Tiltalt for coronabedrageri på 17 millioner kroner - utnyttet 300 stjålne identiteter

Politiet har kun klart å beslaglegge én million kroner etter at den tiltalte brukte et hvitvaskingsnettverk, ifølge politiet.

Den tiltalte skal ha brukt et hvitvaskingsnettverk, ifølge politiet.
Publisert:

Oslo statsadvokatembete har tatt ut tiltale mot en 35 år gammel norsk statsborger for omfattende utnyttelse av Navs lønnskompensasjonsordning i forbindelse med coronapandemien.

På grunnlag av uriktige opplysninger oppgitt i søknader, har Nav utbetalt til sammen ti millioner kroner, skriver politiet i en pressemelding.

Samtidig har den tiltalte delvis benektet straffeskyld.

Tiltalen omfatter ni fullbyrdede bedragerier og åtte bedrageriforsøk. Totalt er det søkt om cirka 17 millioner kroner i lønnskompensasjon.

De siste sju millionene ble ikke utbetalt da Nav fattet mistanke.

300 stjålne identiteter i 11 selskap

Ifølge tiltalen er ordningen utnyttet ved at over 300 stjålne identiteter er registrert som arbeidstakere i totalt 11 selskaper.

– Disse fiktive arbeidstakerne er meldt inn med høy inntekt for å danne grunnlag for maksimal lønnskompensasjon, heter det i en pressemelding fra politiet.

Etter utbetalingene kom fra Nav skal et hvitvaskingsnettverk raskt ha overført pengene videre, ifølge politiet, som opplyser om at de har funnet og beslaglagt én millioner kroner av summer.

– Ikke hovedmann

Den tiltalte mannen er varetektsfengslet, og saken er berammet over fem uker i Oslo tingrett fra 24. august.

Mannen nekter delvis straffskyld.

– Han har gitt et avhør hvor han har erkjent skyld for noen av tiltalepostene, sier hans forsvarer Usama Ahmad til VG/E24.

– Vi kommer til å føre beviser for at han ikke har hatt en så omfattende rolle som det påtalemyndigheten mener han hatt. Han har ikke hatt en rolle som noen hovedmann, sier Ahmad.

Etterforsker flere lignende bedrageri

Politiet omtaler bedrageriet som «et av de største coronabedrageriene som er avdekket til nå, og legger til at de ser svært alvorlig på saken.

I den kommende rettssaken opplyser politiet om at Nav vil kreve over ni millioner kroner tilbake i erstatning.

Samtidig etterforsker Oslo politidistrikt og Økokrim flere liknende bedrageri. Flere personer er allerede dømt eller siktet for bedrageri eller hvitvasking av utbytte, ifølge politiet.

Les på E24+

Etter 21 år er Jeff Bezos’ rakett klar. I dag skal verdens rikeste mann på sin første prøvetur.

Publisert:

Her kan du lese mer om