MDG-topper uenige om når oljealderen skal avsluttes

Fylkestopper i MDG har ulikt syn på når utvinningen av norsk olje og gass skal stanses og hvor viktig den vil være for partiet i forhandlinger.

Lan Marie Berg under valgvaken til Miljøpartiet De Grønne (MDG) på Sentralen i Oslo. Flere fylkestopper i MDG står ved vedtaket om at oljeindustrien skal avvikles, men en dato er ikke satt. I 2017 vedtok partiet at industrien skal avvikles om 15 år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:

I 2017 vedtok partiet på landsmøtet at de vil «starte en gradvis og planmessig utfasing av petroleumsvirksomheten over en 15-årsperiode», men en endelig dato er ikke satt. Flere Arbeiderparti-topper har satt døra på gløtt for MDG i 2021-valget, men Fellesforbundet mener at da må MDG fire på kravet om en sluttdato.

Fylkesleder Øyvind Festø i Møre og Romsdal MDG sier til Klassekampen at de har ingen planer om å moderere seg i forhandlinger. Han, og flere andre fylkestopper, sier til avisen at 15-årsperioden startet da MDG vedtok formuleringen for to år siden. De fleste påpeker også at prosessen med å formulere partiprogrammet for 2021 ikke er startet.

– Skal vi endre på sluttdatoen, trengs det et nytt landsmøtevedtak. Men jeg kan ikke si at jeg er åpen for å endre den, sier Festø.

Fylkesleder i Rogaland, Rita Kristin Veland, sier de vil skrote hele sluttdato-konseptet. I stedet vil fylkeslaget si nei til åpning av nye felt og starte en utfasing over 15 år.

– Vi tenker at i kampen mot klimakrisen er det helt nødvendig å slutte å investere i enda flere nye felt. Altså: 15 års plan, men ingen sluttdato, sier Veland.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. MDG

Flere artikler

 1. Ap sentralt skyter ned Trondheim Aps sluttdatovedtak for oljenæringen

 2. Betalt innhold

  Bru: Venter at sluttdatovedtak vil sende sjokkbølger i LO

 3. KrFU vil avvikle oljenæringen innen 2035

 4. Annonsørinnhold

 5. Ulltveit-Moe: – Bør ikke gi flere letelisenser

 6. Betalt innhold

  Høyre-forslag: – Tiden er ute for olje i sårbare områder