Mener forbrukerne er viktigere enn næringslivet i tollgrensesaken
- Dette har vært et sterkt ønske fra forbrukerne i mange år, sier fraksjonsleder i Finanskomiteen, Svein Flåtten (H), om den omstridte hevingen av tollgrensen.
Flere av Norges største nettbutikker truer med å flytte lageret til utlandet om regjeringen statsbudsjett-forslag om å øke moms- og tollfritak-grensen fra 200 kroner til 500 kroner.
NHO-sjef Kristin Skogen Lund kalte forslaget for «det dårligste i hele statsbudsjettet», og Virke frykter 10.000 norske arbeidsplasser vil forsvinne om forslaget blir sanksjonert av Stortinget.
Komplett-sjef Ole Vinje fortalte i dag at elektrokjeden ikke ser andre muligheter enn å flytte deler av nettbutikken til Sverige om forslaget blir realitet fra 1. januar 2015. Med flyttingen forsvinner også 200 norske arbeidsplasser og merverdiavgift-inntekter for staten på 114 millioner kroner, ifølge Vinjes egne beregninger.
- En del av tallene skal vi ta med en klype salt, sier fraksjonsleder i Stortingets finanskomite, Svein Flåtten (H), til E24.
- Vi vet ikke hvordan forbrukerne vil agere i forhold til disse nye tingene. Om den nye grensen vil bli mye eller lite benyttet, vet vi ikke, uttaler han til E24.
Flytter nettbutikken til Sverige hvis ny momsgrense innføres
- En avveining
Mandag og tirsdag holder Finanskomiteen på Stortinget høring med statsbudsjettet som tema.
Til tross for en bredt hylekor fra netthandel-bedriftene og NHO, forteller Flåtten at regjeringen står fast på at forslaget er verdt å gjennomføre.
- Det kommer veldig sterke meldinger fra næringslivet og bedriftene om dette, og det tar vi med oss videre. Så er vi klar over at ingen av forbrukerne var representert i høringen. Forslaget er fremmet ut i fra forbrukerperspektivet, sier Flåtten.
- Man må tenke at ganske mange søker etter produkter som ikke er tilgjengelige i norske nettbutikker, og som kjøper fra utlandet. Det har vært et sterkt ønske fra forbrukerne i mange år å heve grensen, og grensene har lenge stått stille. Så har du næringslivet på den andre siden. Dette har vært en avveining, sier han.
- Dere vekter forbrukerperspektivet tyngre enn hensynet til næringslivet?
- Vi har foreslått det slik at de som er imot, mener vi vekter dette feil. Men vi mener da at forbrukerperspektivet har nådd frem, sier Flåtten.
Siv kunne gitt 386.436 personer mer i skattelette
Ingen møtte
- I forkant av valget lovte Siv Jensen og Erna Solberg å lytte til aktørene i næringslivet. Blant annet ble formueskatten, til stor kritikk, redusert med 0,25 prosentpoeng budsjettforslaget. Hvorfor holder ikke Høyre og Frp lovnaden om å lytte til et unisont næringsliv i denne saken?
- Joda, jeg hører det, men her har man forbrukeren på den andre siden. Og med formueskatten gjorde vi ikke forskjell mellom forbrukere og næringslivet. Skattelettelsene går til alle, sier Flåtten.
- Jeg sier ikke at vi ikke lytter, for vi lyttet veldig i høringene. Men vårt forslag ligger i Stortinget, så får vi innspill til det. Forbrukersiden kommer lite frem i saken.
Næringslivet har møtt mannsterke opp under høringen om forslaget til statsbudsjett, mens talsmenn for forbrukerne glimrer med sitt fravær.
- Nå er det ikke slik at vi inviterer til høringene, og nå er vi ennå ikke ferdig, så får vi se om det kommer noen fra forbrukersiden i dag. Forbrukerne er den store tause majoritet, som ikke rekker frem, sier Flåtten.
- Blir blodig for norske kosmetikkbutikker
Flere rømmer?
Uttalelsene fra Vinje i Komplett.no føyer seg i rekken av bedrifter som varsler at deler av virksomheten søker utenlands for å bedre konkurranseevnen hvis 500kroners-grensen innføres.
Både Proteinfabrikken, Blivakker.no og giganten XXL sier til E24 at nettbutikkene regner med en stor gevinst ved å sende fra Sverige. Også Stormberg legger konkrete planer om å etablere et lager utenlands, og vurderer å flytte 70 prosent av nettsalget.
- Kan det bli aktuelt med retrett om motstanden blir større fra næringslivet og opposisjonen?
- Det vet jeg ingenting om. Alle forslag er i budsjettet, og ingen ting er vedtatt før det har fått et flertall i Stortinget, sier Flåtten.
- Vi er en mindretallsregjering, og ingen ting er på plass før alt er på plass.
Les også: