Drivstoffprisene

Konkurransetilsynet etterforsker drivstoffmarkedet

Undersøker mistanker om ulovlig prissamarbeid.

Andreas Hillergren / TT NYHETSBYRÅN
 • Eivind Bøe
 • Hanna Ghaderi
 • Sigrid Moe
 • Karl Wig
Publisert:

Konkurransetilsynet åpner etterforskning av drivstoffmarkedet, fremgår det av en melding onsdag formiddag. Tilsynet undersøker mistanker om ulovlig prissamarbeid.

Mistankene kommer etter funn i tilsynets overvåkning, som startet i 2016 på grunn av en vurdering om at markedet er «vesentlig begrenset».

Overvåkningen gjør at drivstoffselskapene er pålagt å sende inn informasjon om blant annet priser, salgsvolum og innkjøpsvilkår til Konkurransetilsynet på halvårlig basis.

Les på E24+

Les også: Endringene som skaker den norske bilbransjen (+)

Flere selskaper bekrefter

E24 har vært i kontakt med flere selskaper som bekrefter at tilsynet har tatt kontakt i forbindelse med etterforskningen, og at det har bedt om informasjon.

Postlistene til tilsynet viser at blant andre disse selskapene leverte informasjon om sin prissetting så sent som i sommer: Circle K, Uno-X Energi, St1 Norge, Oljeleverandøren AS, Olje og Energisenteret, Certas Energy og Best Stasjon.

Circle K er kjent med at Konkurransetilsynet har åpnet etterforskningssaken.

– Vi kan bekrefte at Konkurransetilsynet har bedt om opplysninger fra Circle K. Circle K vil samarbeide med Konkurransetilsynet og gi dem full tilgang til den informasjonen de etterspør og ønsker seg, sier Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef Circle K Norge, til E24.

YX Norge bekrefter også at tilsynet har bedt om opplysninger fra selskapet. Daglig leder Thor Kristian Korsvold i YX Norge lover at de er samarbeidsvillige:

– Vi vil naturligvis samarbeide med tilsynet, svare på spørsmål, og overlevere all informasjon de til enhver tid etterspør, sier Korsvold til E24.

Hyret advokatbistand

Oljeleverandøren AS sier til E24 at de ikke har kjennskap til saken, og at de kun har rapportert inn halvårsrapporter til Konkurransetilsynet. Det sier også Best Stasjon.

St1 er kjent med saken, og har også oversendt dokumentasjon for første halvår i 2019.

Etter det E24 forstår har flere av selskapene under etterforskning hyret inn advokatbistand fra Bahr. Advokatfirmaet har konkurranserett som spesialfelt.

Postlistene viser flere brev mellom Konkurransetilsynet og advokatfirmaet. Blant annet har Bahr svart på tilsynets forespørsel om å få utlevert opplysninger fra selskapene.

Advokatfirmaet har også selv fremmet krav om å få utlevert opplysninger fra Konkurransetilsynet. Partner Beret Sundet i Bahr vil ikke kommentere saken.

Hansen i Circle K sier selskapet er opptatt av rettferdig konkurranse og jobber systematisk med å opptre i tråd med alle lover og regelverk til enhver tid.

Les meldingen fra Konkurransetilsynet her
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Drivstoffprisene
 2. Drivstoff
 3. Konkurransetilsynet
 4. Prissamarbeid
 5. Etterforskning
 6. Circle K
 7. St1

Flere artikler

 1. Dieselprisen har aldri vært høyere

 2. – Her pågår det helt unaturlige forandringer i drivstoffprisene

 3. Konkurransetilsynet avslutter etterforskning av Circle K og YX

 4. Annonsørinnhold

 5. Razzia hos Orkla og Norgesgruppen

 6. Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans