Selvstendig næringsdrivende uten inntekt må på sosialhjelp frem til mai

Staten skal kompensere for tapt inntekt fra dag 17 hos selvstendig næringsdrivende og frilansere. Ordningen vil imidlertid ikke være tilgjengelig før i mai.

SKAL TREFFE BREDT: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier at ordningen omfatter «hvem som helst» som driver for seg selv.

Trond Solberg, VG
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert: Publisert:

Ordningen omfatter alle selvstendig næringsdrivende og frilansere med inntekt over 0,75G, som har mistet hele eller deler av inntekten sin som følge av coronakrisen.

0,75G tilsvarer i underkant av 75.000 kroner. Kompensasjonen gjelder fra dag 17 etter at man har mistet inntekten sin, men ikke tidligere enn 30. mars.

Forrige uke beskrev arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ordningen som en som omfatter «hvem som helst».

– Altså selvstendig næringsdrivende kunstnere, tannleger, håndverkere som ikke er vanlig ansatte, men driver for seg selv, sa Isaksen til Aftenposten forrige fredag. Da var ordningen vedtatt av Stortinget.

Les også

Vanskelig å få oversikt? Her er de økonomiske krisetiltakene

Utbetalinger i mai

De som får innvilget støtte får dekket 80 prosent av inntekten under 6G, altså rundt 600.000 kroner. Det vil si at man vil få en utbetaling på maks 40.000 kroner per måned før skatt.

Onsdag opplyser regjeringen at den tekniske løsningen for søknad og utbetaling fra Nav vil være på plass i mai. De som trenger økonomisk støtte før dette, må søke om sosialhjelp.

Dersom man har noe lønnsinntekt samtidig som man mottar den økonomiske støtten, vil kompensasjonen reduseres krone for krone.

Dersom frilanseren eller den selvstendig næringsdrivende opprettholder noe av næringsvirksomheten i søknadsperioden, vil den gjenværende inntekten trekkes fra i ytelsen med 80 prosent. Det er kun tapet som erstattes, opplyser regjeringen.

Stor spesial: Slik rammes næringslivet av coronakrisen

Enklere å få sosialhjelp

Onsdag er over 420.000 personer registrert som helt eller delvis arbeidsledige hos Nav. På grunn av den store pågangen har myndighetene gjort det lettere for Nav å behandle søknader om sosialhjelp.

– Det er vanskelige tider for mange, og særlig for dem som ikke har en sparekonto de kan leve av i en overgangsperiode. Med den forenklede veilederen for behandling av sosialhjelpssøknader har vi i praksis gjort det enklere for folk å få innvilget sin søknad, sier Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Denne endringen betyr blant annet at Nav kan lempe på kravene til dokumentasjon, og at de kan være mer tilbakeholdne med å kreve salg av bolig eller andre eiendeler for å innvilget en sosialhjelpssøknad.

– Vi har allerede innført omfattende tiltak for å redusere utgiftene for arbeidsgiverne og sikre inntektene til arbeidstakere som mister jobben eller blir permittert. Nå sørger vi for at også de som driver for seg selv blir kompensert, sier Isaksen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Torbjørn Røe Isaksen
 3. Nav
 4. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Røe Isaksen: Ordning for lønnskompensasjon klar i juni

 2. Regjeringen: Åpner for akutt sosialhjelp til frilansere og næringsdrivende

 3. Frisører skuffet over krisepakke – uten inntekt i 16 dager etter yrkesforbud

 4. Annonsørinnhold

 5. Ordningen som skal sikre permitterte full lønn er forsinket

 6. Opposisjonen samlet om mer støtte til selvstendig næringsdrivende