Tynn tillit til Aker Yards

Problemene i det kriserammede Aker Yards er ikke løst med at toppsjefen er satt på land. Trøbbelet står i kø og nå banker koreanske STX på styreromsdøren.

Publisert:

Klokken 8 i går morges ble de ansatte på Aker Yards hovedkontor i Oslo innkalt til allmannamøte. Beskjeden var klar. Administrerende direktør Yrjö Julin gikk på dagen fredag etter enighet med styret. Nå overtar styreleder Svein Sivertsen som daglig leder, inntil ny toppsjef er funnet.
- Tilliten til ledelsen i Aker Yards er tynnslitt for tiden. Julin har ikke vært der så lenge. Problemet er ikke bare relatert til ham alene, sier verftsanalytiker Richard Vabo hos Fearnleys.
At problemene står i kø for Europas største verftsgruppe er ingen i tvil om. Mange store kontrakter og problemer med underleverandørene har gjort at situasjonen svært vanskelig for Aker Yards. Det har vært opp til 4 resultatvarsler. For litt over 3 uker siden varslet ledelsen et årsresultat på noe under 500 millioner kroner. Nå ligger hele 2007 resultatet på minus 16 millioner kroner. I tillegg brytes betingelser i låneavtaler.
Vabo er slett ikke sikker på at det verste er over.
- Tiden vil vise hvordan det går. Nå har det vært problemer med fergene i Finland. Protype cruiseskip (utvikling av nye typer cruiseskip) kan by på nye problemer, sier Vabo.
Styreleder Svein Sivertsen mener at Julin er feil mann nå og innrømmer at styret kanskje burde innsett det før. Han hadde ansvar for cruise- og fergedivisjonen i Finland før han tiltrådte som toppsjef.
- Både styret og jeg er svært skuffet over virksomheten på verftene i Finland og i Florø. Problemene ligger der. De 14 andre verftene er under kontroll. Nå fokuseres det sterkt på driften av verftene, sier Sivertsen. Han tror verftsgruppen skal komme tilbake til nye høyder med en fortjenestemargin på 7 prosent.
Samtidig som Aker Yards arbeider med å få opp fortjenesten arbeides det også hardt med aksjonærstrukturen. Mens Sivertsen og hans styre var heller lunkne da koreanske STX kjøpte 39,23 prosent av selskapet, ønsker de Per Sævik selskapet Hayard Invest med 5,16 prosent av aksjene velkommen.
Nå vil STX ha styreplass og har etablert et lite kontor i Oslo.
Det spekuleres i om Sævik og Aker Yards kan samarbeide på supplyskipssiden, mens cruisevirksomheten kan skilles ut av Aker Yards og overtas av STX. Sivertsen utelukker ikke at det kan være aktuelt å skille ut cruisevirksomheten.
Se også børskommentar side 8

Publisert: