Milliardær har fått grønt lys: Vil bygge 300 meter høy «tulipan» i London

Brasils rikeste person har store planer for Londons skyline. Midt i hovedstadens finansdistrikt ønsker han å reise en tulipan-lignende skyskraper. 

GOD UTSIKT: Bygningen vil kunne bli Vest-Europas nest høyeste.

GOD UTSIKT: Bygningen vil kunne bli Vest-Europas nest høyeste.

Foto: DBOX for Foster + Partners
Publisert:

Joseph Safra er Brasils rikeste person, og ifølge Forbes verdens rikeste bankmann.

Han eier fra før den ikoniske Gherkin-skyskraperen, som han kjøpte for omtrent 8 milliarder kroner i 2014, og ønsker nå å bygge en minst like iøynefallende bygning rett ved siden av.

Den er tenkt 305 meter høy (1.000 fot) i en tulipan-lignende fasong og vil kunne bli Vest-Europas nest høyeste bygning etter The Shard, også i London.

– Unikt og uortodoks

Designet har nå blitt godkjent av byens myndighet, City of London Corporation.

– Dette er helt tydelig et unikt og veldig uortodoks forslag. Vi mener at det fortjener sin plass i skylinen, sa designsjef Gwyn Richards før avstemningen, ifølge Bloomberg.

Som en del av søknaden har The Tulip Project lagt ved en evaluering utført av Deloitte som estimerer at bygget vil generere verdier opp mot en milliard pund (11 milliarder kroner) innen 2045, samt 600 fulltidsjobber.

MERKBAR I SKYLINE: Tulipanen vil bli godt synlig i Londons finansdistrikt.

Foto: DBOX for Foster + Partners

Utvendige gondolvogner

Designet er det arkitektkontoret Fosters + Partners som har levert. De også står bak en rekke av de andre bygningene i samme område. Tulipanen skiller seg fra disse ikke bare i fasong, men også ved at den er tenkt å være en rendyrket turistattraksjon.

Det er planlagt roterende «gondolvogner» på utsiden, samt en restaurant og «skybar».

Hvis Safra får det som han vil, vil skyskraperen med det spesielle designet rage over de fleste andre London-bygningene innen 2025.

Men først må Safra overbevise Londons borgermester Sadiq Khan, som også må gi tommel opp før byggingen kan starte.

Foto: DBOX for Foster + Partners

Har møtt kritikk

Og det finnes absolutt motstandere. Duncan Wilson, sjef for Historic England, det offentlige organet som forvalter landets kulturarv, har beskrevet bygningen som «en heissjakt med en utbulgning på toppen» som vil «medføre permanent og irreversibel skade på omgivelsene til Tower of London», ifølge Financial Times.

Avisens arkitekt- og designspaltist Edwin Heathcote har også kritisert prosjektet.

«Kanskje er det en tulipan. Kanskje er det en Q-tip. (...) Uansett hvordan du beskriver den og hva enn det er, ser det faretruende ut som et symptom på et land som mangler seriøsitet rundt byene sine» skriver han.

Les også

Sydneys 37-milliardersatsing skal trekke flere enn det berømte operahuset

Les også

Blir verdens største flyplass etter «luftfartens største flytteprosess»

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold