Advokat roper varsku om kjøp av konkurstruede bedrifter

Det er mange faremomenter å ta høyde for dersom en konkurstruet bedrift blir tilgjengelig på «billigsalg», mener Thomas Brandi i Advokatfirmaet Selmer. Han tror også at man fremover vil se flere eksempler på at långivere går fra å være kreditor til eier.

RISIKOFYLTE KJØP: Tvist med bostyrer og potensielt strafferettslig ansvar er noen av faremomentene som kan oppstå i forbindelse med overtakelse av konkurstruede bedrifter, ifølge advokat Thomas Brandi.
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

Partner Thomas Brandi i Advokatfirmaet Selmer forteller at flere av deres klienter nå får henvendelser om å kjøpe bedrifter som står i økonomiske problemer.

– Eiere av virksomheter som er spesielt hardt rammet av coronakrisen har tre valg - de kan rekonstruere, selge eller melde oppbud. Mitt inntrykk er at det nå om dagen er en god blanding mellom seriøse og gjennomtenkte salgstilbud og mer desperate forsøk fra eiere som står med konkursbegjæringen i hånda, sier han.

Advokaten påpeker at selv om det kan oppleves som et kupp å få en bedrift «på billigsalg», så vet han utifra erfaring at kjøp av virksomheter i økonomisk krise er en annerledes og mer krevende prosess enn tradisjonelle oppkjøp.

– Det er derfor behov for å rope varsko om at overtakelse av en slik bedrift er et potensielt minefelt for kjøper og at man må trå varsomt, sier han.

Les også

Konkursraset uteble – færre gikk over ende i juni

Kamp om indrefileten

Det første faremomentet Brandi nevner, er kjøp av eiendeler fra hardt pressede selskaper.

– Det vi har sett i tidligere kriser, der man ender opp med mange konkurser, er at parter inngår avtale om salg av eiendeler før konkurs og så går selgende part over ende. Da blir det gjerne et spørsmål om dette salget ble gjort til markedspris.

Hvis eiendelene snarere ble solgt til underpris, risikerer kjøperen å bli involvert i en rettsprosess med konkursboet, der bostyreren representerer selskapets kreditorer.

– Si at «indrefileten», den lønnsomme delen av et selskap ble solgt noen måneder før konkursåpning. Da vil konkursboet granske transaksjonen, og om bostyrer mener at denne tappet selskapet for verdier, kan boet komme med krav. I større konkurser er tvisterisikoen betydelig dersom boet mistenker salg til underpris.

Han nevner Atlantic Offshore-konkursen i 2016 som eksempel. Den største delen av selskapet ble solgt kort tid før oppbudsbegjæring, og konkursboet gikk til sak med krav om opptil 200 millioner kroner i erstatning.

Tingrettens dom fra januar i år ga imidlertid ikke bostyrer medhold.

Les på E24+

Gardiner, gjødsel og fisk på land: Her er aksjene du bør satse på i sommer

Kan risikere fengsel

Brandi i Advokatfirmaet Selmer peker på misbruk av coronakrisepakker som et annet faremoment.

– I mediene ser vi stadig saker som vedrører misbruk av offentlige tiltakspakker, særlig innenfor permittering- og dagpengeordningene som Nav forvalter. Der kan det gå litt fort i svingene.

– Si at en permittert ansatt får beskjed om å jobbe som normalt eller bidra i en «dugnad» for virksomheten, og gir feilaktig informasjon om arbeidsmengde til Nav. Da kan vedkommende ha gjort seg skyldig i trygdebedrageri.

I slike saker kan potensielt også arbeidsgiver bli strafferettslig ansvarlig, og dette ansvaret kan overtas som et problem for en kjøper av virksomheten, poengterer Brandi.

Fra kreditor til eier

For å unngå konkurs gjennomfører gjerne hardt pressede selskaper restruktureringer av virksomheten.

Norwegian er et ferskt eksempel på dette, der eierne i flyselskapet i mai bidro med frisk kapital, samtidig som leverandører og obligasjonseiere konverterte betydelig gjeld til aksjer.

Konverteringen medførte at aktører som tidligere hadde en kreditor-rolle, deriblant den kinesiske staten, ble hovedeiere.

– For det statlig eide kinesiske leasingselskapet BOC Aviation er dette veldig uvanlig og således et tegn på en akutt krisesituasjon der man har strukket seg veldig langt for å unngå en konkurs, sier Brandi.

Les på E24+

Kremen av finans: Slik lykkes du i oppkjøpsbransjen

Tror banker må eie mer

Han forteller at vi i krisesituasjoner har sett flere eksempler på at kreditorer ufrivillig havner i en eierposisjon, uten at dette er en del av deres kjernevirksomhet.

– Jeg tror vi kan komme til å se mer av dette fremover, med banker som ikke har dratt i brekket på grunn av coronasituasjonen, og som må vurdere å ta eierposisjoner i større engasjementer. For eksempel i de oljerelaterte næringene, slik som vi ser i leverandørindustrien.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Konkurser i Norge
 2. Konkurs
 3. Advokatfirmaet Selmer
 4. Coronaviruset

Flere artikler

 1. «Hele» Norges skolefotograf kontaktet kunder etter konkurs: – Kan være straffbart

 2. Solgt for 11 millioner – bostyrer tror hun kunne oppnådd mer ved å drive selv

 3. El Camino har sikret videre drift

 4. Betalt innhold

  Dette skjer når en bedrift går konkurs

 5. Utskjelt bunadfirma kan ha brutt loven