Eiendomsaktørene

Første tvangsmulkt har forfalt for milliardær Egil Stenshagen

Oppgraderingene på Bygdøy-eiendommen til investor Egil Stenshagen (72) er fortsatt ikke reversert, slik kommunen ba om. Nå har første tvangsmulkt på 35.000 kroner forfalt.

Egil Stenshagen, her på den aktuelle plenen foran villaen hans på Bygdøy.
 • David Bach
Publisert: Publisert:

– Vi har ikke fått informasjon om at pålegget er etterkommet, og derfor har tvangsmulkten forfalt, sier avdelingsdirektør Anne-Marie Vikla i en e-post til E24.

Hun leder teknisk fagavdeling i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune, som i en periode på fire år har hatt flere saker mot Stenshagen angående utbedringer han gjorde på eiendommen.

Denne saken gjelder oppgraderinger av plenen på Stenshagens eiendom på Bygdøy, med utsikt mot Lille-Herbern og den fredede Store-Herbern.

Kommunen har vedtatt tvangsbøter dersom Stenshagen ikke etterkommer pålegget fra kommunen. Bøtene vil stige med tiden:

 • 35.000 kroner forfalt 1. mai dersom ikke eiendommen var tilbakeført.
 • Ny tvangsmulkt på 70.000 kroner forfaller 1. juli.
 • Ny tvangsmulkt på 100.000 kroner forfaller 1. september.
 • Tvangsmulkt på 150.000 kroner forfaller 1. november.
Les også

Investor og milliardær Egil Stenshagen oppgraderte Bygdøy-eiendom - trues med tvangsbøter av kommunen

Ulovlige oppgraderinger

Selv fortalte Stenshagen til E24 i mars at han kjøpte eiendommen i 2016 av en eldre enke og oppdaget at det hadde vokst opp høyt siv, samt at det hadde samlet seg opp store mengder søppel og avfall på plenen foran huset.

For å unngå alt som drev i land, hevet Stenshagen den nederste delen av tomten omtrent 50 centimeter og la ny plen over det hele, med duk under slik at den skulle feste seg, forklarte Stenshagen.

Etter tips fra publikum ba Oslo kommune om en redegjørelse fra investoren, som sier at han svarte umiddelbart. Først 10 måneder etter slo kommunen fast at oppgraderingene var ulovlige. De måtte belage seg på flyfoto fordi arbeidene allerede var utført.

Etter flere vekslinger mellom Stenshagens advokat og Plan- og bygningsetaten, ga Fylkesmannen i Oslo og Viken medhold til kommunen. Dermed er status at Stenshagen må tilbakeføre eiendommen til den stand den var i før han startet arbeidene.

E24 har de siste ukene gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med Stenshagen, uten å lykkes.

Det driver fortsatt i land søppel og avfall på Stenshagens eiendom, selv etter at deler av eiendommen er løftet en halv meter.

Klaget på fristen

– I saken om ulovlige terrengendringer på eiendommen Admiral Børresens vei 18 ga vi en siste frist til 01.05.2020 til å etterkomme vårt pålegg om tilbakeføring. Vi har ikke fått informasjon om at pålegget er etterkommet, og derfor har tvangsmulkten forfalt, sier avdelingsdirektør Vikla om saken.

– Vi har fått inn klage på fristen i pålegget. Vi vil ikke gi fristforlengelse, da fristen er oversittet flere ganger tidligere. Klagen vil bli oversendt til Fylkesmannen til behandling, fortsetter hun.

Pålegget fra Oslo kommune går ut på at Stenshagen må fjerne utrullet plen, påfylte jordmasser og duker slik at arealet blir i samsvar med slik eiendommen var opprinnelig.

Området med ulovlig terrengendring omfatter 1.794 kvadratmeter, og strekker seg helt ned til strandkanten på eiendommen.

– Størrelsesmessig er dette området for eksempel litt større enn osloparker som Ankerhagen og Gartnerløkka, illustrerer Vikla.

Etter at kommunen først varslet Stenshagen om at oppgraderingen var ulovlig, ble en byggesøknad om samme sak levert, hvor det ble foreslått delvis å tilbakeføre.

Oslo kommune ga avslag på byggesøknaden 14. mai. Nå er det ikke lenger noen vei utenom, eiendommen må føres tilbake til slik den var.

Les på E24+

Milliardæren jobber frivillig for Baroniet. Nå renner pengene inn.

Bod og brygge må også fjernes

I tillegg til saken om terrengendringene, har Stenshagen både en bod og en brygge på eiendommen som etaten ikke har godkjent.

Saken ble omtalt i Dagens Næringsliv i 2018: Da forklarte Stenshagen at bryggen hadde blitt brukt i god tro i over 25 år, mens boden bare var en gjennoppføring av et gammelt skur som også hadde stått der i mange år.

Til E24 sier Vikla i Plan- og bygningsetaten at de i april 2018 ga Stenshagen pålegg om å fjerne både boden og bryggen. Deler av bryggen er nå fjernet, og det er gitt rammetillatelse for oppføring av en mindre brygge på eiendommen.

For bodens del venter kommunen fortsatt på bekreftelse om at den er fjernet, som Stenshagen har fått utsatt frist til 15. juni i år med å ordne, på grunn av coronasituasjonen. Også her er det vedtatt en tvangsmulktsplan med frister.

 • Tvangsmulkt på 40.000 kroner forfaller den 1. august dersom pålegget ikke etterkommes og opprettholdes.
 • Tvangsmulkt på 60.000 kroner forfaller den 15. september.
 • Tvangsmulkt på 90.000 kroner vil forfalle den 1. november.
 • Tvangsmulkt på 135.000 kroner vil forfalle den 15.desember 2020 dersom pålegget ikke etterkommes og opprettholdes.
Les på E24+

Slik har Bergenbio gått fra en kjeller i Bergen til coronafavoritt

Anklages for trenering

I et brev til Stenshagen den 28. april gjør kommunen det klart at fortsatte klager vil bli ansett som trenering:

«Fjerning av en mindre bod vurderes ikke som et omfattende arbeid. I lys av situasjonen rundt koronaviruset velger vi allikevel å gi 1 1/2 måneds fristforlengelse. Ny frist settes til 15.06.2020. Vi finner ikke å kunne gi ytterligere fristutsettelser. Vi vurderer ytterligere søknader og klager som trenering av gjennomføringen av et lovlig vedtak», skriver kommunen.

Stenshagens advokat besvarte brevet den 1. mai med å be om utsatt frist likevel. Stenshagen ønsker å bruke boden et annet sted, og vil heise den fra stedet med anleggsmaskiner som vil kreve opparbeidelse av anleggsvei for å sikre adkomsten, heter det.

«Å gjennomføre slike arbeider i løpet av våren/forsommeren fremstår uheldig av hensynet til fuglelivet i nærområdet – særlig i lys av den pågående hekkesesongen», skriver advokaten.

13. mai svarte kommunen med avslag på fristutsettelse, og la ved tvangmulktsplanen, som til slutt vil ende på 325.000 kroner.

Legger man til tvangsmulktene for terrengendringene, kan Stenshagen sitte med tvangsmulkter på totalt 680.000 kroner ved utgangen av året.

Ifølge Kapitals liste over Norges 400 rikeste var Stenshagen, på 99. plass, oppført med en nettoformue på 2,8 milliarder.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Eiendomsaktørene
 2. Egil Stenshagen
 3. Eiendom
 4. Oslo kommune
 5. Oslo

Flere artikler

 1. Årelang eiendomstvist avgjort: Egil Stenshagen må fjerne plenen og betale tvangsbøter

 2. Krever byggestopp for Spetalen: – Vil kunne anmelde

 3. En av Norges rikeste satser på studenter

 4. Hagen og Ringnes i milliardhandel på Tjuvholmen

 5. Deichman solgt for 245 millioner kroner