Overblikk

Overblikk: Nye tiltak, Norges rikeste og strømmilliarder

 • Sofie Amalie Fraser
Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Omikron, nye tiltak og fortsatt høye strømpriser har preget økonominyhetene denne uken.

I tillegg har vi fått svar på hva vi kan og ikke kan gjøre for å få ned smitten i landet, og vi har fått vite hvem som troner listen over Norges rikeste.

Strømmilliarder

Mange er nok lei av å tenke på hvilken tid på døgnet det er billigst å ta en dusj, eller vurdere om man kan ha på alle panelovnene. Nå kommer kanskje redningen – eller i alle fall noe som kan hjelpe litt på økonomien.
Denne uken lovte statsminister Jonas Gahr Støre at det skal komme en ordning som skal kompensere folks høye strømregninger. Han er villig til å bruke et milliardbeløp på dette.

Partier og organisasjoner har blant annet foreslått at staten bør gi støtte i form av en direkte utbetaling til husholdningene. Andre mener at staten bør kutte merverdiavgiften på strøm på 25 prosent.

Hvordan denne støtten vil bli gitt er enda ikke kjent.

Fredag kom en liten gladnyhet om at Statnett mener strømprisene gradvis vil falle til mer normale nivåer etter prissjokket i høst.

Kongen på haugen

Denne uken fikk vi svaret på hvordan det hadde gått med Norges rikeste under det første pandemiåret. Kjell Inge Røkke tok tilbake tronen som Norges rikeste, med en formue på 19,6 milliarder kroner i 2020.

Nestemann på listen er laksearvingen Gustav Magnar Witzøe, og topper dermed listen over de rikeste under 30 år.

Oljefondssjef Nicolai Tangen er på tredjeplass og har en formue på 8,1 milliarder kroner, ifølge skattelistene. Her kan du sjekke ulike topplister og din kommune.

(Gammel) ny støtteordning

I høst ble kontantstøtteordningen til næringslivet avsluttet, men denne uken annonserte Støre-regjeringen at de ville gjeninnføre ordningen, i lys av de raskt økende smittetallene og nye innstramminger for næringslivet.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har denne uken møtt partene i næringslivet for å diskutere støtteordninger. Fredag ble det klart at regjeringen snur og innfrir lønnsstøtte til bedriftene.

Det er mange spørsmål knyttet til gjeninnføringen av kontantstøtteordningen til næringslivet. Næringsministeren sier det vil bli noen justeringer, men konkret hva og hvordan disse blir er enda ikke kjent.

LO sier tilliten til kontantstøtteordningen er svekket.

Godt og blandet

 • Meglerhuset ABG Sundal Collier inviterte til fest med en video med klare referanser til NRK-serien «Exit». Det vakte reaksjoner på sosiale medier. Videoen er blant annet beskrevet som «pinlig». Nå er festen avlyst.
 • Komiker Morten Ramm tilbyr seg å betale strømregningen til fem personer, og sender stafettpinnen videre.
 • Aftenposten skrev denne uken om småbarnsmor Karoline Bratlien, som solgte familiehunden for å betale strømregningen.
 • NRK skriver at utbruddet på restauranten Louise på Aker Brygge kan gi avgjørende omikron-svar til forskere over hele verden.
 • Den totale konsumprisindeksen steg med 5,1 prosent i november fra samme måned i fjor. Det er det høyeste på 13 år, og dyrere strøm er en av hovedårsakene.

Helgetips

Det kommer mye godt lesestoff på E24 i helgen. Du kan blant annet lese om den store trafikkorken som har ført til høye fraktpriser, lang ventetid og tomme butikkhyller.

I tillegg viser vi deg hvordan nordmenn gjør seg klar for en litt annerledes jul – i år igjen.

Det nærmer seg jul, men jeg velger likevel å ikke anbefale noe som handler om jul denne uken. Mange er sikkert godt kjent med saken om Harvey Weinstein, men hvor mye vet du om saken om den såkalte «kulturprofilen» i vårt kjære naboland? Skal du slå i hjel noen timer, så mener jeg at å se serien «The Prize of Slience» er en god bruk av tid.

Serien handler om den store metoo-skandalen i Sverige, om kultureliten og Svenska Akademien som blant annet er jury for nobelprisen i litteratur.

Har du noen tilbakemeldinger eller savner du noe i Overblikk? Send meg noen linjer på sofie@e24.no.

Håper du får en strålende helg og at du koser deg maks!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Overblikk
 2. Svenska Akademien
 3. ABG Sundal Collier
 4. Strøm
 5. Gustav Magnar Witzøe
 6. Kjell Inge Røkke
 7. Jan Christian Vestre

Flere artikler

 1. Overblikk: Omikron i Norge og stadig høye strømpriser

 2. Nye støtteordninger, renteheving og kamp om å bli sentralbanksjef

 3. Elleville strømpriser, storm rundt norsk milliardkonsern, og den største børsnoteringen på 20 år

 4. Toppledere og klimaaktivister inntar Skottland

 5. Dyrere strøm i Nord-Norge, Black Friday-motstand og nye funn i coronastøtten

 6. Overblikk: Rentefrykt, strømtiltak og gratis juice