Dette er konfliktene med Innovasjon Norge-sjefen

Det er ikke første gang det blåser kraftig rundt Anita Krohn Traaseth.

VINDFULLT: Direktør Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge har skapt reaksjoner flere ganger de siste årene. Her fra Arendalsuka i fjor sommer.
 • David Bach
Publisert: Publisert:

Søndag kveld besluttet styreleder Per Otto Dyb i Innovasjon Norge å avtre med øyeblikkelig virkning.

Årsaken: Han føler at styret er satt under administrasjon av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, som ville hindre en diskusjon om fremtiden til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth.

Isaksen begrunner ifølge Aftenposten sin inngripen med at Dyb snart skulle gå av, og at det ville være uheldig å bytte både styreleder og direktør i samme vending.

Det er foreløpig ikke kjent hvorfor Traaseths stilling skulle være oppe til diskusjon, ei heller hvorfor Dyb ikke var innstilt til to nye år i styrevervet.

Les også

Konstituert styreleder i Innovasjon Norge: – Styret har tillit til administrerende direktør

Slo alarm om lønnsgalopp

Det som er sikkert, er at det ikke er første gang det har vært storm i kastene øverst i Innovasjon Norge.

Anita Krohn Traaseth tiltrådte som administrerende direktør i Innovasjon Norge i september 2014, og markerte seg raskt med å si at hun ville ta Norge i en ny retning, med bioøkonomi, ren energi og havrommet blant satsingsområdene.

Så fikk Dagsavisen i november 2015 tilgang til et internt notat fra Innovasjon Norge, hvor det ble slått alarm om lønnsgaloppen i selskapet. 39 ansatte mer enn året før hadde fått lønn på over 800.000 kroner. Spesielt hadde lønningene galoppert siden Traaseth overtok toppjobben i fjor.

Samtidig hadde Innovasjon Norge fått et kutt på 107 millioner kroner i statsbudsjettet for 2015. Som konsekvens måtte selskapet nedbemanne med 60–70 årsverk.

Les også

Traaseth anbefaler radikal innovasjon i offentlig sektor

Reagerte i blogginnlegg

Som en reaksjon på at det interne notatet ble lekket, skrev Traaseth blogginnlegget «Ærre her det er party?», hvor hun tar opp tematikken svertekampanjer og drittpakker, innledet av en liste oppslagstitler fra reaksjonene på «lønnsfesten» i Innovasjon Norge.

Traaseth mente interne krefter drev en svertekampanje mot henne og andre i selskapets ledelse, og sa til Dagens Næringsliv at kampanjen kom som et angrep på omstillingsprosessen i selskapet.

– Hvis du ser på hvilke overskrifter notatet medførte, er det vel opplagt at motivet ikke var for å motivere eller bidra positivt i en endringsprosess som nærmer seg ferdigstillelse, sa Traaseth til Dagens Næringsliv den gangen.

Blogginnlegget kom ifølge Aftenposten overraskende på både styret og Næringsdepartementet.

Daværende styreleder Per Otto Dyb sa til E24 at han ikke var kjent med noen fryktkultur i selskapet. Det fikk Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad til å bekymre seg.

– Det som uroer meg er at administrerende direktør Anita Krohn Traaseth og styreleder Per Otto Dyb går hver sin dag ut i Dagens Næringsliv med hver sin versjon av saken, sa Arnstad, og la til at det ligger et stort ansvar på næringsministeren for å løse floken.

Kronikk om Norge

I november i fjor skrev Traaseth en kronikk i Aftenposten som nok en gang fikk værhanen til å spinne.

Traaseth listet her opp en rekke grep Norge måtte ta for å komme seg ut av «strutseposisjon», med bakgrunn i at landets oljeproduksjon og klimapolitikk ikke harmonerte.

Styrelederne i Norsk olje og gass og Norsk industris bransjeforening Olje og gass, henholdsvis Kristin Færøvik og Ann Christin Andersen, reagerte i et formelt brev til styreleder Per Otto Dyb.

Der uttrykte de to bekymring over de negative uttalelsene om oljenæringen, og skrev blant annet at «det er svært alvorlig at lederen for samfunnets virkemiddelapparat for innovasjon og næringsutvikling ikke ser og ikke anerkjenner» hvor viktig det er at Innovasjon Norge og dens ledelse aktivt må «støtte opp under det viktige innovasjonsarbeidet som skjer i norsk olje- og gassindustri.»

Traaseth har så langt ikke hatt anledning til å kommentere situasjonen i Innovasjon Norge overfor E24, fordi hun er på reise i en annen tidssone.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Innovasjon Norge
 2. Næringsliv
 3. Anita Krohn Traaseth

Flere artikler

 1. Aftenposten: Traaseth fikk skriftlig advarsel med 13 forbedringspunkter i 2016

 2. Betalt innhold

  Fem år i stormen: De seks største kontroversene rundt Anita Krohn Traaseth

 3. – Styret har tillit til administrerende direktør

 4. Gikk til valgkomiteen og fikk nei – så hoppet styrelederen plutselig av

 5. Næringsministeren om Innovasjon Norge-sjefen: – Styret står fritt