Flytoget permitterte alle togansatte og ingen i ledelsen: – Skaper ikke dugnadsånd

Flytoget og Go-Ahead har permittert samtlige togansatte 60 prosent, men skåner administrasjonsansatte. – Uforståelig, sier fagforeningsleder.

Flytoget har 90–95 prosent færre passasjerer som følge av coronakrisen. Det rammer yrkesgruppene i selskapet ulikt.
Publisert:

Totalt arbeider om lag 300 som lokførere, flytogverter og kundeveiledere i Flytoget. I gjennomsnitt er de permittert 60 prosent.

Blant de cirka 60 ansatte i administrasjonen derimot, har det så langt ikke vært en eneste permittering.

– At det blir permitteringer når passasjerene er borte er forståelig, men vi kan ikke forstå at det kun skal gå utover togpersonalet og ikke administrasjonen. Det er ikke det som skaper dugnadsånd, sier Rolf Ringdal, leder i Norges Lokomotivmannsforbund.

Les også

Vanskelig å få oversikt? Her er de økonomiske krisetiltakene

– Høres merkelig ut

Alle lokførerne er permittert 60 prosent, mens det blant verter og kundeveiledere er både helt og delvis permitterte. I gjennomsnitt er også verter og kundeveiledere permitteringen 60 prosent, opplyser Flytoget.

– Permitteringene berører alle operativt ansatte i noen grad. I administrasjonen er det ikke permittert ennå, men det vurderes fortløpende. Foreløpig er det ikke nødvendig å permittere, sier kommunikasjonsrådgiver Elisabeth Gjestland i Flytoget.

– Det synes jeg høres merkelig ut. Man har som regel en administrasjon som gjenspeiler antall ansatte, og når man permitterer store deler av de ansatte skulle man tro arbeidsmengden for administrasjonen også går ned, sier nestleder Kjell Næss i Norges Jernbaneforbund.

Rolf Ringdal, leder i Norges Lokomotivmannsforbund sier det gir en feil signaleffekt når kun togansatte permitteres.
Les også

Her er det nye Flytoget

Fra seks til ett tog i timen

– Vi har full forståelse for at det føles urettferdig. Når vi går fra seks til ett tog i timen bortfaller mye operativt arbeid, mens mange funksjoner i administrasjonen har fått en økt arbeidsmengde som følge av situasjonen. Vi har fremdeles oppgaver som må gjøres uansett om det går tog eller ikke, sier Gjestland i Flytoget.

Siden coronapandemien lammet flytrafikken verden over, og passasjernedgangen for Flytoget er mellom 90 og 95 prosent. Det mener Ringdal i Lokomotivmannsforbundet at burde rammet yrkesgruppene likt.

– Men så er det ikke vi som permitterer, og Flytoget mente arbeidsmengden i administrasjonen ville være den samme. Det sier litt om hvordan de har organisert seg, sier Ringdal.

Les også

Arbeidsrettsadvokat: Det er ikke coronaviruset i seg selv som gir grunnlag for permittering

Les også

Sørlandsbanen: Mange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag

Go-Ahead begynte i desember i 2019 å kjøre togene på Sørlandsbanen, Arendalsbanen og Jærbanen, og skal levere togtilbudet på strekningene frem til 2027.

– Sender ikke hyggelig signal

Også hos Go-Ahead er det kun togansatte som er permittert. Alle de i overkant av 200 togansatte er 45 prosent permittert.

– Ingen av de cirka 25 i administrasjonen er permittert fordi vi er et nystartet selskap som har mange nye gjøremål og nye prosesser som må i stand. Permitterer vi nå så må det arbeidet ligge på vent. Enkelte synes selvfølgelig ikke dette er greit, men det må vi forvente, sier pressevakt Dag Brekkan i Go-Ahead.

– Det sender ikke noe hyggelig signal. Permitteringer burde treffe likt både for togpersonalet og administrasjonen, sier Næss i Norges Jernbaneforbund.

Les også:

Les også

Nav Kontroll får unormalt mange tips

Les på E24+

Permittert, men jobber likevel? Da kan du bli straffet.

Les også

Scandic-tillitsvalgte følte seg presset til å skrive under på permitteringsavtale – sier de fikk tilsendt ferdig utfylt protokoll

Publisert: