Konkursen i Thomas Cook

Ving vil fortsette driften – flyr allerede tirsdag

Rundt 17 timer etter at morkonsernet begjærte seg konkurs varsler Ving at de vil tilbake på vingene tirsdag.

 • Martin Hagh Høgseth
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Etter et høydramatisk døgn opplyser Ving at den nordiske Vinggruppen vil fortsette driften av de selvstendige selskapene.

– Nå har vi sittet i møter i hele kveld med banker og långivere, men alle de økonomiske bitene er ikke på plass ennå. Vi må komme tilbake til detaljene, men driften fortsetter, og vi er veldig lettet, sier Vings pressekontakt Siri Røhr-Staff til E24.

– Hvem eier Ving nå?

– Det er ikke Ving Norden som er konkurs, men Thomas Cook. Vi er en egen juridisk enhet. Det vi har jobbet med det siste døgnet er å få på plass en ordning slik at vi kan drive videre. Vi har drevet godt økonomisk i mange år. Vi kan ikke komme med ytterligere detaljer nå.

Les på E24+

Les også: (+) Ving Norge har blitt en utbyttemaskin for et selskap i krise

Styret i selskapet har besluttet å fortsette flytrafikken i løpet av tirsdag. Ving opplyser i en pressemelding at de nå har fullt fokus på å ta vare på de reisende som er berørt av mandagens midlertidige avlyste flyreiser, og nå å sikre at flyene kommer i luften i morgen.

«Hvis du har bestilt en reise med avgang på tirsdag, vil flyet ditt gå som normalt. Skulle det skje en endring av tidspunkt, informerer vi kunder via sms. Kunder som er på destinasjonen og venter på hjemreisen, vil bli varslet om en reisetidspunkt via sms», skriver selskapet på egne hjemmesider.

Mandag er det 9.101 reisende som er ute på tur med flyselskapet. I tillegg har selskapet liggende inne rundt 85.000 bestillinger.

Det var kaotisk på en rekke flyplasser over hele Europa mandag

Analytiker: Ser ut til at det er gjort en god jobb

– Det er veldig bra at de har kommet til en ordning. Tjäreborg, Ving, Globetrotter, Spies og Thomas Cook Airlines Scandinavia har lenge hatt veldig gode resultater. Det må være på bakgrunn av dette at det har kommet garantier på plass som gjør at selskapet kan fortsette driften i morgen, sier Hans Jørgen Elnæs i konsulentselskapet WinAir til E24.

– Datterselskapet er egen juridisk enhet, og det ser ut at de har fått en frikobling fra morselskapet her. Det er jo bra. Det ser ut til at det er gjort en god jobb her, sier Elnæs.

– Det har vært snakk om leasingkontrakter her, hvordan fungerer dette?

– Flyselskapet Thomas Cook Scandinavia AS driver 13 fly. De har åtte A321-fly som brukes på kort- og mellomdistanse, og fem A330 mellomdistansefly. Alle disse er eid av leasingselskaper, og dermed har ikke morselskapets bo i London noen eiendomsrett til disse flyene, sier Elnæs.

– De som nå driver Ving og de andre selskapene videre kan inngå avtale med leasingselskapene om disse flyene. Det vil jeg anta at leasingselskapene er interessert i for å slippe å ha flyene stående på bakken. Så har Ving og de andre selskapene nok fått garantier fra finansselskaper om at de kan drive videre. Vi vil trolig få flere detaljer om dette senere, sier analytikeren.

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i WinAir

Elnæs understreker at selskapene må ha fått en form for frikobling fra morselskapet i London for å kunne fortsette driften. Dette kan også gjelde det tyske flyselskapet Condor, som også ser ut til fortsette driften.

– Det kommer meldinger om at Condor flyr videre i Tyskland, så de må ha fått til en lignende ordning, sier Elnæs.

Har hatt problemer med hotellbetalinger

Ving opplyser at det har blitt gjort kjent med at «det har vært en del turbulens rundt betaling på visse hotell» på selskapets reisemål.

«I løpet av de nærmeste dagene kan det fortsatt forekomme problemer, noe vi beklager. Vi har løpende kontakt med de berørte partene for å løse dette.,» skriver Ving på sine hjemmesider.

Et nygift tysk par oppgir til avisen Focus at de ble avkrevd i underkant av 1.000 euro for å få fortsette å bo på hotellet sitt, etter å ha bestilt ferie gjennom Bucher Reisen, en del av Thomas Cook. Avisen skriver om et annet par som dro til Korfu og ble avkrevd 800 euro for å få fortsette å bo på hotellet sitt.

I løpet av mandagen har norske Ving-kunder blitt forsøkt svindlet, opplyste Ving på sine nettsider. Svindlerne skal ha utgitt seg for å være selskapet, og skal samtidig ha bedt kunder overføre et beløp for erstatningsfly.

Ving opplyser til E24 om at selskapet trolig vil holde en pressekonferanse tirsdag for å gi mer informasjon om saken.

Pressemeldingen fra selskapet
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Konkursen i Thomas Cook
 2. Ving
 3. Thomas Cook
 4. Konkurs

Flere artikler

 1. Flyanalytiker tror Ving kan bli kjøpt av investeringsfond

 2. Tyrkia-flyplass skaper trøbbel for Ving-reisende

 3. Ving fikk klarsignal fra konkursforvalter til å drive videre

 4. Hedgefond kan tjene milliarder på Thomas Cook-kollaps

 5. Reiseoperatøren Thomas Cook er konkurs