Dagligvarekrigen

Opposisjonen vil ha mer åpenhet om dagligvaretall

Konkurransetilsynet må åpne mer opp om hvor store forskjeller det er mellom dagligvarekjedenes innkjøpspriser, mener Ap, SV og Sp. De rødgrønne partiene varsler mer åpenhet ved et regjeringsskifte.

ENIGE: Stortingsrepresentantene Geir Pollestad og Terje Aasland er enige om at man trenger økt åpenhet om resultatene av kartleggingen av dagligvarebransjen.
 • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

– Jeg mener det skal være en viss grad av åpenhet her. Alt skal ikke offentliggjøres, men at man får innblikk og forståelse av markedets utvikling, den typen åpenhet hadde jeg faktisk regnet med, sier stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap).

Han snakker om tallene som viser forskjellen på hva norske dagligvarekjeder kjøper inn varer for hos landets største leverandører.

Konkurransetilsynet har presentert denne innsikten for offentligheten de to siste årene, men har i år har besluttet å ikke lenger vise frem tallene av frykt for at det kan skade markedet.

Så langt har kartleggingen vist at det er stor forskjell på innkjøpsprisene i dagligvarebransjen, og at Norgesgruppen får bedre betingelser enn konkurrentene.

Dette påvirket behandlingen av dagligvaremeldingen på Stortinget som blant annet konkluderte med at Konkurransetilsynet skal fortsette å hente inn innkjøpspriser fra aktørene i markedet i årene fremover.

– Vi må følge opp de vedtakene vi har gjort, og trenger en oversikt over hvordan dette markedet fungerer. Da har man også en mulighet til å kontrollere, sier Aasland.

Les også

Mener Konkurransetilsynet bør offentliggjøre dagligvaredata

Opposisjonen enige

Konkurransetilsynet har i år sagt at utviklingen for innkjøpsprisene ikke har endret seg særlig fra året før.

Aasland som sitter i næringskomiteen og jobbet med dagligvaremeldingen, mener det må være mulig å strekke seg lenger.

– Det går nok an å illustrere utviklingen på en betryggende måte. Jeg er ikke så opptatt av hva Norgesgruppen betaler for majonesen eller grandiosaen, men vil gjerne ha nøkkeltatt og utviklingstrekk.

Han får støtte av næringskomiteens leder Geir Pollestad som tilsynet trekker i en litt annen retning enn det som var det politiske ønsket.

Også SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes mener praksisen ikke er i henhold til hva Stortinget vedtok i fjor.

– Det var hele tiden en forutsetning at dette ikke skulle være skjult. Jeg klarer ikke å følge resonnementet fra Konkurransetilsynet her om at tallene skulle skade konkurransen, sier Fylkesnes.

VIL HA SVAR: SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes synes lite om at offentligheten ikke får innsyn i Konkurransetilsynets kartlegging av innkjøpsprisene i dagligvarebransjen.

Tilsynet har på sin side sagt at det ikke er deres hensikt å skjule informasjon.

Næringsminister Iselin Nybø mener Konkurransetilsynet bør være så åpne «som lover og regler tillater», men:

– Det er imidlertid Konkurransetilsynet selv som sitter med all informasjonen i saken og som har vurdert det dit hen at offentliggjøring kan være skadelig for konkurransen i markedet, uttalte Nybø til E24 tidligere i uken.

Les også

Konkurransetilsynet holder dagligvaretall hemmelig

Regjeringsskifte kan bety mer åpenhet

Fylkesnes mener det er «defensivt» av departementet å la tilsynet selv bestemme hva som bør offentliggjøres og ikke.

– Jeg mener jo at departementet må gjøre sine egne vurderinger. Stortingets føringer her er såpass klare at det skal veldig mye til for å ikke være åpen om denne informasjonen, sier SV-nestlederen og fortsetter:

– Et nytt rødgrønt flertall vil ha åpenhet som mål med denne typen tall, sier han.

Også Aasland i Ap understreker at det er viktig at Stortinget har nok kunnskap til å følge opp bransjen.

– Så dere kommer til å kreve mer åpenhet om dette om dere kommer i regjering?

– Vi kommer til å fortsette fokuset på dagligvarebransjen. At man da får nøkkeltall, informasjon om konkurranseforhold og hvordan prisbildet utvikler seg er en oppgave Konkurransetilsynet har i forhold til det offentlige, sier Aasland.

Dermed er både Senterpartiet, SV og Ap enige om mer åpenhet knyttet til kartleggingen av innkjøpspriser som skal foregå i årene fremover.

Les også

Norgesgruppen omsatte for 50 milliarder kroner i første halvår

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagligvarekrigen
 2. Konkurransetilsynet
 3. Geir Pollestad
 4. Torgeir Knag Fylkesnes
 5. Norgesgruppen
 6. Rema 1000

Flere artikler

 1. Mener Konkurransetilsynet bør offentliggjøre dagligvaredata

 2. SV vil nekte «usaklige» prisforskjeller fra dagligvareleverandører

 3. Partier krever mer fra Konkurransetilsynet: – Vil foreslå forbud mot prisdiskriminering

 4. Historisk matmakt-enighet

 5. Konkurransetilsynet holder dagligvaretall hemmelig