Med munnbind og febersjekk på restaurant: Kina åpnes gradvis for norsk laks
Etter nærmest full stopp i eksporten av norsk laks til Kina, er etterspørselen nå på vei tilbake. Sjømatrådets utsending i Shanghai forteller om en spesiell hverdag, med påbud om munnbind utendørs og febersjekk for å komme inn.
Hele 90 prosent av den ferske norske laksen som selges til Kina blir spist på restaurant.
Da coronakrisen herjet som verst og restaurantene var stengt, rammet det også lakseeksporten.
Nå er den i ferd med å ta seg opp igjen. I forrige uke eksporterte Norge 519 tonn fersk laks til Kina, opp fra bunnen på ti tonn i slutten av januar, men fortsatt over hundre tonn lavere enn på samme tid i fjor.
Fire prosent vekst i norsk sjømateksport i mars
Norges sjømatråds utsending, Victoria Braathen, bor i Kinas største by, Shanghai, og har vært på plass der siden midten av februar.
Hun merker godt at folkelivet er på vei tilbake.
– Det er fortsatt på mange måter en spesiell tid, selv om vi ser gradvise steg mot en normalisering av dagligliv og handel. Folk begynner nå å være mer ute igjen, men man merker jo at turistene er borte, så det er fortsatt mye mindre folk enn normalt, sier hun til E24.
Coronaviruset ble oppdaget i Kina ved årsskiftet. Fredag ettermiddag var det registrert 3.326 dødsfall knyttet til viruset i Kina, ifølge VG. Etter strenge virustiltak er landet nå i ferd med å åpnes opp igjen.
Sikkerhetstiltak preger hverdagen
Det våres nå i millionbyen Shanghai, og trafikken er økende. Men skoler og universitet er stengt og en rekke sikkerhetstiltak preger fortsatt hverdagen.
– Man må ha munnbind på seg når man går ut, og man febermåles før man skal inn overalt; på restauranter, i banken, i dagligvarebutikken og på kontoret. Så man blir tatt godt vare på, sier Braathen.
Hun påpeker også at mange restauranter har tilpasset seg og leverer hjem, samt at flere nok har fått øynene opp for nye teknologiske løsninger.
– Den tiden du ikke skulle gå ut, var det likevel lagt til rette for at du kunne ha det fint. Det var en annen type hverdag, men her er det en utstrakt bruk av mobilløsninger og alt er lett tilgjengelig. Du kunne få alle slags varer hjem til deg.
Fiskeriministeren stanser nye lakseunntak: – Ingen må utnytte situasjonen
Nytt kjøpsmønster
Braathen forteller videre at kinesiske medier har fokusert på sjømat i denne perioden, og viktigheten av å spise sunt for å holde seg frisk.
Hun er nå spent på om oppfordringen om å holde seg hjemme vil endre kjøpsmønsteret over tid.
– Samtidig som vi ser at stadig flere restauranter er på vei tilbake, er interessen for ferdigprodusert sjømat i butikkene også økende. Vi tror nok at mange kinesere har funnet tilbake til gleden ved å lage mat hjemme, og er opptatt av å utforske hvordan man kan lage sunn mat selv.
Norsk sjømateksport faller videre, tross lyspunkt i Kina: – Urovekkende, sier fiskeriministeren
Planlegger oppstart i mai
Sjømatrådet planlegger nå å gå i gang med utvalgte markedsaktiviteter fra mai, og opplever at lokale aktører rigger seg for å kunne gjenoppta planer og aktiviteter ettersom markedet er på vei tilbake.
– Det er vanskelig å si når ting er tilbake til normalen. Vi håper at den positive trenden med gradvise justeringer skal fortsette, sier Braathen.
Kina var i fjor det største vekstmarkedet for norsk sjømat totalt sett, men også for laks.
– Vi gikk derfor inn i 2020 med store ambisjoner, så når markedet er tilbake, ser vi gode muligheter for videreutvikling og økt potensial for norsk sjømat under mer ordinære omstendigheter.
Til og med uke 13 er det eksportert fersk laks fra Norge til Kina til en verdi på 286 millioner, en nedgang på 41 prosent. Volumet utgjorde i samme periode 3.540 tonn, en nedgang på 2.733 tonn.
Norges sjømatråd er eid av staten, men finansieres av næringen via en lovpålagt avgift på all eksport. Formålet er å øke verdien av norsk sjømateksport.