Lakseoppdrettere håver inn på rekordsvak krone: – Blir fort et par hundre millioner

Mens Europa-ferien kan bli dyr for nordmenn denne sommeren, er den svake kronekursen godt nytt for oppdrettere som selger laks til markedene i eurosonen.

VALUTAEFFEKT: Svakere krone mot euro gir medvind for lakseselskaper som eksporterer til Europa.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Siden februar har prisen på en euro gått fra å koste 8,80 kroner til å koste 9,57 kroner – en utvikling som har overrasket valutaeksperter, som trodde en sterkere norsk økonomi skulle gi en sterkere kronekurs.

Nå er derimot nivået mot euro nær det svakeste for den norske valutaen på halvannet år – og den svakeste i sommermånedene noensinne.

Svekkelsen gjør at eksportørene får mer igjen for hver vare som eksporteres. Dette gjelder ikke minst for lakseoppdretterne som selger til Europa.

– Når du driver med eksport er det klart at euroen blir viktig, sier finansdirektør Atle Harald Sandtorv i Grieg Seafood til E24.

– Blir fort et par hundre millioner

For den Oslo Børs-noterte lakseoppdretteren, som har sin norske produksjon i Rogaland og Finnmark, utgjorde EU en markedsandel på 54 prosent i 2016.

– Hvis du går fra nivået på 8,8 til et nivå på 9,5, er det en differanse på cirka fem kroner per kilo. Det er et viktig bidrag til inntjeningen vår, sier Sandtorv.

Les også

Norske investorer satser på «dansk» laks i USA

– Vi har guidet et volum på 70.000 tonn for 2017. Alt går ikke i euro, men differansen på det blir fort et par hundre millioner, sier han om effekten av valutaendringen på selskapets resultater.

Også for Norway Royal Salmon (NRS) kommer brorparten av omsetningen fra salg i europeiske land.

– Det har en del å si for prisen på laks. Våre kunder ser jo på hva de må betale per kilo laks i euro. Som følge av det har dette sikkert hatt en positiv innvirkning på lakseprisen, sier finansdirektør Ola Loe i NRS.

– Det europeiske markedet er det viktigste for oss også, men vi selger litt mindre til EU enn gjennomsnittet i Norge. Vi selger litt mer til Asia, sier han.

Lerøy Seafood tjente i 2016 vel 59 prosent av sine samlede inntekter på 17,3 milliarder kroner i EU.

– Europa er det viktigste markedet for oss. En svekkelsen av norske kronen mot euro positivt for oss, sier finansdirektør Sjur Malm.

Det største markedet

Ifølge Norges sjømatråd gikk 67 prosent av verdien av sjømateksporten i fjor til EU, tilsvarende 61,3 milliarder kroner.

Av lakseeksportens samlede verdi på 61,4 milliarder kroner gikk 45,3 milliarder kroner til EU.

Selv om eksportvolumet gikk ned med 5,5 prosent fra året før til 749.000 tonn, økte verdien med 29 prosent på grunn av skyhøye laksepriser.

I tillegg til at lakseeksportørene har nytt godt av en svak krone de siste årene er prisoppgangen drevet mye av nettopp begrenset tilbud, ikke minst på grunn av biologiske problemer som lakselus.

Ifølge Fishpools indeks for lakseprisen i spotmarkedet økte prisen fra rundt 60 til oppunder 80 kroner per kilo gjennom året. I år har prisene falt noe tilbake, men var fortsatt over 70 kroner per kilo i forrige uke, omtrent der den var på samme tid i fjor.

Oljepris og rente

Kronen har svekket seg mot handelspartnernes valutaer i år, men blant de store valutaene spesielt mot euroen

For kronens del har analytikere pekt på fallet i oljeprisen, fra årets høyeste på over 58 dollar til under 44 dollar på det laveste, som en viktig forklaringsfaktor bak kronens svakhet.

Men den felleseuropeiske valutaen har i tillegg hatt en sterk utvikling, blant annet på forventninger om at rentepolitikken i Europa etter hvert vil strammes til.

saken fortsetter under

SNUDDE: Etter styrkingen i fjor har kronen svekket seg betydelig mot euroen i år, fra 8,80 i februar til 9,57.

Euroen har denne uken styrket seg etter at uttalelser fra Den europeiske sentralbanken har blitt tolket mer «haukete» enn tidligere.

Dermed tar investorene i større grad høyde for nye justeringer av sentralbankens støttekjøp av verdipapirer.

Les også

Kraftig økning i verdien på sjømateksporten i mai

– Det skal ikke mer til enn litt mer tro på dette for å holde euroen oppe, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Aamdal påpeker at euroen har styrket seg også mot dollaren, dog ikke mer enn at vi er tilbake til nivået fra for rundt et år siden.

– Det har vært et generelt fokus på økt vekst i USA som har holdt dollaren litt sterkere. Dette bildet er nå i ferd med å snu litt om. Markedet ser ikke ut til å ha like sterk tro på at Den amerikanske sentralbanken fortsetter i sporet den har gjort, mens det i økende grad prises inn renteøkninger i eurosonen.

Les også

Milliarder på spill for Mærsk etter hackerangrep

Les også

Amerikanske banker får grønt lys til utbyttefest

Les også

Fond selger Visma-andel for 15 mrd.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Laks
 2. Kronekurs

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Analytikere: Dette tror vi om lakseaksjene fremover

 2. Høyeste laksepris siden før coronatiltak: – Den svake kronen har vært en airbag

 3. Sterke tall fra laksegigantene: Dette er bransjens hodepiner

 4. Fortsatt sprell i lakseaksjene: Venter gode tall

 5. Julesesong løfter lakseprisen: Opp 50 prosent fra bunnen i september