Kampen om luften

Britiske Flybe lander avtale og reddes fra kollaps

Flyselskapet unngår konkurs etter å ha landet en avtale den britiske regjeringen. Samtidig har aksjonærene gått med på å sprøyte inn nye millioner.

FLYR VIDERE: Britiske Flybe er sikret videre drift, etter at aksjonærene og myndighetene har blitt enige om en avtale.

PASCAL PAVANI / AFP
  • André Haugen
  • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Den britiske regjeringen har blitt enig med Flybe om å finne en tilbakebetalingsplan for en betydelig skatteregning som er antatt å være på over 100 millioner pund, skriver BBC.

Samtidig har selskapets aksjonærer gått med på å sprøyte inn titalls millioner pund for å holde selskapet i luften, skriver Reuters.

Flybe er et av Storbritannias største regionale flyselskap, og har den siste tiden vært på konkursens rand.

For ett år siden kjøpte en investorgruppe ledet av Virgin Atlantic opp det kriserammede selskapet, men tirsdag har selskapet nok en gang vært i krisesamtalene for for å unngå konkurs.

Rundt 2.000 arbeidsplasser har stått på spill i selskapet som har 68 fly i flåten, og som frakter rundt åtte millioner passasjerer i året.

Vil revurdere flypassasjeravgift

Med krisefinansiereringen fra regjeringen og aksjonærene er videre drift nå, opplyser selskapet sent tirsdag kveld.

– Dette er et positivt utfall for Storbritannia og vil tillate oss å fokusere på kundene, og planlegge for fremtiden, sier toppsjef Mark Anderson.

Ifølge BBC har myndighetene lovet at de vil revurdere hvordan flypassasjeravgiften fungerer. Avgiften som er på minst 13 pund per passasjer utløses når fly letter fra britiske flyplasser.

Selskapet mener at skatten har ført til dyrere flyginger for passasjerer som reiser tur-retur innenlands, og som dermed utløser avgift på til sammen 26 pund. Nå skal regjeringen se på muligheter for å endre praksis ved returflyginger.

Konkurrent raser

Dette får imidlertid flere til å se rødt. Greenpeace er blant dem som nå raser for at myndighetene vil gjøre det billigere å fly.

– Regjeringen kan ikke hevde å være verdensledende på å takle klimakrisen den ene dagen, for så å gjøre den mest forurensende transportmetoden billigere den neste dagen, sier Doug Parr i Greenpeace til BBC.

Regjeringen sier på sin side at de vil opprettholde nullutslippsmålet innen 2050 i budsjettet som de planlegger å legge frem 11. mars i år.

Avtalen fordømmes også av British Airways-eier IAG. Konkurrentens toppsjef, Willie Walsh, omtaler ordningen som «åpenbar misbruk av offentlige penger», ifølge The Guardian.

Samtidig anklager han Virgin for å be skattebetalerne ta regningen for ledelsens vanstyre av selskapet.

Britene er enige om avtale som redder selskapet
Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kampen om luften
  2. Flybe
  3. Fly
  4. Reiseliv

Flere artikler