Bygger hvalsenter til 350 millioner i Nord-Norge

Hvalsenteret «The Whale» i Andenes i Nordland åpner først tidligst i 2022, men allerede kaster utenlandske medier seg over den kommende turistattraksjonen.

Illustrasjonsbildene av det nye hvalsenteret i Andenes går verden rundt.
Publisert:

– Vi vet at slik oppmerksomhet er ferskvare og blir fort glemt, men det gir en god medvind for prosjektet at så mange interesserer seg for arkitekturen, sier daglig leder Børre Berglund i The Whale.

– The Whale blir Norges neste fantastiske turistattraksjon, skriver reisemagasinet Lonely Planet.

Arkitektmagasinene Dezeen og Designboom, i tillegg til danske Berlingske og finanstidsskriftet Forbes er blant også mediene som har omtalt hvalsenteret på Andenes.

Hvalformet hvalsenter

Det var det danske arkitektkontoret Dorte Mandrup som vant konkurransen om senteret, mot blant andre norske Snøhetta.

– Den bærende tanken bak utformingen er at det skal forestille en hval i havoverflaten. Ser man bygget fra havet ligner det en hvalspord som kommer opp fra havet, mens fra land ligner det en hvalrygg, sier Berglund.

Les på E24+

Hemmelighetsfull familie håver inn 4 milliarder dollar: – Veldig nysgjerrig på hva de vil gjøre med pengene

Fra havsiden skal bygget minne om en hvalspore som kommer opp fra vannet.

– Ikke noen puslete besøksattraksjon

Andenes er kanskje særlig kjent for sine hvalsafarier.

– Bakgrunnen for at man i det hele tatt turt å tenke tanken på et hvalsenter på Andenes er at er at det er det eneste stedet i Europa med hval hele året.

Børre Berglund, daglig leder i The Whale.

– I den sammenheng tar attraksjonene innendørs opp tre temaer: hval og forskjellige hvalarter, hvalens mytiske forhold til mennesker og hvalens miljø og havet, sier Berglund.

Hvalsenteret skal bli en slags hybrid mellom et museum og turistattraksjon.

– Vi tar det beste fra gallerier, museer og turistattraksjoner og smelter det sammen til et opplevelsessenter. Nøyaktig hvordan det blir innvendig begynner vi med på nyåret, men The Whale blir ikke noe puslete besøksattraksjon, sier Berglund.

350 millioner

Prosjektets kostnadsberegninger indikerer at prosjektet vil koste mellom 300 og 350 millioner kroner.

– Finansieringen vil komme gjennom en del private investorer, i tillegg til stiftelser og det offentlige, men kostnadsfordelingen mellom dem er ikke klar ennå, sier Berglund.

The Whale skal etter planen være ferdig innen 2022.

På eiersiden er styreleder Benn Eidissen, milliardærbrødrene Kristian og Roger Adolfsen, Andreas Haugen, Visit Andøy, Andøy kommune og de to lokale hvalsafaribedriftene Whalesafari og Seasafari.

– Et vanvittig løft

Berglund sier The Whale vil ha en tredelt funksjon for lokalsamfunnet på Andenes.

– For det første vil det være en egen forretningsenhet og økonomisk selvgående, i tillegg til at det skal være et stedsutviklingsprosjekt som engasjerer bredt og som løfter Andenes fra en trist periode med flystasjon og nedleggelser.

– For det tredje vil The Whale virke forsterkende på reiselivet i kommunen, og skal bidra til at gjester kommer og blir en dag eller to, og ikke bare kjører gjennom. Vi håper det vil gi et vanvittig løft for Andenes, sier han.

Les også

Andøya Spaceport «styrket i troen» på norsk satellitteventyr

Les også

Hushovd og Svindal skal utvikle hotell på Senja

Les også

Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt

Publisert: