Det er han jeg kan takke

DAVOS: Rett før jul fikk Stein Erik Hagen vite at han har kreft. I romjulen mistet han faren sin. Nå blir hans 83-årige mor med til USA.

AKTIV MOT SORGEN: Stein Erik Hagen har bevisst valgt å være aktiv etter at han ble kreftsyk og mistet sin far. Denne uken er han i Davos.

Terje Bringedal
Publisert:,

- Hun skal holde meg i hånden, sier Stein Erik Hagen.

I dag setter 55-åringen seg på flyet til USA for å gjennomgå operasjon for prostatakreft.

Moren kommer etter for å støtte sin sønn.

De er begge i sorg etter at hennes livsledsager de siste 62 årene og Stein Erik Hagens pappa, Odd Hagen, døde 28. desember, 85 år gammel.

Les også: Stein Erik Hagen rammet av kreft

- Jeg er selvsagt sterkt påvirket av at min far døde. Men jeg er glad for at han fikk leve et langt og godt liv. Han var mett av dage og gikk bort etter en lungebetennelse, sier Stein Erik Hagen.

- Men for mamma er det selvfølgelig verre. De har levd sammen i 62 år. Da sier det seg selv at det blir ekstremt tungt når han faller fra.

Foreldrene har bodd hjemme hos Stein Erik Hagen i Holmenkollen de siste årene av sitt liv.

- Det har vært naturlig og fint. Vi har stått hverandre nært hele livet, sier han.

Var skolelei - da fikk jeg en Matkroken-butikk av min far

Og moren kommer over til USA.

- Hun skal til New York og passe på meg, sier han følsomt, vel vitende om at de begge trenger hverandres hender akkurat nå.

Det var ikke slik at Stein Erik Hagen bygde opp Rimi av seg selv. Det var faren som hadde kremmerblodet i seg og som åpnet døren til dagligvareeventyret:

- Han ga meg min første butikk og det er han jeg kan takke for det vi siden bygde sammen. Det er de første stenene det er vanskelig å legge, sier Stein Erik Hagen.

Faren var småbrukersønn fra Ringebu. Han viste interesse for handel og ville ut. Det endte i Strømstad hvor familiens butikkeventyr begynte, da han fikk kjøpe sin første butikk.

Det var i 1954. Faren hadde møtt Bjergljoth, sitt livs kjæreste. I 1956 ble Stein Erik Hagen født.

- På den tiden var det ingen butikkjeder, men butikker på hjørnet. Min far ble med på den første dannelsen av kjeder, først gjennom Vivo-kjeden og siden Matkroken.

- Da jeg var 19 og ferdig med gymnaset var jeg skolelei. Da fikk jeg en Matkroken-butikk av min far, sier Hagen.

Det var begynnelsen på et av tidenes eventyr i norsk dagligvare. Stein Erik Hagen bygde sitt eget rike og bygde seg en formue som eier av Rimi.

Jeg er helt sikker på at dette kommer til å gå bra

Han var i mange år bare kjent som Rimi-Hagen.

- Min far bidro der også. Billigkjedene hadde oppstått i Tyskland og han tok meg med på studietur i tyske lavprisbutikker. Vi tok med oss konseptet hjem. Det gikk ganske bra, sier han.

I dag er Rimi for lengst solgt. Han har satset mye av formuen i Orkla og har greid å beholde hegemoniet som en av Norges rikeste menn.

Kreft skiller ikke på rike eller fattige.

Les også: Hagen: – Har ikke begynt å grue meg ennå

Men pengene gjør at han kan dra til Johns Hopkins Universitetssykehus i Baltimore i USA, for å bli operert av noen av verden beste på feltet.

- Jeg vet det er kreft og om farene, men den ble funnet så tidlig at jeg er helt sikker på at dette kommer til å gå bra.

Det med å reise ut og ikke la seg operere ved Radiumhospitalet skyldes en rekke forhold, flere av privat karakter.

- Men den jobben Radiumhospitalet gjør er utrolig viktig. Og siden jeg har penger, er det naturlig for meg å bidra overfor dem, slik at andre kan få den hjelpen jeg får i USA, sier han.

Han og John Fredriksen har sammen med en annen rik nordmann gitt samlet 17 millioner kroner til en operasjonsrobot til Radiumhospitalet.

Jeg har latt meg inspirere av pappa

INSPIRERT AV SIN FAR: Stein Erik Hagen forteller om farens engasjement, som har inspirert ham gjennom livet.

Terje Bringedal

Denne uken har han vært i Davos for som vanlig å følge World Economic Forum (WEF).

WEF-sjef Klaus Schwab satte dagsorden ved å si at kapitalismen sliter.

- Ja, kapitalismen må endres og utvikles, men det finnes ikke noe bedre alternativer, sier Hagen.

Han har bevisst vært aktiv for å komme seg gjennom de tunge stundene den siste måneden. Han deltok på NHOs årskonferanse og middag og ikke minst det berømte nachspielet på Lorry.

Denne uken Davos.

- Jeg har latt meg inspirere av pappa. Fire dager før han døde spurte han meg om utviklingen i aluminiumsprisene; han var bekymret for Orkla-aluminiumsselskap Sapa. Engasjement er viktig, sier Stein Erik Hagen:

- Hele livet.