Tollefsens boligraid

Aktivister skuffet etter at Heimstaden reddet gigantavtale i Berlin

Ivar Tollefsen-eide Heimstaden klarte å forhindre lokalpolitikere i Berlin fra å ta flere eiendommer på forkjøpsrett. Gigantavtalen fra september er nå sikret.

MOTSTAND: Mange berlinere frykter såkalt gentrifisering. Det vil si at sentrumsnære områder som tradisjonelt har tilhørt lavere samfunnsklasser i økende grad blir tatt over av folk fra høyere sosiale lag.
  • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

Heimstaden har signert avtaler med Berlins lokale myndigheter som legger betydelige begrensninger på eierskapet for 82 eiendommer med til sammen 2.200 leiligheter.

Forpliktelsene innebærer at det Ivar Tollefsen-kontrollerte selskapet ikke kan seksjonere boligbyggene for å videreselge enkeltleiligheter før det er gått 20 år.

Med disse avtalene klarte Heimstaden å forhindre at politikerne i byen tok flere av eiendommene på forkjøpsrett. I oktober skjedde nettopp dette ved tre andre boligbygg i Berlin etter at Heimstaden ikke hadde ønsket å inngå slike avtaler. Politikere varslet samtidig kamp om de øvrige eiendommene.

Les også

Politikere i Berlin kapret tre boligbygg foran nesen på Tollefsen

De signerte avtalene sier også at dersom Heimstaden vil pusse opp byggene i løpet av de neste ti årene, bør ikke husleien øke mer enn at den utgjør maks 30 prosent av leietagernes inntekt.

Men Berlins boligsosiale aktivister er ikke fornøyd.

– Dette er ikke den beskyttelsen fra Heimstaden som vi trenger, skriver Luca Niefanger i en e-post til E24.

Han er talsmann for «Stop Heimstaden», en mobilisering som er et resultat av eiendomsgigantens betydelige oppkjøp i den tyske hovedstaden.

Les også

Tollefsen-partner i Berlin fnyser av kritikken: – Ren propaganda

Frykter Tollefsen

I september ble det kjent at det svenske selskapet Heimstaden AB kjøper nesten 4000 leiligheter i Berlin, fordelt på 130 eiendommer.

De siste ukene har det foregått en innbitt kamp for å sette en stopper for oppkjøpet. Grupperinger i lokalbefolkningen har gjennom demonstrasjoner, både i gatene og på sosiale medier, forsøkt å få myndighetene til å benytte seg av forkjøpsretten de har for så mange eiendommer som mulig.

DEMONSTRERER: Det er arrangert en rekke demonstrasjoner mot «salget av Berlin» de siste ukene.

Flere lokalpolitikere har delt aktivistenes oppfatning av Heimstaden, og i oktober fikk de kapret tre eiendommer på denne måten.

Luca Niefanger i «Stop Heimstaden» skriver at selv om deres innsats har vist seg effektiv, og at de har fått en internasjonal aktør som Heimstaden til å gi etter, så er de skuffet over utfallet.

– Å bruke forkjøpsretten ville forhindret at eiendommene ble offer for spekulasjon. Med denne løsningen er utnyttelsen utsatt med kun 10 eller 20 år. Samtidig er det ingen beskyttelse for de øvrige eiendommene, og der er det en frykt for at multimilliardæren Ivar Tollefsen vil berike seg på deres bekostning.

– I de kommende dagene vil vi diskutere hvordan vi kan gå videre med saken.

Les på E24+

Petter Smedvig Hagland reddet fra konkurs: Svigerfar Bjørn Maaseide blar opp 5 millioner

Politiker takker leietagerne

I Berlin leier 85 prosent av innbyggerne boligen de bor i. Lenge var det svært rimelig å leie i den tyske hovedstaden, men de siste ti årene er prisene doblet, ifølge avisen DW.

For å dempe prisveksten har lokalpolitikerne tatt ulike grep, deriblant å erklære deler av Berlin som miljøvern-områder. Hvis en oppkjøper i disse bydelene ikke signerer avtaler som Heimstaden nettopp har gjort, kan det offentlige ta eiendommen på forkjøpsrett.

Die Grüne-politiker Jochen Biedermann i bydelen Neukölln er blant dem som har kjempet for nettopp dette, men han innser nå at det ikke lot seg gjøre for flere av de 130 eiendommene.

– Å kjøpe en portefølje av denne størrelsen er en utrolig vanskelig oppgave for alle involverte, skriver han i en pressemelding.

Videre takker han leietagerne for arbeidet de har lagt ned de siste ukene og oppsummerer:

– Ingen som gjør oppkjøp i Berlin, kan gjøre dette uten å få med seg leietagerne. Det har byen vist nok en gang.

Les på E24+

Kommentar: Ingen investorer bør ta 2021-festen for gitt

Uproblematiske avtaler

Kommunikasjonsdirektør Christian Dreyer i Fredensborg og Heimstaden sier at de nå gleder seg over den enigheten som er oppnådd i Berlin.

I en e-post skriver han at selskapet mener det er uproblematisk å signere en 20-årsavtale hvor de ikke kan seksjonere og selge enkeltleiligheter i og med at de har et evighetsperspektiv på å eie og leie ut boliger.

Kommunikasjonsdirektør Christian Dreyer i Fredensborg og Heimstaden.

– Hva betyr dette for det finansielle ved avtalen?

– Eiendommenes verdi kan kanskje være marginalt høyere uten en slik erklæring, men det gjenstår å se i transaksjonsmarkedet i årene som kommer. Vi er uansett godt komfortable med både kjøpesummen og posisjonen vi har fått i en av Europas mest spennende storbyer. Porteføljen har unik kvalitet og beliggenhet.

Dreyer svarer ikke på spørsmål om prosessen, med det utfallet den fikk, har redusert interessen for videre investeringer i Berlin.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Tollefsens boligraid
  2. Heimstaden
  3. Ivar Tollefsen
  4. Berlin

Flere artikler

  1. Politikere i Berlin kapret tre boligbygg foran nesen på Tollefsen

  2. Heimstaden må rydde opp etter feilaktige fakturaer

  3. Tollefsen-partner i Berlin fnyser av kritikken: – Ren propaganda

  4. Tollefsen betaler totalt 25.000 kroner i eiendomsskatt for 3.800 Oslo-leiligheter

  5. Tollefsens tomter