Tillitsvalgt om tredje kuttrunde i National Oilwell Varco (NOV): – Alle frykter for jobben

Oljeserviseselskapet National Oilwell Varco Norway AS (NOV) kutter nok en gang i arbeidsstokken. Tillitsvalgt Kaspar Frengstad håpet det skulle ta litt lengre tid fra den forrige kuttrunden rett før jul.

TILLITSVALGT: – Vi leser avisa alle sammen. Alle vet at markedet er inne i en bølgedal, sier Kaspar Frengstad i National Oilwell Varco Norge.

Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
  • Jan Lilleby
Publisert: Publisert:

– Det er nok veldig mange som ventet på avgjørelsen. Vi hadde håpet det skulle ta litt lengre tid mellom rundene, sier Kaspar Frengstad, tillitsvalgt i NOV.

Mandag kom meldingen om at selskapet han er tillitsvalgt for skal gjennomføre et nytt betydelig kutt i arbeidsstokken.

Den amerikanske oljeservicegiganten entrer den tredje kuttrunden i selskapet på under to år. Den første runden på 1.500 ansatte skjedde i juni 2015, mens det rett før jul ble klart at selskapet kuttet nye 900 stillinger.

Les også

Ledighetshopp i Norge

– Jeg skulle gjerne hatt en spåkule

Frengstad forteller at de ansatte forstår situasjonen som selskapet befinner seg i, men at det i krisetider også er viktig å tenke langsiktig.

– Vi leser jo avisen alle sammen. Alle vet at markedet er inne i en bølgedal. Men det er ganske stor optimisme på sikt at markedet vil ta seg opp. De som eier oss burde tenke mer langsiktig.

Når markedet blir bedre er vanskelig å si, mener han.

– Jeg skulle gjerne hatt en spåkule. Kanskje i løpet av neste år eller slutten av neste år.

Les også

Venter fortsatt fallende etterspørsel fra oljeindustrien

Han vil ikke svare bastant på om han forventer flere kutt i antall ansatte i tiden fremover, mye på grunn av at omfanget av den forestående nedbemanningen er usikker.

– Det kommer an på antallet i denne nedbemanningsrunden blir. Det vet vi ikke ennå.

Han forteller videre at fagforeningen er innkalt til drøftinger mot slutten av uken, og at selskapet er nødt til å sitte igjen med en del hvis de ser for seg videre drift.

Men ingen stillinger er trygge.

– Alle frykter for jobben. Nå begynner det å gå såpass langt inn til beinet.

Svært hardt rammet av oljebremsen

National Oilwell Varco Norway er et av selskapene som har blitt hardest rammet av oljebremsen i Norge.

Les også

Billigkjeden Europris øker mest i oljebrems-områdene

Ved inngangen til 2015 hadde selskapet 4.800 medarbeidere i Norge. I løpet av 2016 vil bemanningen være mer enn halvert.

– Vi lever nå stort sett av å levere på den ordrereserven vi har, og den blir jo naturligvis bare mindre og mindre siden det ikke kommer inn noen nevneverdige nye ordre, sier kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø til E24.

I desember mottok selskapet en kansellering av syv boreutstyrspakker fra selskapene Estaleiro Atlantico Sul S.A. and EAS International Inc. knyttet til boreskip under bygging i Brasil.

Det reduserte ordrereserven med 1,1 milliarder dollar, om lag 9,6 milliarder kroner.

Les også

Nordmenn trosser økonomisk nedtur: – Feriebudsjettet er tilbake på toppnivå

Nordbø sier til E24 at selskapet varslet at nye kutt kunne bli aktuelt da den forrige runden ble annonsert, og at det ikke er noen akutte hendelser som har forårsaket denne nye runden.

– Det er rett og slett ingen tegn til at viljen til å investere i nytt boreutstyr bedrer seg, selv om oljeprisen har steget noe i det siste, sier Nordbø.

Les også

Fortsetter oljeproduksjonen - til tross for konkurs

Les også

– Problemet er at ingenting har skjedd

Les også

Oljeservice-toppene om markedet: Knalltøft, men oversiktlig

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. National Oilwell Varco (NOV)
  3. Arbeidsledighet
  4. Olje og gass

Flere artikler