Kommentar

The missing link

I FN snakkes det om tusenårsmålene for bekjempelse av fattigdom. I WTO ruller den såkalte "utviklingsrunden". Men ingen snakker om utviklingsstrategiens "missing link", flukten til skatteparadisene.

  • Marte Nilsen
    Journalist
Publisert:

Globaliseringen av finansmarkedene skapte et etisk vakuum

Hvert år går fattige land glipp av ufattelige 500 000 000 000 dollar i tapte skatteinntekter grunnet skatteunndragelser, skatteflukt og skattekonkurranse. Dette beløpet utgjør 10 ganger verdens samlede bistandsbudsjett.

Det går en stri strøm av penger fra fattige land inn skatteparadisenes hemmelige bankkonti. Et forsvinningsnummer uten sidestykke.

I følge OECD finnes det i dag 33 skatteparadiser. Dette er land hvor skattenivået er ekstremt lavt eller på 0 prosent, og hvor alle transaksjoner foregår i den strengeste hemmelighet. Totalt har enkeltpersoner gjemt unna mellom 11 000 og 12 000 milliarder dollar i skatteparadiser - et beløp som tilsvarer 50 ganger det norske oljefondet.

Transnasjonale selskaper bruker internprising, hvor varer og tjenester selges til fiktive priser mellom datterselskaper, slik at profitten hentes ut der skatten er lavest, for eksempel i et skatteparadis. 60 prosent av verdenshandelen foregår i dag internt i selskaper. Enron, som mellom 1996 og 1999 presterte å oppnå en profitt på 2,3 milliarder dollar uten å betale skatt, hadde et nettverk på 3 500 selskaper for å få det til. Bare i skatteparadiset Cayman Islands hadde de 400 registrerte selskaper.

Fattige land er mer enn noen andre avhengige av skatteinntekter for å bygge opp infrastruktur og velferdsgoder. Men dessverre presses de i stedet ufrivillig inn i en ødeleggende skattekonkurranse for å tiltrekke seg utenlandske innvesteringer.

Flere afrikanske land tilbyr i dag 0 prosent skatt på kapital, andre igjen tilbyr subsidier til selskaper. I praksis betyr dette negative skatteinntekter.

Vi vet at det er god infrastruktur og forutsigbarhet som tiltrekker seg investeringer, ikke lavere skatter (McKinsey 2004). Likevel presses fattige land med i dette spillet og går glipp av sårt tiltrengte skatteinntekter til nettopp å bygge opp infrastruktur. Skattebyrden overføres på forbrukerne i disse landene som på sin side er med på å subsidiere rike selskaper i Nord.

Globaliseringen av finansmarkedene skapte et etisk vakuum, og resultatene ser vi i fattige land i dag. Det er bred enighet internasjonalt om at skatteparadiser er skadelige for verdensøkonomien, men problemstillingen er ennå ikke knyttet opp til den globale utviklingsstrategien. Unntaket er noen få organisasjoner fra det sivile samfunn som Attac og Tax Justice Network.

Norge jobber i dag gjennom OECD i et langsiktig og møysommelig arbeid for å få bukt med skatteflukten. Det er bra. Men det må også arbeides aktivt og settes politiske standarder her hjemme.

Alle globale løsninger begynner som kjent lokalt. Regjeringen kan for eksempel begynne med sine egne og kreve at selskaper der den norske staten har en betydelig eierandel, selskaper som Statoil, Hydro og Telenor, ikke skal operere direkte eller indirekte fra skatteparadiser. Dette vil bety full innsikt i juridisk og foretningsmessig selskapsstruktur.

Et annet sted å begynne, er å inkludere skattekrav som del av de etiske retningslinjene for oljefondet. Norge har nå formannskapet i OECD og har anledning til å være foregangsland.

Vi ser at bistandspengene strømmer inn i fattige land uten at fattigdomsproblemet løses, men pengene som fosser ut igjen er vanskeligere å få øye på. Skatteparadisene kan være "the missing link" i den globale utviklingsstrategien. På tide å tette igjen hullene i bøtta?

Les også: Kristin Halvorsen kaster verdens største kjøpesenter ut av oljefondet

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ørjasæter opptrer som «nyttig idiot»

  2. Vår felles formue må forvaltes ansvarlig

  3. Åpne skatteparadisene!

  4. Annonsørinnhold

  5. Siv Jensen: «Google-skatten» er ikke nok

  6. Oljefondet må svare for kontakt med skatteparadiser