RØKKE KAN SELGE AKER KVÆRNER BIT FOR BIT: Staten kan ikke stoppe utflagging

Næringsminister Dag Terje Andersen kan ha brukt 4,8 milliarder oljekroner forgjeves. For staten kan ikke stoppe Kjell Inge Røkke hvis han velger å selge deler av Aker Kværner til utenlandske eiere.

  • ALF OLE ASK FRANK LYNUM SVERRE STENSENG - Aftenposten
Publisert:,

En jublende næringsminister uttalte følgende til Aftenposten mandag:
- Gjennom aksjonæravtalen har vi fått negativ kontroll i selskapet for 4,8 milliarder kroner. Vanligvis ville negativ kontroll, altså en tredjedel av selskapet, kostet det tredobbelte. For dette beløpet hindrer vi utflytting av norske arbeidsplasser, forskning og teknologisk kompetanse. Dette er det ikke mange som har fått med seg, men vi mener å ha fått veldig mye for pengene.
Aksjonæravtalen mellom Staten, Kjell Inge Røkke og den svenske Wallenberg-familien viser imidlertid at det er en rekke viktige forhold Staten rett og slett ikke råder over:
* Salg av virksomhet
* Valg til styret
* Størrelsen på utbyttet
* Lederlønningene
Andersen vrir seg i stolen når Aftenposten konfronterer ham med at Røkke fortsatt har makten. Han synes det er en sværthypotetisk problemstilling om Aker Kværner

OSE

AKVER

vil selge eller ikke selge deler av selskapet i årene som kommer.
- Det var grundige samtaler og en felles motivasjon om utvikling av industri og arbeidsplasser i Norge som var utgangspunktet for avtalen, sier Andersen og legger til:
- Dersom Aker hadde ambisjoner om å splitte selskapet, ville de ikke snakket med oss om felles eierskap.

- Men Røkke kan endre mening?

- Ja, det kan han, sier Andersen som dermed ikke avviser problemstillingen.

Har solgt før

Det er ikke lenge siden Aker Kværner solgte ut deler av virksomheten sin. I slutten av 2006 ble salget av Pulping and Power-divisjonen til finske Metso sluttført. Salgssummen var rundt 3 milliarder kroner, og gevinsten til Aker Kværner var på 2,3 milliarder. Det var Aker Kværner-styret som ene og alene bestemte at salget skulle gjennomføres.
- Det var ikke oppe på generalforsamling, bekrefter Investor Relations-ansvarlig i Aker Kværner, Lasse Torkildsen.
Og nå utelukker ikke Aker Kværner-sjef Martinus Brandal et salg av forretningsområdet Process & Construction, som er verdt mellom 5 og 10 milliarder kroner.

Det skrev Dagens Næringsliv samme dag som Røkkes avtale med Andersen ble offentliggjort. I tillegg ble det for ikke mindre enn tre år siden vært spekulert i et salg av Aker Kværners Subsea-divisjon. Dette vil også kunne avgjøres av styret i Aker Kværner alene.

- Jeg skjønner at dere synes at dette er en pikant vri, men jeg må få lov til å legge til at dette er helt på siden av hva avtalen egentlig innebærer, sier Andersen.
Kan selge

Jus-professor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI bekrefter problemstillingen om at deler av selskapet kan selges uten at generalforsamlingen trenger å trekkes inn.
- Man kan selge alt som ikke er i strid med vedtekter eller instruks fra generalforsamlingen. Dersom vedtektene er å drive industri, kan de ikke uten videre selge hele virksomheten og sitte tilbake med et tomt skall. Det handler om hvordan man tolker vedtektene, sier han.

Flere artikler

  1. Pusser opp for 16 milliarder

  2. Milliardærene bak apotekene

  3. - Feriepengene gikk til inkasso

  4. Annonsørinnhold

  5. Norsk laks setter bunnrekord

  6. Satser milliarder i India