Styrelederen mener SAS har vært usalgbart

Nå vurderer Fritz Schur å ta farvel med selskapet.

USIKKER FRAMTID: Styreformann Fritz Schur i SAS føler medansvar for selskapets krise.
Publisert: Publisert:

- Du kjenner godt svaret på hvem som kjøper et underskuddsgivende selskap, som har tapt penger i årtier, og hvor man har hatt bemanningsavtaler, lønninger og administrasjon som bidrar til at man ikke hadde utsikt til å tjene penger, sier styreleder Fritz Schur i SAS.

Ifølge danske Berlingske har investeringsbanker forsøkt å selge selskapet siden i sommer, uten hell. Dette skyldes selskapets vanskelige situasjon - som Schur medgir at han må ta sin del av ansvaret for.

- Styret har selvfølgelig et ansvar for hvordan det går i et selskap. SAS har vært på en lang reise fra et monopolselskap med vaner som simpelthen ikke lot seg opprettholde, sier han.

Les også: Lufthansa utelukker ikke SAS-kjøp

Ifølge avisens kilder er de danske myndighetene, som i likhet med den norske stat er eiere i selskapet, under press for å finne en ny styreleder.

Schur må nå vurdere om han er i posisjon til å stille til gjenvalg til våren.

- Jeg har ikke gjort meg opp noen tanker om det ennå, men det vil jeg gjøre i løpet av de kommende månedene, sier Schur selv.

Styrelederen mener at han fortsatt har hovedaksjonærenes støtte, men SAS-krisen har skapt rabalder i Danmark. Tidligere næringsminister Ole Sohn er blant kritikerne som mener at Schurs posisjon må vurderes.

Jobber mot salg

Arbeidet med å sminke SAS for markedet fortsetter. Ifølge Schur står et samlet styre bak denne strategien, selv om det tidligere har blitt spekulert i motvilje fra aksjonær og nestleder Jacob Wallenberg.

- Hvor eller når vi blir solgt, er det verken Jacob Wallenberg, jeg eller noen andre i styret som avgjør. Men det er full enighet i styret. Både den norske og den svenske stat har sagt at de gjerne vil selge sine SAS-aksjer. De to eier så mange aksjer at det er en reell stemmeinnflytelse til salg, selv om det ikke er en prosentuell majoritet, sier Schur.

Les også: Store kutt for SAS-ansatte: Dette må de ofre

Sverige og Norge eier til sammen 35,7 prosent av aksjene i SAS, mens Danmark eier 14,3 prosent og Wallenberg-fondene 7,6 prosent.

– Vi har hatt en lengre prosess hvor vi har forsøkt å finne en kjøper. Nå har vi begynt å sondere terrenget igjen og kontaktet interessante kjøpere, så får vi se hva det fører til. Etter min bedømming vil det nå være lettere å få solgt selskapet, sier den svenske finansministeren Peter Norman til Dagens Industri, ifølge Expressen.

Innrømmer løgn

LURERI: Her skal Fritz H. Schur og Jacob Wallenberg være på vei fra København til Stockholm. Det viste seg å være en bløff.

I kjølvannet av søndagens og mandagens knallharde spareforhandlinger, havnet Schur i rampelyset da han medga å ha løyet til mediene om forhandlinger Sverige.

Mens det stormet som verst proklamerte han foran pressen at han og flere styremedlemmer satte kursen mot Stockholm. Dette viste seg å være en finte fra styrelederens side.

- Spesielt moret vi oss stort over å lese i mediene om alle forhandlingene jeg hadde i Stockholm, og at jeg nå var på vei hjem. Men vi fikk den freden vi gjerne ville ha, innrømmer Schur overfor danske DR.

Publisert:
Gå til e24.no