Sverige og Finland stanser salget av russisk alkohol – Vinmonopolet klar til det samme

Vinmonopolet står klar til å stanse salget av russiske varer. På den andre siden av grensen har både Sverige og Finland besluttet å ikke selge russisk alkohol.

Illustrasjonsfoto
  • NTB
Publisert:

– Ja, det å stanse salget av russiske varer er noe som blir vurdert fortløpende. Vi står klare til å gjøre det, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen i Vinmonopolet til NTB.

Avgjørelsen om en eventuelt stans i salget av russiske varer ligger derimot ikke hos Vinmonopolet, forklarer Lorentzen.

– Vi nødt til å forholde oss til de retningslinjene myndighetene setter. Som statlig aktør er vi jo underlagt Helsedepartementet og må forholde oss til de sanksjonene myndighetene setter. Men vi ser ikke bort ifra at det går den veien, det gjenstår å se. Vi er klare til å stanse salget av disse produktene om det kommer signal om det, sier han.

Vil ikke ramme for bredt

Dersom det blir lagt ned en sanksjon på russiske varer, vil ikke det ramme altfor bredt.

– De aller fleste russiske varene vi har, er bestillingsvarer. Det vil si at kundene våre må bestille dem selv. Vi selger altså ikke så mye av disse varene, sier Lorentzen.

Mandag ble det også kjent at Norgesgruppen kaster ut russiske varer av sitt sortiment, skriver Nettavisen.

Det dreier seg om rundt 20 produkter, primært sukkervarer og skalldyr. Jobben skal gjøres i løpet av det neste døgnet, og varene fryses på lager.

– Det er ikke snakk om store mengder, men det er et viktig signal og et prinsipp at vi markerer avstand, sier kommunikasjonssjef Kine Søyland i Norgesgruppen.

Systembolaget og Alko stanser salget

Samtidig som Vinmonopolet står klar for å stanse salget av russiske polvarer, har det svenske Systembolaget besluttet at de ikke vil selge russisk alkohol inntil videre. Det samme har Finlands alkoholmonopol, Alko, besluttet, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

Systembolaget skriver at Russlands angrep innebærer stor lidelse for den ukrainske befolkningen, og at invasjonen er et åpenbart brudd på internasjonal rett.

– Situasjonen er eksepsjonell og vi tar utviklingen på stort alvor, uttaler sortimentssjef Ulf Sjödin hos Systembolaget i en pressemelding.

Les også

Russlands sentralbank øker renten til 20 prosent

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Vinmonopolet
  2. Alkohol
  3. Ukraina
  4. Russland

Flere artikler

  1. Forbrukerkapitalismen som våpen

  2. Swix-eier stopper all virksomhet i Russland: – De ansatte er bekymret

  3. Ferds sportsgigant selger seg ut av Russland

  4. Russlands generalkonsulat i Kirkenes bestilte «et større beløp» i dollar

  5. Eksportbedrifter må vente måneder på Russland-svar