Advarer mot erklæringer

Det private helsekonsernet omsatte for 614 millioner kroner i 2018. Begge kvinnene ble undersøkt på Volvats største senter ved Majorstuen i Oslo.

E24 har spurt Volvat om tall på hvor mange erklæringer om samtykkekompetanse helseforetaket har utformet de siste årene. Det er ikke mulig å hente ut disse opplysningene i Volvats systemer, ifølge administrerende direktør Per Helge Fagermoen.

– Vi gjennomfører i utgangspunktet ikke erklæringer om samtykkekompetanse. Det er imidlertid slik at legen kan på selvstendig grunnlag vurdere hva som er til det beste for pasienten. Av den grunn kan vi ikke nekte legene å gjennomføre dette, men vi kan advare mot å gjøre dette.

Ifølge Fagermoen varsler Volvat nå Fylkesmannen om opplysningene som fremkom i E24s sak søndag:

– Ja, vi jobber nå med å gjøre nettopp dette som vi oppfatter naturlig i en slik sak.

Vi i E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt E24s journalister på e-post sofie.amalie.fraser@e24.no og jonas@e24.no, eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4741381407.

Erklært samtykkekompetent fem ganger

En kvinne i 90-årene ble erklært samtykkekompetent fem ganger av den samme legen. Undersøkelsene ble gjort etter at kvinnen hadde fått diagnosen alzheimer og langtkommen kognitiv svikt etter innleggelse på Ullevål. Legen har status som vitne i en pågående politietterforskning.

– Når det gjelder den enkelte legen som har vært avhørt av politiet er vi gjort kjent med dette etter deres henvendelse, men ønsker ikke å kommentere ytterligere på det nåværende tidspunkt. Dette er en personalsak mellom oss og legen, sier Per Helge Fagermoen.

Legen ønsket forrige uke ikke å svare på E24s spørsmål og har ikke besvart senere henvendelser.

Fra 2017 til 2020 ble det overført nesten syv millioner kroner fra kontoen til kvinnen i 90-årene for tjenester utført av advokat John Hammervoll og tidligere megler Odd Kalsnes.

Les også

Siktet eks-megler tilgodesett i testamentet til rik kvinne i 90-årene – med sjefen som vitne

Hammervoll er siktet for grov økonomisk utroskap, mens Kalsnes er siktet for medvirkning. Begge nekter straffskyld. De viser til erklæringene som sier at kvinnen var samtykkekompetent, og mener de ikke har gjort noe galt.

Her kan du lese fire av erklæringene:

Undersøker sak

Den andre kvinnen, i 70-årene, ble undersøkt av en annen Volvat-lege etter å ha fått offentlig verge. I forbindelse med opphevelse av vergemålet og et eiendomssalg, skulle kvinnen testes for demens. Legens vurdering reiste tvil ved om hun var dement og anbefalte videre utredning.

Dette førte til at vergemålet ble opphevet. Kort tid etter hadde kvinnen underskrevet på et gavebrev på 3,2 millioner kroner og overført boligen sin til en verdi på 6 millioner til datteren, helt gratis. Kvinnen satt selv igjen med lånet.

– Dette er et privat anliggende, og en unødvendig belastning nå som dette er et lukket kapittel, har kvinnens datter tidligere uttalt til E24.

Heller ikke denne legen har svart på E24s henvendelser.

Administrerende direktør Per Helge Fagermoen opplyste forrige uke at legen som testet kvinnen i 70-årene har byttet arbeidsgiver, og at Volvat forsøker å komme i kontakt med vedkommende.

– Vi undersøker nå selvsagt saken, sa Fagermoen.

Merknad: En ansatt i Verdens Gang, som er majoritetseier i E24, er tilknyttet kretsen rundt kvinnen i 90-årene som omtales i denne saken.

Les også

Politiet etter E24-avsløring: Etterforsker ukjent testament

Publisert: