Massivt avgiftspress mot regjeringen: – Ingen skam å snu!

Stemningen har surnet etter at regjeringen ga den utskjelte sukkeravgiften forlenget liv i revidert statsbudsjett. – Forstår frustrasjonen, svarer Finansdepartementet.

SØT STRID: Sukkeravgiften ble økt med over 80 prosent i fjor. Nå lar flere seg skuffe stort over at regjeringen ikke slår retrett i revidert nasjonalbudsjett.

Foto: Knut Fjeldstad NTB scanpix
Publisert:

– Avgiften ble innført med en måneds varsel, og kan selvsagt reverseres like raskt. Det er ingen skam å snu! sier Rødt-nestleder Marie Sneve til E24.

Sukkeravgiften ble økt med 83 prosent i fjor. Det har provosert et bredt spekter av aktører i både næringslivet og politikken, også innad i regjeringspartiet Frp.

Ifølge SSB har grensehandelen økt betydelig etter avgiftsøkningene på godteri og brus, og regjeringen har vært under sterkt press om å slå retrett.

Men onsdag ble den omstridte avgiften stående uten endringer i revidert nasjonalbudsjett.

– Intet mindre enn en skandale, sa Virke-topp Harald J. Andersen.

Rødt er også misfornøyde.

Les også

E24-podden budsjettspesial: Derfor vil ikke Siv gamble på dagens høye oljepris

– Forventet å se Frp ta til fornuft

– Med de konsekvensene vi har sett de siste månedene, med eksplosiv vekst i grensehandel og magre tider for norske produsenter, så hadde vi forventet å se en Frp-minister ta til fornuft, sier Sneve.

Hun ber regjeringen innrømme nederlaget, og skrote 350-kronersgrensen for momsfri utenlandsshopping i samme slengen.

– Dette haster for å berge arbeidsplassene som nå er i ferd med å skvises ut av harryhandel på postordre i hele landet, mener Rødt-toppen.

Les også

Undersøkelse: En av tre øker harryhandelen grunnet sukkeravgiften

En rekke næringsinteresser reagerer kraftig på videreføringen av sukkeravgiften. Men Finansdepartementet fremholder at dette ikke bør komme som en overraskelse.

– Sukkeravgiften var ikke en del av regjeringens budsjettforslag, men et resultat av forhandlinger og avtale i Stortinget som vi ikke uten videre kan bryte, skriver statssekretær Jørgen Næsje (Frp) til E24.

KrF varsler omkamp

Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) anklager regjeringen for å svikte norske arbeidsplasser.

– Den dramatiske økningen i avgiften har allerede ført til at norske industriarbeidsplasser har forsvunnet, og nødvendige investeringer har blitt stoppet. Vi er derfor svært skuffet over at regjeringen ikke tar ansvar og endrer avgiften, sier nestleder Anne Berit Aker Hansen i en kommentar.

– Jeg har forståelse for frustrasjonen til enkelte i næringslivet. Men det er den samlede skatte- og avgiftspolitikken som betyr mest for vekst og arbeidsplasser her i landet, og vi har altså redusert skatter og avgifter med over 24 milliarder kroner, svarer Frp-statssekretær Næsje.

– Det mener jeg er viktig for at folk skal ha mer å rutte med, men ikke minst for at norske varer skal stå seg i konkurransen med utlandet, fortsetter han.

Heller ikke KrF er tilfredse. De vil ikke skrote sukkeravgiften, men finanspolitisk talsperson Kjell Ingolf Ropstad sier det blir feil at brus med lavt sukkerinnhold skal ha samme avgift som brus med mye sukker.

– Det vil vi kreve endret, varslet han overfor VG tirsdag.

Les også

Dette er regjeringens viktigste endringer

– Noe av det mest ko-ko

Med KrF på bakbeina kan regjeringen komme til å mangle flertall for uendret sukkeravgift i Stortingets budsjettbehandling.

Leder Monica A. Paulsen i YS-forbundet Negotia ber KrF bruke makten sin:

– Det skuffer at regjeringen ikke tar på alvor de negative konsekvensene av sukkeravgiften vi på kort tid har erfart. Nå må KrF ta ansvar for å reversere dette feilgrepet som truer arbeidsplasser og faktisk svekker folkehelsen, sier Paulsen.

– Jeg nekter å tro at KrF synes dette er god politikk, fortsetter hun.

Rødt-nestlederen sier hun har tro på at stortingsflertallet vil «ta til vettet».

– KrF setter fingeren på noe av det mest ko-ko med den økte sukkeravgiften, nemlig at den rammer vilkårlig og strider med tidligere felles intensjoner mellom myndighetene og industrien om å jobbe for å få ned sukkerforbruket, sier Sneve.