Christian Ringnes frykter massekonkurser – ber regjeringen gjøre som danskene

Eiendomsmilliardær Christian Ringnes tror ikke krisetiltakene som hittil er lansert vil være nok for å redde norsk næringsliv. I Danmark får virusrammede bedrifter dekket sine faste utgifter.

HÅPER PÅ MER: Investor Christian Ringnes håper norske politikere innser at det er bedre med store hjelpepakker nå, enn å bli løpende etter.
 • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

– Denne danske ordningen ville reddet store deler av næringslivet i Norge, som ellers står i fare for å gå under, sier forretningsmannen Christian Ringnes.

Som de fleste andre, er 66-åringen bekymret for konsekvensene coronaviruset vil få for landets bedrifter. Det regjeringen og Stortinget hittil har lansert, vil ikke være nok, frykter han.

– Jeg mener det ville vært bedre med direktestøtte, sier Ringnes og viser til Danmark.

– Dansker er ikke akkurat kjent for å gi ved dørene, og de har skjønt at for å unngå massekonkurser, må man støtte bedriftene direkte. Det er ikke nok med låne- og garantiordninger.

Les på E24+

Virus og priskrig truer oljeleverandører: Frykter konkursbølge

Dyr, dansk krisepakke

Torsdag denne uken kom danske politikere til enighet om å bruke et tresifret milliardbeløp på å hjelpe næringslivet i landet.

Tiltakene retter seg mot selskaper som har mistet store deler av inntekten som følge av coronaviruset.

Virksomheter som har måttet stenge på grunn av forbud som myndighetene har innført for å begrense smitten, får ekstra mye hjelp.

Disse bedriftene, som frisører og restauranter, kan nå få dekket opptil 100 prosent av deres faste utgifter, slik som husleie og renteutgifter.

Det forventes ifølge avtaleteksten at de statlige utgiftene vil beløpe seg til 13 milliarder danske kroner i måneden.

Det vil det være verdt, mener Christian Ringnes.

– Det vil bli enda dyrere å løpe etter. Dette kan bli et blodbad.

Frykter ringvirkningene

Gjennom selskapene Eiendomsspar og Victoria Eiendom eier Ringnes en rekke eiendommer og hoteller i Norge og resten av Norden. Magasinet Kapital har beregnet formuen hans til omtrent 5 milliarder kroner.

Eiendomsinvestoren sier han nå ser problemene på nært hold hver dag, der folk går nedenom og hjem i et skremmende tempo.

– Vi er i forhandlinger med veldig mange leietagere om dagen, og sitter også som eier av en del bedrifter innenfor hudpleie, blant annet. Her ser vi at det stopper opp. Enn så lenge ser folk fremover, men nå begynner de å merke det. Folk skjønner at når inntektene er null og utgiftene løper, så går ikke det i lengden. Og dette kan komme til å vare en stund.

I ytterste konsekvens kan «alt stoppe opp», sier Ringnes.

– Det starter med at ingen i førstelinjen klarer å betale regningene sine, og blir nødt til å permittere. Deretter begynner folk å kutte i eget forbruk, som fører til inntektsstans hos ulike virksomheter. Disse betaler deretter ikke regningene sine, til strømselskapene eller til banken, for eksempel. Og når disse selskapene får problemer – det er skrekkscenarioet.

Les også

Coronaviruset har gjort tusenvis arbeidsledige – i Flåm mistet bygda livsgrunnlaget over natten

KRISEKUTT: Sentralbanksjef Øystein Olsen har de siste ukene satt ned styringsrenten med 1,25 prosentpoeng for å hjelpe norsk økonomi, som rammes av coronaviruset.

Lån som løsning

Norske myndigheter har i ulike runder fremmet krisepakker overfor næringslivet.

De innebærer blant annet lavere moms, at staten tar en større del av regningen ved permitteringer, at arbeidsgiveravgiften senkes samt to låne- og garantiordninger for coronarammede bedrifter på om lag 50 milliarder kroner hver.

– Politikerne har absolutt levert en del hittil, særlig når det kommer til å gi likviditetslettelser, men dette som går på garanti for lån har to svakheter, sier Ringnes.

– Det ene er at dette skal gjennom banksystemet først, noe som fører til en ganske stor treghet. Det andre er at det ikke er sikkert at det å opparbeide seg gjeld er den beste måten å løse problemene på.

Utsetter omdiskutert hotellprosjekt

– Hvordan merker du krisen på egen virksomhet?

– Vi er veldig solide og har stor likviditet, så selv om vi skulle miste en vesentlig del av våre leieinntekter, er det ikke fare på ferde. Vi er en tilbyder av en tjeneste som næringslivet trenger, så min bekymring er ikke kortsiktig, men de langsiktige ringvirkningene kan bli alvorlige, det sprer seg jo veldig.

– Hva med det omdiskuterte hotellet i Svolvær? Kan viruset komme til å endre disse planene?

– Det prosjektet blir garantert utsatt, det trenger du ikke lure på engang.

E24 kartlegger bedrifter som permitterer:

Live: Slik rammes norske bedrifter av coronaviruset
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Christian Ringnes
 3. Danmark
 4. Lån
 5. Coronaviruset
 6. Hotell

Flere artikler

 1. Stormberg-eier frykter skyhøy ledighet: – Vi risikerer en tapt ungdomsgenerasjon

 2. Regjeringen vil dekke faste kostnader til selskaper

 3. Oslo Høyre med ti krav: – Christian Ringnes må også bidra

 4. Mener bedriftene bør kompenseres: – Når staten stenger ned, må staten ta konsekvensene

 5. Frisørkjempe i brev til regjeringen: – Situasjonen er svært dramatisk for oss