Forsyningskrisen rammer taxfree-gigant: Mangler cigarillos og argentinsk vin

Mens taxfree-butikkene på norske lufthavner venter på flypassasjerene, slår forsyningskrisen inn over hyllene.

Taxfreebutikken ved Gardermoen mangler en del varer, særlig fra Sør-Amerika, men har alternativer til kundene, sier TRN. Arkivfoto.
Publisert:

– Ja, det stemmer, sier kommunikasjonsdirektør Haakon Dagestad i Travel Retail Norway.

Han bekrefter at noen hyllerader har god plass i butikkene om dagen, og at årsaken er forsyningskrisen.

– Det gjelder blant annet cigarillos, og en del andre varer fra Latin-Amerika.

Også brennevinsproduksjonen, særlig av typen bitter, har blitt påvirket.

– Bittere har mange urter, så en oppskrift med 35 urter som mangler tre vil fortsatt ikke være mulig å lage.

Chile og Argentina utsatt

Dagestad peker selv på den globale forsyningskrisen, som har pågått helt siden coronapandemien traff verdens havner og fabrikker. Shippingrutene, særlig fra Chile og Argentina, påvirker en del store leverandører til denne industrien, forklarer han.

Les også

Trosser forsyningskrisen: Apple omsatte for 1.111 milliarder kroner i forrige kvartal

MANGLER VIN: Taxfree-selskapet Travel Retail Norway mangler blant annet Argentinsk vin.

– Det er noen reiseveier som er vanskeligere enn andre, men det gjelder både Nord- og Sør-Amerika. Vi har for eksempel dårlig med argentinske viner nå, sier Dagestad.

Samtidig legger han til at varemangelen ikke er voldsom.

– Det finnes stort sett alternativer. Vi liker jo ikke at vi ikke har det kundene ønsker, men vi opplever samtidig stor forståelse for at det er sånn.

Var verre før jul

Også på Sandefjord Torp har det vært sand i maskineriet, men toppsjef for Airport Retail Norway, Tomas Ekvoll, sier det var verre for et par måneder siden.

– Hadde du spurt for to måneder siden hadde jeg vært litt fortvilet. Men det er betydelig bedre nå, og vi anser det ikke som noen stor utfordring lenger, sier Ekvoll.

– Vi mangler litt fra Storbritannia på grunn av transportproblemer, og noe fra Sør-Amerika, men utover det går det greit. Det er klart det blir noe leveringstrøbbel når hele taxfree-verdenen skal åpne samtidig. Men kundene har gode alternativer, sier han.

Les også

Forsyningskrisen rammer Tesla

Det samme sier Dagestad i Travel Retail Norway.

– Vi opplever også at det kommer seg nå. For to uker siden så vi det som sannsynligvis blir årets dårligste salgsuke. Herfra blir det vekst uke for uke nå, sier han.

– Bestillingstallene er gode, i tråd med at det snakkes om lettelser. Så det ser ut til å lysne.

Permitteringsvansker

I september i fjor holdt ansatte i Travel Retail Norge og andre ansatte ved Gardermoen appell utenfor lufthavnen, i forbindelse med en usikker videreføring av permitteringsordningen.

Fortsatt er en stor andel av de permitterte ikke tilbake i jobb.

– Ikke ennå. Men vi kommer til å trenge alle i løpet av våren. Spørsmålet er når, men alle kommer tilbake, sier Dagestad.

Per i dag er rundt 300 ansatte fortsatt ute. Noen av dem er permittert, andre er i permisjon uten lønn, mens de har en annen jobb og forblir i den inntil videre, forklarer Dagestad.

Rundt 250 har sagt opp i løpet av pandemien av mellom 900–950 ansatte totalt.

Forsyningskrisen fortsetter

Forsyningskrisen har skapt store problemer for verdensøkonomien. I Norge skapte det i år blant annet en bekymring for varemangel i julehandelen.

Bak flokene ligger en blanding av overbelastede transportnettverk, produksjonsproblemermangel på arbeidskraft i viktige flaskehalser samt dreiningen i etterspørsel i USA fra tjenester over mot varer på grunn av stimuluspakker under pandemien.

Store deler av varehandelen er rammet av at fraktkapasiteten med containerskip er sprengt, spesielt mellom Asia og Vesten.

Prisen på frakt av containere sjøveien har blitt mangedoblet under pandemien. Det har skjedd i kjølvannet av den økte vareetterspørselen, begrenset fraktkapasitet og flaskehalser i havnene.

Kapasitetsutfordringene rammer også varer som blir produsert i Europa, da mange av dem er avhengig av råvarer eller komponenter som blir fraktet med skip.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om