Friele: - Jeg har penger nok
Herman Friele sier han ønsker å investere gevinsten etter salget av familiebedriften i ny virksomhet.
Selv om Herman Friele selger familiebedriften som har vært i familiens eie i syv generasjoner, vil han fortsatt personifisere det bergenske kaffemerket.
- Friele-kaffe vil smake akkurat det samme i morgen som den gjør i dag, sier Friele til E24 etter å ha informert de ansatte om salget av bedriften.
Friele-familien selger 45 av sine 55 prosent i Kaffehuset Friele AS til kaffegiganten D.E Master Blenders 1753 (DEMB) som har vært partner med Friele-familien i 25 år.
BAKGRUNN: Friele selger kaffeselskapet
Fortsatt styreleder
Friele-familien eier fortsatt 10 prosent og Herman Friele skal, ifølge avtalen med den nederlandske kaffegiganten som kjøper kontrollen i selskapet, fortsette som styreleder i selskapet.
- Hva skal dere gjøre med pengene?
- Jeg har penger nok og pengene blir satt i et investeringsfond. De skal ikke plasseres i bygg, men investeres innenfor områder hvor vi har kompetanse. Vi har to kaffefarmer i Brasil og har investert i flere selskaper innenfor næringsmidler, sier Friele.
- Jeg er et levende menneske og like å skape ting. Jeg elsker å være med på å skape arbeidsplasser.
LES OGSÅ:
Bergens ordfører om Friele-salget: - Vil fortsette å være et viktig varemerke
Fortsatt synlig
Og Friele lover at nordmenn fortsatt skal få være med ham på tur til brasilianske kaffeplantasjer for å følge produksjonsprosessen i selskapets reklamefilmer.
- Det er en rasjonell og emosjonell dag, sier Friele, som overfor Bergens Tidende omtaler salget som om det det var «å kutte navlestrengen».
Det rasjonelle forteller ham imidlertid at utviklingen i retning av en-kopps kaffeprodukter krever at selskapet er med i et større konsern, ifølge Friele.
E24 BEDRIFT: Sjekk Friele-tallene
DEMB på sin side ble i sommer kjøpt opp av en investorgruppe ledet av Joh. A. Benckister som, ifølge Friele, har tenkt å gjøre konsernet verdensledende innen kaffe.
Oppkjøp utløste oppkjøp
Det var dette oppkjøpet, som også førte til utskiftinger i ledelsen, som utløste prosessen som nå fører til at Friele selger seg nesten helt ut.
- De kom til oss og sa de ville kjøpe. Vi sa javel, men «what's in for the company», sier Friele.
- Det vi fikk var at all utvikling og produksjon av spesialkaffe blir lagt til Bergen. Det sikrer arbeidsplassene og betyr at det må bli flere ansatte her, sier Friele.
Friele sier at denne informasjonen gjorde at de ansatte tok godt i mot nyheten på informasjonsmøtet han nettopp hadde avsluttet før han ringte E24.
Milliard?
Bergens Tidende skriver at basert på prisen som ble betalt da DEMB ble kjøpt opp tidligere i år så vil Friele-familien innkassere i underkant av én milliard kroner på salget.
Selv om Friele ikke vil kommentere salgsprisen kan han si følgende:
- Vi har fått en god pris. Men dere må tro meg på at prisen ikke var avgjørende for at vi selger, men understøttende, sier Friele.
Aksjeposten i Kaffehuset Friele eies av et familieselskap som Herman eier sammen med broren Berent og datteren Birgitte.
Hører sammen
Bergens profilerte ordfører Trude Drevland mener Friele-kaffe og Bergen vil fortsette å høre sammen.
- Jeg stoler som alltid fullt og helt på de vurderinger gjort av og i Friele-konsernet, og at de er godt funderte. Som ordfører i Bergen forutsetter jeg at Friele kommer til å fortsette å være det viktige varemerket for Bergen som det er, og alltid har vært, sier hun til E24.
- Det er noe erkebergensk over Friele kaffe – er dette en list trist dag for byen?
- Det er som sagt ingen tvil om at Friele er en del av vår merkevare. Men et eierskifte trenger ikke bety noe mer enn et eierskifte.
LES OGSÅ: