Milliardvekst i grensehandelen: Frykter «sukkeravgiften» skal lokke flere til Sverige
Nordmenns grensehandel øker i høyt tempo, viser ferske tall fra SSB. Næringen frykter flere milliarder forsvinner ut av landet nå som «sukkeravgiften» er hevet, og ber regjeringen ta grep.
Nordmenn på dagsturer i utlandet handlet for 15,1 milliarder kroner i fjor.
Det er 9 prosent, eller 1,2 milliarder kroner, mer enn året før, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
– Dette er den sterkeste veksten i grensehandelen siden 2013, sier rådgiver Christina Lyle i SSB til E24.
Og nordmenn tar også flere turer over grensen. Antallet dagsturer økte nemlig med 12 prosent, fra 7,7 til 8,6 millioner turer.
Frykter enda sterkere vekst
Direktør i Virke handel, Harald J. Andersen, frykter det skal bli enda sterkere vekst i grensehandelen i år.
Årsaken er at regjeringen fra nyttår skrudde opp avgiften på sjokolade- og sukkervarer, den såkalte sukkeravgiften, med 83 prosent. Samtidig ble avgiften på brus og andre alkoholfrie drikkevarer som er tilsatt sukker eller kunstig søtstoff, skrudd opp med 42 prosent.
Det har bidratt til enda større prisforskjeller mellom Norge og Sverige.
– Den sterke veksten i grensehandelen i fjor kom til tross for en svak krone, og dette var før avgiftsøkningene trådte i kraft ved nyttår, sier Andersen til E24.
– Regjeringen må reversere avgiftsøkningen, krever han.
Han peker på at grensehandelen nå rammer alle bransjer i varehandelen, ikke bare dagligvarebransjen.
– Når folk setter seg i bilen og drar over grensen til store kjøpesentre for å kjøpe kjøtt, ost, alkohol, tobakk og godteri, fyller de også opp med andre varer som finnes på de store kjøpesentrene i Sverige.
– Feil vei
Også Helge André Njåstad, finanspolitisk talsperson for regjeringspartiet Frp, mener tallene gir grunn til bekymring og bidrar til å sette norske arbeidsplasser i fare.
– Altfor mange milliarder går rett over til Sverige. Det er viktig at skatteinntekter og verdiskapingen skjer her i landet, sier Njåstad til E24.
– Grensehandelen går feil vei. Dette viser at vi må få redusert særnorske avgifter på varer som alkohol, tobakk og godteri som lokker nordmenn til grensehandel. Disse avgiftene bidrar stort til den massive og sterkt økende handelslekkasjen vi har til Sverige, sier Njåstad til E24.
Forbrukerøkonomer: Nå er det ekstra mye å spare på Sverige-turen
Uttalelsen overrasker finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud.
– Vi ser frem til å få revidert nasjonalbudsjett for å se om Njåstad har gjennomslag i egen regjering, sier hun til E24.
Aasrud viser til at Arbeiderpartiet ikke stemte for å heve særavgiftene på brus og godteri fra nyttår slik Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre ble enige om i budsjettavtalen 22. november i fjor.
Gikk med på avgiftsøkning
I Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett for 2018 ble det foreslått å heve momssatsen på brus og godteri fra 15 prosent til 25 prosent.
– Vi mente det slo riktigere ut enn å heve særavgiftene på brus og godteri, sier Aasrud.
Njåstad vedgår at avgiftsøkningene på brus og godteri som Frp var med på å vedta, bidrar til økt grensehandel.
– I forhandlinger handler det om å gi og ta og Fremskrittspartiet gikk med på disse avgiftsøkningene for å få gjennom helheten i statsbudsjettet, sier Njåstad.
Samtidig mener han at momsøkningen som Arbeiderpartiet foreslo på brus og godteri, også ville ha ført til økt grensehandel.
Ifølge Njåstad er det viktigste nå å få aksept fra de andre partiene på Stortinget om å sette ned avgiftene på alkohol, tobakk og godteri.
Han peker på at i Danmark har man kuttet avgifter fordi man er bekymret for danskenes grensehandel i Tyskland.
– Vi ser at Danmark har en mer offensiv politikk for å demme opp for grensehandel mot Tyskland, sier Njåstad.
Fersk undersøkelse i grensehandelsfylker: «Alle» handler over Kjølen
Rammer alle bransjer
Ifølge SSB er det grensehandel i Strømstad som bidrar sterkest til den samlede veksten.
Her økte «harryhandelen her økte med 13 prosent til 8,3 milliarder kroner fra 2016 til 2017. Dermed utgjorde grensehandel i Strømstad 55 prosent av all grensehandel.
For Charlottenberg og Töcksfors var handlebeløpet henholdsvis 2,1 og 1 milliarder kroner.
Kjøpesentre som lever av nordmenns grensehandel merket i fjor sommer oppgang i omsetning og besøk etter at den norske kronen svekket seg.
En fersk undersøkelse viser at folk handler mye mer enn normalt når de handler over Kjølen.
49 prosent bruker mer enn 2.000 kroner per handletur. Og norske husholdninger bunkrer opp med både kjøtt, ost, godteri, brus, alkohol og tobakk i Sverige.