Facebook-aksjonærer vil kvitte seg med Zuckerberg

Etter en katastrofal uke på børsen for Facebook, hvor aksjekursen stupte 20 prosent, ber investorer Mark Zuckerberg om å gå av.

UT DØRA: En betydelig Facebook-aksjonær har fremmet forslag om å fjerne Zuckerberg som både styreleder og administrerende direktør.

Foto: Saul Loeb AFP
  • Karsten Gutterød Hauklien
Publisert:

Investeringsselskapet Trillium Asset Management la på onsdag frem et forslag om å fjerne Facebook-grunnleggeren Mark Zuckerberg fra styret, melder Fortune.com. Trillium har Facebook-aksjer for 90 millioner kroner, eller hadde med andre ord aksjer for snaue 110 millioner før onsdag.

Forslaget kom bare timer etter at aksjeprisen stupte 20 prosent som et resultat av selskapets resultatrapport. Omsetningen var mindre enn forventet, og selskapet varslet at veksten ville avta i løpet av høsten 2018. Det satte aksjeprisen i et fritt fall.

Bakgrunn: Hele årets oppgang forsvant på sekunder: Tidenes største Facebook-fall

I FRITT FALL: Dette er aksjekurs-utviklingen til Facebook de siste tre dagene.

Skjermdump: Infront

Zuckerberg's personlige formue fikk seg også en skikkelig smell.

Dobbeltrolle

Mark Zuckerberg er Facebooks grunnlegger, og fungerer som daglig leder og styreformann samtidig. Trillium mener dette er en uheldig situasjon, ettersom et styre skal følge opp og eventuelt disiplinere ledelsen.

Les også

Facebook Norge: Negativt resultat og under én million i skatt

«En CEO som i tillegg er styreformann kan ha en overdreven påvirkning på styret og dets agenda, og dermed svekke styrets oppfølging av ledelsen» skriver selskapet i forslaget.

I tillegg peker Trillium på at Zuckerberg eier cirka 60 prosent av aksjene med stemmerett i Facebook. De mener det gjør at han uansett får siste ord i ledelsessaker og ikke er ansvarlig overfor styret.

«Å skille rollene som styreformann og CEO reduserer denne konflikten, og en uavhengig styreleder medfører den beste maktfordelingen mellom CEO og resten av styret», skriver Trillium.

Les også

Facebook vet ikke hvor brukerdata har havnet

Dårlig håndtering av kriser

I forslaget fremhever investorene det de mener er dårlig håndterte skandaler. Det innebærer blant annet hvordan Facebook agerte med tanke på Cambridge Analytica-saken, russisk innblanding i det amerikanske valget og falske nyheter.

Dette er ikke første gangen aksjonærer prøver å kvitte seg med Zuckerberg i styret. I fjor samlet en rekke investorer seg sammen for en lignende kampanje. Da stemte 51 prosent av alle aksjonærer for at Zuckerberg måtte gå. Tiltaket var ikke slagkraftig, ettersom Zuckerberg eier flesteparten av de stemmeberettigede aksjene.

Forslaget peker på at selskaper som Google, Apple og Microsoft for lenge siden skilte mellom daglig leder- og styrerollen.

Her kan du lese mer om

  1. Facebook
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Facebooks turbulente år: – Hvor mye verre kunne det gått?

  2. 137 milliarder barbert bort på få timer

  3. Facebook betalte 235 millioner kroner for toppsjefens personlige sikkerhet

  4. Annonsørinnhold

  5. Bloomberg: Nå er Mark Zuckerberg verdens tredje rikeste person

  6. Oljefondet gjør leder-unntak for Warren Buffett