Banket gjennom skatteparadis-vedtak – kjøpte hotell i pausen

Høyre-politiker Håkon Ulriksen sitter i kommunestyret som vedtok kutt i formuesskatten i Bø. I møtepausen kjøpte han hotell som følge av vedtaket.

Håkon Ulriksen kjøpte Bø hotell mens kommunestyret vedtok kutt i formuesskatten. Det var ikke tilfeldig.
Publisert: Publisert:

Kommunestyret i Bø i Vesterålen tok skattegrep for å tiltrekke seg rike nordmenn torsdag i forrige uke. Blant møtedeltagerne som stemte for vedtaket, satt en som hadde egne investeringsplaner.

Håkon Ulriksen (H) gikk like så gjerne ut i pausen og gjennomførte avtalen om kjøp av Bø hotell, bekrefter Ulriksen overfor E24.

Det var Vol.no som først omtalte hotellkjøpet.

– Bakgrunnen for kjøpet var at jeg driver med eiendom og har ønsket å starte et smarthotell på Sortland, som er vårt regionsenter, men så tenkte jeg at ok, da begynner vi i hjemkommunen min og kan prøve og feile litt før vi går i gang med noe større, sier Ulriksen til E24.

Les også

Barnehagemilliardær vurderer å flytte til norsk «skatteparadis» for å spare formuesskatt

Investeringen er noe han har tenkt på en stund, men at det hendte midt under kommunestyremøtet som vedtok kutt i formuesskatten, er ikke tilfeldig, medgir Ulriksen.

– Jo da, det var nok kanskje det som førte til avgjørelsen, at prosessen gikk gjennom og at man får ønske om å investere mer.

– Problemet med formuesskatten for meg, og betydningen for det jeg gjorde – det er litt symbolikk i det – er at formuesskatten er en vesentlig del av skatten jeg betaler hvert eneste år, og som jeg mener er blodig urettferdig, sier han.

Sp: – Usosialt vedtak

Høyre har flertallet alene i Bø, og kunne vedta kuttet i formuesskatten uten store problemer.

Vedtaket var da også et benkeforslag som kom overraskende på de andre partiene i kommunestyret, bekrefter Senterpartiets Berit Hansen overfor E24.

– Senterpartiet ble tatt litt på sengen når det kom benkeforslag om det, så vi fikk ikke tenkt over konsekvensene. Generelt synes jeg dette er et usosialt vedtak, for det er de rikeste som tjener på det, sier Hansen.

Hun understreker viktigheten av å tenke seg om, og at man bør unngå å la kommunen risikere å miste inntekter, men legger til at det er tatt høyde for dette i vedtaket.

Ulriksens hotellkjøp ønsker Hansen ikke å legge seg borti, sier hun.

– Han har tenkt på det lenge, og vi har hørt det vært lansert, så det var nok en anledning til å lage et poeng, og ikke så mye mer enn det, sier hun.

Heller ikke Ulriksen har noen kvaler ved timingen av hotellkjøpet.

– Ser du noe problem med at du også sitter i kommunestyret og kjøpte hotell som en konsekvens av et politisk vedtak du selv var med på å få gjennom?

– Nei, det gjør jeg ikke. Hvis vi skal snakke om habilitet så vet jeg ikke hva vi kan stemme på til slutt. Da må jo alle med over halvannen million melde seg ut, sier Ulriksen.

– Jeg er nok en type person som vil se at ting blir til, og har skapt mine egne ting med egne hender. Man må ikke la det høres for rosenrødt ut.

Les også

Bøs rikeste står for 65 prosent av formuesskatten i kommunen – snart kuttes den

– Blir skattet i hjel

Ulriksen poengterer at ikke alle tenker over hvordan formuesskatten rammer privatpersoner.

– For dette går på meg som person. Det er greit hvis du har masse penger i banken og kan betale, men hvis du som privatperson ikke har mer enn du sårt trenger, som meg som tar ut veldig liten lønn i forhold til det vi driver med, så går du til slutt tom for penger.

Dermed må Ulriksen gå til firmaet og ta utbytte for å få råd til formuesskatten, sier han.

– Da blir det skatt av utbyttet igjen neste år, og du blir skattet i hjel hvis du skal begynne å belaste firmaet. Det er en urettferdig skatt, så det er symbolikk i det, men også tanken på at jeg kan kjøre og investere mer i eiendom uten at man går av seg buksen.

Håper folk legger igjen penger

Etter nyheten om formuesskatt-kuttet har flere formuende personer uttalt at de vurderer å flytte til Bø.

Blant dem er Kristian Adolfsen, som sier til E24 at han i så fall tar med investeringsselskapet sitt, og Benn Eidissen, som sier til NRK at han synes skatt er riktig, men at formuesskatten er feil.

Ulriksen mener det er for tidlig å si hvilken effekt skattekuttet vil få.

– Hvilke forhåpninger har du for næringslivet i Bø etter vedtaket?

– Vi er helt uvitende om hva som vil skje. Til og med økonomiprofessorer, som følger nøye med landet rundt på dette, vet ikke. Alt vi sier blir bare gjetninger. Men konkrete ting ser dere like godt som oss, folk med stor kapital ønsker nå å flytte hit til Bø. Det er jo folk som har bygget seg opp fra ingen verdens ting, og som ikke bare ønsker å flytte til Bø for å spare penger, de ønsker å skape ting også.

– Det er det vi ønsker, at de må være til stede og legge igjen penger for at dette skal bli bra for oss.

Publisert: