Stein Erik Hagen spytter inn 55 millioner kroner i oppstartsfond

Oppstartsfondet Antler har hentet penger fra flere norske finanskjendiser det siste året, sist i rekken er Canica International, Stein Erik Hagens investeringsselskap.

Investor Stein Erik Hagen åpner lommeboken for gründere i Sørøst-Asia og Afrika gjennom det norske oppstartsfondet Antler.

Nilsson, Thomas / VG
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Vi har stor tro på Antlers modell og tilnærming til tidligfase-investeringer kombinert med det enorme potensialet i to av verdens raskest voksende regioner, sier Christer Kjos leder i Canica International i en melding til E24, som ikke ønsker å utdype hvorfor de putter penger i Antler.

Kjos er Stein Erik Hagens svigersønn og styrer holdingselskapet lokalisert i Sveits, som også kontrollerer Hagens andre verdier, blant annet i Norge.

Canica pumper 55 millioner kroner inn i Antlers fond i Sørøst-Asia og Øst-Afrika.

Antler, fondet som investerer i oppstartsbedrifter i tidlig fase, ble startet opp i 2018 av Magnus Grimeland som blant annet er gründeren bak Zalora, Sørøst-Asias største netthandelselskap.

Nå bruker han kunnskapen på å bygge nye oppstartsbedrifter, og har et uttalt mål om å bygge 500 globale selskaper på fem år.

Millioner inn i Afrika og Asia

I Afrika jobber Antler sammen med lokale gründere og har kontorer i Nairobi og Addis Abeba, som ledes av Marie Nielsen, som ble kåret til årets ledertalent av E24 i 2017.

Antlers modell fungerer slik at selskapet rekrutterer lovende gründerspirer som gjennom to måneder utvikler en forretningsidé sammen med fondet og deres eksperter. Om ideen er god nok, blir et selskap opprettet og Antler fortsetter å støtte selskapene mot ti prosent av aksjene i selskapet.

– Vi rekrutterer kandidater med veldig varierende bakgrunn, og det er noe av nøkkelen til å bygge gode komplementære startup-team. I snitt har kandidatene våre ti års arbeidserfaring, og vi rekrutterer inn en miks av personer som enten har erfaring fra ulike industrier, dyp erfaring innen ulik teknologi, eller som tidligere har jobbet med oppstartsbedrifter, sier Nielsen som for tiden oppholder seg i Etiopia.

Hun forklarer at det egentlig ikke er så stor forskjell å jobbe med gründere i Øst-Afrika, sammenlignet med Norden.

– En fordel vi har i Øst-Afrika er alle mulighetene som fortsatt er åpne, og man behøver ikke alltid finne opp kruttet på nytt.

Antler samarbeider også med investor Trond Riiber Knudsens investeringsselskap TRK i Øst-Afrika.

Har til sammen hentet 918 millioner

Men det er ikke bare Stein Erik Hagen som har puttet penger i Antler.

Antlers Norge-sjef, Kristian Jul Røsjø, sier Antler til sammen har hentet 100 millioner dollar (918 millioner kroner) fra norske og internasjonale investorer.

– Målet er å hente 300 millioner kroner til det nordiske fondet, og vi nærmer oss to tredjedeler, sier Røsjø.

Også investor og milliardær Christen Sveaas investerte 50 millioner kroner i Antler tidligere i år, ifølge Dagens Næringsliv.

Investor og milliardær Christen Sveaas har også troen på Antler, og investerte tidligere i år 50 millioner kroner i fondet.

Roald, Berit / NTB scanpix

Bygger 25 norske selskaper

Også i Norge bygger Antler selskaper, og i januar starter det første programmet i Oslo med 60 norske og utenlandske entreprenører. Målet skal være å bygge 25 selskaper innen 2020.

– I Norge har vi hatt utrolig god pågang fra kandidater. Bakgrunnen er variert, men det er en fellesnevner at de har lang erfaring, i snitt over 12 år og aldersmessig mellom 35 og 45 år, sier Røsjø og fortsetter:

– Noe annet kandidatene i Norden har til felles er at 60 prosent har startet opp selskaper tidligere.

I tillegg til å ha kontorer i Oslo, har Antler blant annet lokaler i New York, Sidney, Nairobi, London og Amsterdam.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Stein Erik Hagen
  2. Canica
  3. Afrika
  4. Christen Sveaas
  5. Antler

Flere artikler