Jensen ber Skattedirektoratet vurdere kryptoselskapenes kraftrabatt

Skattedirektoratet skal vurdere om kryptobedriftene bør betale full pris, noe som kan bety mange millioner i ekstra utgifter for bitcoin-produsentene.

VURDERER KRYPTOUTVINNING: Finansminister Siv Jensen (Frp) ser på mulighetene for å unnta bitcoin-utvinnere redusert elavgift, og har bedt Skattedirektoratet hjelpe henne i saken.
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Siv Jensen har gitt Skattedirektoratet frem til 1. november på å utrede om det er hensiktsmessig eller i det hele tatt mulig at selskaper som utvinner kryptovaluta å betaler full elavgift.

Det kommer frem av et spørsmål til finansministeren fra stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

Det kan bety en saftig økning i utgifter for selskapene som produserer bitcoin med Norges grønne kraft, som i dag får avgiften kraftig redusert i likhet med resten av industrien.

Landets største bitcoin-utvinner, med en ordrebok på over en milliard kroner, Kryptovault, var ikke klar over at finansministeren nå vurderer å ta fra dem konkurransefortrinnet norske kryptoutvinnere har i redusert elavgift.

– Det var jeg ikke klar over, så dette er nytt for oss, sier Gjermund Hagesæter, talsperson i Kryptovault, og tidligere statssekretær og finanspolitisk talsmann i Frp.

Han mener rabatten de får på elavgiften er mye av årsaken til at selskapet klarer å tiltrekke seg store kryptoselskaper til Norge.

I Norge betales det elavgift til staten på 16,58 øre per kilowattime på all elektrisk kraft som leveres, men datasentre betaler en redusert sats på 0,48 øre per kilowatttime.

Les på E24+

(+) Bitcoin-gigantene kommer til Norge – derfor kan gleden bli kortvarig

Kullkraft i Asia

– Det er ingen kraftførende industri som betaler full elavgift i Norge. Om vi må betale full avgift er det ikke lenger interessant for store asiatiske aktører å etablere seg i landet, da gjør de heller samme jobben på kullkraft i Asia, sier Hagesæter.

BITCOIN-PRODUSENT: Gjermund Hagesæter er talsperson for Kryptovault, og sier selskapet både skaper arbeidsplasser og skatteinntekter, noe han mener er bedre enn at kraften forsvinner ut av Norge.

E24 har tidligere skrevet at det er det børsnoterte selskapet GMO Internett som er Kryptovaults største kunde i Norge. GMO har 50.000 ansatte i flere ulike land, med en markedsverdi på 20,74 milliarder kroner.

Kryptovault har hverken bekreftet eller avkreftet storkunden.

Det har i høst rast en debatt om hvorvidt det er samfunnsnyttig at selskaper bruker norsk kraft på å utvinne kryptovaluta, og hvor mange arbeidsplasser datasentrene faktisk skaper.

Dette er også essensen i stortingsrepresentant Gjelsviks spørsmål til finansministeren.

Jensen sier at hun «selvsagt ikke har noen problemer» med å se kritisk på samfunnsnytten og jobbskapingen bitcoin-utvinning fører til.

Hagesæter mener derimot deres bitcoin-produksjon er langt bedre enn alternativet.

– Den kraften vi bruker hadde blitt eksportert ut av landet om ikke vi hadde brukt den. Kryptovault skaper arbeidsplasser og skatteinntekter.

Les også

Japansk nettkjempe satser på bitcoin-utvinning i Norge

28 millioner ekstra

Industrien for utvinning av kryptovaluta har blomstret i Norge de siste årene.

Bare det siste året har bitcoin-giganter som, Bitmain, GMO Internett, russiske New Mining Company, amerikanske Bitfury, og kanadiske HIVE Blockchain Technologies lagt frem store planer om kryptoutvinning ulike steder i Norge.

Årsaken er ren og billig strøm, noe flere av aktørene har vært helt tydelige på.

– Elektrisitet har forandret hele bransjen det siste året, og adgang på den billigste strømmen er den største fordelen når det kommer til utvinning av bitcoin, sier daglig leder for kinesiske Bitmain Norway, Julie Hvideberg.

Norske Kryptovault har i dag flere datasentre i Norge, og håper i fremtiden å utnytte en kapasitet på 217 megawatt – noe som tilsvarer et strømforbruk på 1,9 terawattimer i året.

Til Dagens Næringsliv uttalte selskapet i høst at de sparer 28 millioner kroner på å betale redusert elavgift.

Om selskapet på et tidspunkt skulle utnyttet maksimal kraftkapasitet, ville betaling av full elavgift bety 95 millioner ekstra kroner i året, inkludert økningen i redusert elavgift som ble annonsert i det nye statsbudsjettet.

Les også

Kryptovault investerer 50–60 millioner i nytt datasenter

Les også

Doblet pris på kontrakter og slo av maskinene til kunder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Digital valuta
 2. Bitcoin
 3. Teknologi

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Bitcoin-gigantene kommer til Norge – derfor kan gleden bli kortvarig

 2. Skattedirektoratet: Kan fjerne kryptorabatt

 3. Etter Skattedirektoratets vurdering: Ønsker full avgift for kryptosentre

 4. Japansk internettkjempe tapte millioner på norsk bitcoin-utvinning

 5. – Dette er ikke noe vi venter skal skje i et sivilisert land