Satser tross avbestillinger: – Vi har i hvert fall ikke en sjanse om vi ikke prøver

Ett av Oslo-områdets største cateringselskaper vil prøve å holde flest mulig i jobb, selv om smitten blomstret opp og ga en ny brems i eventmarkedet.

Cateringselskapet i Oslo har ikke fått tatt tilbake like mange i jobb, som de egentlig planla.

Elvebredden Catering
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Vi er i samme båt som resten av bransjen. Det er stor usikkerhet knyttet til det vi driver med, men vi har valgt å satse. Vi har i hvert fall ikke en sjanse om vi ikke prøver, sier Espen Mikal Gryt, daglig leder i Elvebredden Catering.

Etter planen skulle alle ansatte tilbake i jobb i løpet av august og september, men så kom det en ny økning i antall coronasmittede, og nok en gang kom det en bølge med avbestillinger. Da måtte de avgjøre om de ville stenge igjen, eller satse.

– Vi kommer ikke opp i full drift igjen i september, dessverre. Heldigvis ble permitteringsordningen utvidet, så vi slipper å si opp noen. Selv om vi fremdeles er langt bakpå, så kjører vi på, sier Gryt.

Les på E24+

Selskapet lå an til doblet omsetning i år. Men i mars skjønte han at alt kunne rase.

I en Innovasjon Norge-rapport fra august ble det pekt på at høsten vanligvis er høysesong for kurs, møter og konferanser, og at prognosene for dem som driver innen dette markedet, ikke er spesielt gode i høst.

Kontantstøtte

Selskapet har allerede fått innvilget kontantstøtte på nesten 723.400 kroner for mars, april og mai, da de måtte holde stengt. Juni, som vanligvis er en av årets beste måneder, forsøkte de å ha åpent, men ser likevel at de vil ha behov for støtte til å dekke de faste kostnadene i både juni, juli og august også.

– Ser vi tre dager frem i tid, burde vi permittere alle, men vi ser at det kommer en del i siste liten. Jeg tror ikke det er mange som har så mange i jobb, og som har så tomme ordrebøker, sier Gryt og legger til at de opplever at mange setter pris på at de kan stille på kort varsel.

Les også

Konferansehotell ser mørkt på høsten: – Det kommer avlysninger hver dag

For å kunne stille på kort varsel, har de lagt om driften slik at det også er noen på jobb på kveldstid på ordrekontoret, i tillegg til at de nå har et nattskift som kan lage mat til neste morgen.

– Det er mye små arrangementer som blir gjennomført av både privatpersoner og bedrifter. Vi jobber hardt for å holde hjulene i gang, både for våre ansatte og kunder, sier Gryt.

Spent på ny ordning

Selv om planen var at selskapet skulle slippe å være avhengig av kontantstøtte da de åpnet igjen i august og september, så ser det annerledes ut nå.

– Vi har klart å redusere de faste kostnadene måned for måned, men vi kommer til et punkt der vi ikke klarer å få dem lenger ned. Så det blir spennende å se hva som kommer fra regjeringen, sier Gryt.

Den eksisterende ordningen skal fases ut nå, i slutten av august, men finansminister Jan Tore Sanner varslet tidligere denne uken at han vil legge frem en egen krisepakke i høst, for å møte behovene som ikke kan vente til statsbudsjettet.

Les på E24+

Pengene renner ut av Spar Kjøp: Har tapt 290 millioner på fem år

Smittevern

I tillegg til å kunne stille på kort varsel, har det også vært naturlig for cateringselskapet å ha en ekstra satsing på smittevern.

– Vi har full meny, alle avdelinger er bemannet, de ansatte har på munnbind på jobb, og vi kan ta med antibac-stasjoner ut på arrangementer, sier Gryt og legger til at de også jobber med en digital løsning for gjestelister, som gjør det enklere og sikrere å spore smitte, om det dukker opp.

– Tanken er at vi vil dele løsningen med alle som kan ha bruk for det, som for eksempel frisører, som også må ha oversikt over alle som er innom, fortsetter han.

– Det blir spennende å se hva som skjer videre – om vi får tilbake optimismen fra i sommer, og at smitten flater ut. Men ting kan fort snu igjen, sier Gryt.

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Innovasjon Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Regjeringen legger fram ny coronapakke mandag – nå får reiselivet og eventbransjen hjelp

 2. Bareiere frustrerte over nasjonal skjenkestopp: – Urettferdig

 3. Setter sin lit til ny krisepakke: – Ber ikke om almisser

 4. Annonsørinnhold

 5. Satset millioner, men får ikke kontantstøtte: – Rett og slett uanstendig

 6. Betalt innhold

  Tilbake i full klipp uten statsstøtte. Næringslivets behov for koronastøtte langt lavere enn ventet.