Ikea prøver på nytt: Åpner butikk midt i Oslo

I fjor var først gang Ikea la ned noe som helst i Norge da de stengte sine såkalte «servicesentre». Nå prøver Ikea på nytt med mindre butikker midt i Oslo sentrum hvor man kan kjøpe kjøkken, soverom og bestille interiørdesign-tjenester.

Ikea åpner også mindre sentrumsnære butikker i blant annet København (avbildet), og det er en slik planleggings- og bestillingsbutikk som også skal åpnes i Oslo sentrum.
Ny æra for varehandel
 • Sindre Hopland
Publisert:

– I vår åpner det vi foreløpig kaller en planleggings- og bestillingsbutikk i nærheten av Karl Johan, sier sjef for Ikea Retail i Norge, Clare Rodgers.

Butikken blir rundt 600 kvadratmeter stor og skal åpne rundt februar-måned.

En utfordring for Ikea har vært at man ikke møter kundene der de er, ved at færre besøker varehusene, og man ønsker derfor å bygge mindre utsalgssteder i bysentrum.

De nye lokalene Ikea åpner vil ikke inneholde varer du kan ta med deg hjem, men gir folk mulighet til å bestille kjøkken og soverom. I tillegg vil møbelgiganten tilby interiørdesign til 499 kroner timen, hvor varer bestilles på nett og sendes hjem til folk.

– Målet vårt er å demokratisere denne typen tjenester, sier Rodgers.

Les på E24+

En unormal suksess: Normal har nå over 80 butikker i Norge

Ikke redd for å feile på nytt

Det er ikke første gang Ikea prøver seg på mindre butikker. De tre servicesentrene som ble nedlagt tidligere i år hadde heller ikke varer i hyllene, og skulle også gi folk tjenester slik at de ikke trengte å dra til varehusene.

– Satsingen på servicesentrene gikk ikke fullt så bra, dere har ikke blitt skremt fra å prøve på nytt?

– Nei, selvsagt ikke. Det var god lærdom, og vi har tatt med oss erfaringen inn i dette nye konseptet. For meg personlig er den største lærdommen at vi åpner dette nye konseptet med tanke på å fortsette å forandre det.

Typen butikker Ikea nå ruller ut for første gang i Norge finnes allerede blant annet i Storbritannia og USA.

Fordi dette er butikker uten varer og logistikk er risikoen langt mindre, og kan etableres langt raskere enn de store varehusene.

– Vi starter med Oslo, og vi ser at det er muligheter også på østkanten i hovedstaden før vi ser til andre steder i Norge, sier Rodgers.

Ikea opplyste i vinter at som en konsekvens av transformasjonen av selskapet, har man bestemt seg for å stoppe utbyggingen av nye store varehus i Norge. Varehus-tomter på Vestby, Danebu, Ålesund og i Tromsø blir nå solgt.

IKEA-TOPP: Administrerende direktør i IKEA Retail Norge Clare Rodgers påpeker at hun synes leieprisene i Oslo er alt for høye til å satse på mindre varehus i sentrum, men butikker uten varer, hvor ting bestilles hjem åpner Ikea allerede fra februar.
Les på E24+

Hit kommer norske selskaper for å unngå døden (+)

Venter på lavere leiepriser i sentrum

Ikea-sjefen utelukker ikke at andre norske byer også får lignende butikker, men vil først teste konseptet i Oslo.

– Vi har ikke konkrete planer for andre steder i Norge med det samme, men når vi finner gode lokasjoner er jeg sikker på at vi kommer til å bevege oss raskt.

Det pågår for tiden en stor strategiendring i hele Ikea internasjonalt hvor kjeden, som et ledd i dette, lanserer by-butikker (med varer) og planleggings- og bestillingsbutikker (uten varer) i verdens storbyer.

Ikeas svenske toppsjef Jesper Brodin fortalte E24 i forrige uke at flere av de mindre butikkene i Paris omsetter for nesten like mye som enkelte store varehus, og at de mindre butikk-konseptene så langt har vært en stor suksess i både Frankrike og Storbritannia.

For første gang i fjor åpnet Ikea flere by-butikker enn varehus.

I Oslo er det altså typen butikker uten varer som nå kommer, men Ikea-sjefen sier det kan bli aktuelt og også åpne butikker med varer i Oslo, men det er spesielt én ting som holder en slik lansering tilbake.

– Akkurat nå får vi ikke business-caset til å fungere, men vi vurderer det fortløpende. Årsaken er først og fremst at eiendom i Oslo sentrum er svært dyrt.

– Så prisene på eiendom i sentrum må ned før dere prøver dere?

– Absolutt, det må de.

Les også

Ikea legger ned tre steder i Norge

Liten finansiell risiko

Til tross for at de mindre bykonseptene Ikea nå satser på er en del av Ikeas internasjonale strategi, er Ikeas toppsjef, Jesper Brodin, tydelig på at de ulike markedene selv velger i hvilket tempo de ruller ut butikkene.

Han forklarte at det også er positivt at planleggings- og bestillingsbutikkene som nå åpner i Oslo har «lav finansiell risiko».

Rodgers har ingen anslag for hvor mye disse mindre butikkene kommer til å omsette for sammenlignet med et varehus, men sier de handler like mye om kunnskap som å tjene penger.

– En av de viktige tingene vi gjør i disse nye butikkene vil være å lytte og lære av våre kunder. Dermed vil vi også fortsette å endre konseptet til vi kommer frem til det kundene ønsker seg.

Ikea har også satset hardere på tjenester, og inngikk tidligere i år et samarbeid med det norske selskapet Luado om montering av møbler, som Rodgers sier kundene er svært fornøyd med.

– Jeg tror det vil bli mange flere eksempler på at vi jobber sammen med oppstartsbedrifter, spesielt siden Oslo har et så bra økosystem for entreprenører.

Ikea som har omvendt regnskapsår jobber nå med regnskapet som presenteres på nyåret. Rodgers sier hun er fornøyd med resultatet, og på spørsmål om det er en forbedring fra i fjor, så sier hun det var «et steg i riktig retning».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ny æra for varehandel
 2. Luado
 3. Ikea
 4. Butikker
 5. Varehandel
 6. Clare Rodgers

Flere artikler

 1. Ikea med rekordomsetning i Norge – bruker 120 mill. på bonus til ansatte

 2. Ikea-konsernets toppsjef: – For det norske markedet er den svake kronen vår største utfordring

 3. Ikea tredoblet resultatet under coronakrisen

 4. Smykkeselskap tar 500 kroner for å kikke på varene på hemmelig adresse

 5. Rekordår for møbelbransjen i fjor