Slik styres Ikea videre etter Kamprads død

Allerede for 40 år siden pakket Ingvar Kamprad ut planene for hvordan selskapet skulle driftes etter hans død. De tre sønnene har ledende roller, men kan ikke hente ut penger.

DØD: Ikea-grunnlegger Ingvar Kamprad døde lørdag, 91 år gammel.

Foto: Claudio Bresciani AFP
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

I helgen kom nyheten om at Ikea-grunnlegger Ingvar Kamprad er død. Han ble 91 år gammel.

Dødsfallet har gjennom det siste døgnet blitt markert i aviser – og varehus – verden over.

Spørsmålet mange nå stiller seg er, hva skjer med Ikea fremover?

Svaret kom på mange måter i flere av Ikeas butikker allerede søndag.

Flagget vaiet på halv stang, og innenfor dørene var det både sorg og en helt vanlig handelsdag å spore, skal vi tro svenske Dagens Industri, som besøkte en av butikkene.

– Vi har satt opp en kondolanseprotokoll for våre ansatte, og vi flagger på halv stang, sier Miriam Swärdh, varehussjef ved Kungens Kurva utenfor Stockholm.

– Men i dag tenkte jeg: Hva ville han ønsket at vi skulle gjøre? Hva hadde vært hans måte? Da handler det om å gå ut å dele ut en masse klemmer, for det var det han alltid gjorde. Men det jeg tror han hadde satt mest pris på i dag er at vi har åpent som vanlig og tar vare på kundene, så det gjør vi.

Mandag klokken 12 ble det holdt et minutt stillhet i alle møbelkjedens svenske varehus.

Les også

Ingvar Kamprad er død

– Kan ikke hente ut penger

Allerede som 17 åring startet Kamprad Ikea, kjeden er kalt opp etter hans egne initialer, samt navnet på hjemgården og hjembygden, Agunaryd og Elmtaryd.

Først som et postordreselskap, senere som det anerkjente varehuset som skulle dukke opp over store deler av verden.

Allerede i 1978 begynte Kamprad planleggingen av hva som skulle skje etter hans død.

Det var alltid Kamprads plan at sønnene, Peter, Jonas og Mathias, skulle ta over selskapet.

Først i 2012 ble det en fullstendig realitet, da Kamprad offisielt forlot styrevervene han hadde i Ikeas mange selskaper til sine tre sønner.

Som Aftonbladet skriver, så har det hele veien vært meningen at ikke én enkeltperson skulle ta over når Kamprad døde – men at et styre skulle ta over de ulike stiftelsene som Ikea-konglomeratet er inndelt i.

De tre sønnen er plassert i styrene i ulike deler av systemet.

ARVINGENE: De tre sønnene Jonas, Mathias og Peter fikk alle viktige styreverv i Ikea da pappa Ingvar Kamprad pensjonerte seg. De eier imidlertid ingenting av Ikea formelt, men har et innbringende eiendomsselskap på siden av Ikea-stiftelsen. Bildet er fra pressemeldingen sendt ut da de formelt tok over etter sin far i 2012.

Foto: Ikea

Kamprads mangeårige venn, den tidligere professoren i skatterett Göran Grosskopf, var i sin tid sentral i utformingen av Ikeas nåværende struktur, med en rekke stiftelser.

Til Dagens Industri sier den tidligere professoren at sønnene har rett på plass i de viktigste Ikea-styrene i resten av sin levetid.

– Men de eier ingenting, og kan ikke hente ut penger.

Det vil si – de tre brødrene eier Ikanokonsernet. Dette er den delen av Ikea som ikke er koblet direkte opp mot varehusene, og ikke underlagt moderstiftelsen.

Ikano driver blant annet Ikano Bank, samt med eiendomsinvesteringer – og det er heller ingen «pølsebod».

Ikano omsetter for vel 60 milliarder svenske kroner hvert år, og slik sett har Kampras tre sønner allerede arvet en pengemaskin.

I Ikanokonsernet er eldstebror Peter styreleder, dette er det eneste formelle maktvervet en Kamprad nå har i Ikea-systemet. I de andre styrene er brødrene menige styremedlemmer.

Les også

Thon: – Utrolig gründer og entreprenør

Sønnene tok over

– De har tatt over det meste, sa Kamprad om sønnene til svenske TV4, i forbindelse med et intervju i anledning hans 90 årsdag i 2016.

– Jeg sa: «Tenk at jeg ikke er ung lenger». Jeg trenger hjelp. Jeg håper at Ikea skal få et langt liv. Jeg håper at Ikea aldri skal bli et børsnotert selskap. Jeg vil ikke at det skal deles opp, sa Kamprad senior til kanalen den gang

Siden 1982 har Ikea nemlig vært eid som en stiftelse. Det trekket gjorde Kamprad sammen med den nevnte Grosskopf, for å sikre langsiktig eierstruktur.

Det ligger en ganske omfattende struktur bak verdens over 400 Ikea-varehus, som i 2016 omsatte for totalt 334 milliarder kroner.

Direktør i Ikeas eierselskap, Ingka Holding, er Lars-Johan Järnheimer. Han sier at arbeidet i selskapet vil gå som vanlig fremover.

– Jeg tror at mange av lederne i Ikea er kulturbærere for det Ikea står for, sier Järnheimer til Dagens Nyheter (for abonnenter).

Han påpeker at mange av dem som sitter i ledende roller i de mange selskapene under Ikea-paraplyen, har jobbet i Ikea i årevis.

KONDOLANSER: Det ble lagt ut kondolanseprotokoller i Ikeas svenske varehus søndag.

Foto: TT News Agency Reuters

Komplisert struktur

Selv om de tre sønnene har ledende roller på livstid, har ingen av dem formell makt utover menige styreverv. Slik Kamprad senior heller ikke hadde etter selskapet ble splittet og lagt under stiftelser på 1980-tallet.

Les også

Slik bygget Kamprad milliardkonsernet

De største pengestrømmene fra Ikea havner i Inter Ikea Systems, registrert i Nederland.

Hit går 3 prosent av omsetningen i butikkene årlig. I 2016 var det snakk om 11,2 milliarder kroner som gikk den veien, ifølge Dagens Industri.

Over Inter Ikea Systems finner man nevnte Ingka Holdning, som er eierselskapet.

Den mellomste broren Jonas Kamprad sitter i styret i eierselskapet. Han er også styreleder i stiftelsene Stichting Ingka, Stichting Ikea og Stichting Imas.

I Inter Ikea Systems er det lillebror Mathias Kamprad som er plassert i styret. Fra 2016 fikk dette selskapet ansvaret for produktutvikling, innkjøp og logistikk.

Mathias er også han som sitter i styret i Interogo, hvor store deler av Ikeas formue ligger plassert, og forvaltes.

HALV STANG: Søndag flagget en rekke svenske Ikea-varehus på halv stang etter meldingen om Ingvar Kamprads bortgang

Foto: Anders Wiklund AFP

Ukjente verdier

Det er vanskelig å forutse hvor store verdier som ligger i Ikea-komplekset. Dette fordi stiftelsene er drevet fra Nederland og Liechtenstein, som ikke har lignende offentlige regnskapsregler som de nordiske landene.

Det nevnte Ikano, som brødrene eier, er i tillegg drevet fra De nederlandske Antillene, som er kjent som et skatteparadis.

Kamprad-familien, som lenge bodde i Sveits, har i årevis hatt «skatteflyktning»-stemplet på seg.

Ifølge Bloombergs milliardærindeks var Ingvar Kamprad inntil sin død verdens åttende rikeste mann. Han etterlot seg en formue på 451 milliarder kroner, ifølge indeksen.

Skandinavias rikeste mann nå er en annen svenske, H & M-eier Stefan Persson, som er verdens 43. rikeste mann med en anslått formue på vel 19,6 milliarder dollar, cirka 151 milliarder i norske penger.

Les også

– Utrolig gründer og entreprenør

Les også

Ikea går mot strømmen – dropper Black Friday

Les også

Slik bygget Kamprad milliardkonsernet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ikea

Flere artikler

 1. Ingvar Kamprad er død

 2. Slik bygget Kamprad milliardkonsernet

 3. Ikea-konsernets toppsjef: – For det norske markedet er den svake kronen vår største utfordring

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Tidligere XXL-sjef i åpenhjertig intervju med E24: – Jeg skal ikke bli toppleder igjen. Det er helt sikkert

 6. Betalt innhold

  Stort portrett med Eldar Sætre: – Mestring gir energi