Kina halverer tollsatsene for sjømat: – Fantastisk nyhet

Norsk sjømat eksport til Kina femdoblet seg i november, nå senker Kina tollsatsene for flere fiskearter, deriblant fryst atlantisk laks. Fiskeriministeren jubler. 

HALVERER TOLLSATSER: Kina halverte tollsatser på sjømat fra 1. desember, det gleder fiskeriminister Per Sandberg. Her under hans besøk i Kina tidligere i år.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

– Dette er helt klart en fantastisk nyhet for norsk sjømatproduksjon. Når verdens største konsument og importør halverer tollsatsene er det et klart signal fra kineseren om at forbrukeren ønsker norsk kvalitets sjømat i tiden fremover, sier fiskeriminister Per Sandberg til E24.

Kina satte 1. desember ned tollsatsene på en større mengde sjømat.

Tollsatsen på fryst atlanterhavslaks er halvert fra 10 til 5 prosent, dette gjelder også fryst lodde og krabbe. Også satsene for fersk krabbe har blitt halvert.

Tollsatsene for fryste reker, ferske kaldtvannsreker og hummer kuttes i enda større grad.

De nye tollsatsene er godt nytt for fiskerinæringen skal vi tro fiskeriministeren.

– Dette vil bety enormt mye for både investeringslysten, teknologiutviklingen og forutsigbarheten til norsk fiskerinæring fremover, forteller Sandberg.

Allerede i november steg eksporten fra Norge til Kina kraftig viser nye tall. Fra en normal hittil i år på omkring 200 tonn laks i måneden, var tidvis eksporten oppe i 216 tonn i uken.

Totalt ble det eksportert 774 tonn laks til Kina i november, det er nesten 500 tonn mer enn i september og oktober, opplyser Fiskeridepartementet.

Fiskeridepartementet opplyser til E24 at de forventer en fortsatt kraftig vekst i tiden som kommer som følge av tollkuttet.

– Vi har jobbet lenge med dette både fra næringslivet og politisk i begge land, og vi har hatt fantastisk gode samtaler med Kina underveis. Særskilt etter jeg skrev under lakseprotokollen i mai, forteller Sandberg.

Les også

Denne skal hjelpe Marine Harvest ut av «rød sone»

– Begrenset virkning for norsk eksport

Sjømatanalytiker i Nordea. Kolbjørn Giskeødegård mener det er heller tvilsomt at dette vil bety veldig mye for eksporten til Kina på kort sikt.

Kolbjørn Giskeødegård, sjømatanalytiker i Nordea.

– Det er klart positivt for de frosne produktene, men at det skal ha noe å si for laksen i Norge er heller tvilsomt. Vi selger i utgangspunktet mest fersk laks og så lenge det ikke skjer noe på den fronten er det jo begrenset hvor stor økning man vil få. Det går selvfølgelig an å se for seg at Kina vil importere mer frossen laks fra Norge, men det er vel heller tvilsomt, sier Giskeødegård.

Fiskeriministeren er delvis enig i Giskeødegårds analyse, men mener man må ha litt is i magen. Han peker på at han skrev under lakseprotokollen for bare et halvt år siden.

– Det er viktig at vi fortsetter å holde dialogen i gang også fremover. Det er foreløpig slik at ikke er hundre prosent på plass. Jeg har tenkt meg til Kina neste år, flere andre statsråder planlegger også turer til Kina, i tillegg forventer vi besøk derfra. Kinesiske veterinærmyndigheter skal også komme til Norge neste år for å se på lokasjoner og hvordan vi håndterer dette, sier Sandberg.

Importbegrensningene til Kina har avtatt gradvis det siste året, men fremdeles finnes det utfordringer. Fortsatt er fylkene Sør-Trøndelag, Nordland og Troms blant annet utestengt av det kinesiske markedet.

Les også

Kina setter fart på lakseimporten fra Norge

Analytikeren ser positive trekk

Giskeødegård mener blant annet loddefiske til vinteren kan få et positivt løft av den nye tollsatsen.

– Vi kan trekke ut av dette at med loddefiske til vinteren så kan lodde bli et mer attraktivt produkt for kineserne. Det blir det veldig interessant å følge med på i tiden som kommer, forteller analytikeren.

Sjømatrådet mener derimot at en annen art vil bli vel så viktig i Kina fremover. I 2016 spiste kineserne totalt 68 millioner tonn sjømat, av det var bare 4 prosent av det importert.

– Kineserne har stor tillit til norsk sjømat, og Norge blir ansett som en av de aller mest populære sjømatnasjonene. Det snakkes mye om norsk laks til Kina, men vi ser også stort potensial i andre arter her. Norsk torsk holder for alvor på å ta en posisjon som et høykvalitetsprodukt i Kina, men vi ser også at det er potensiale for blant annet uer, lodde, makrell, blåkveite, krabbe og reker, sier Sigmund Bjørgo, som er fiskeriutsending i Kina fra Norges sjømatråd i en pressemelding.

Les også

Kinas smogkrig kan koste landet 460 milliarder

Les også

Kina kan kutte to tredeler av CO2-utslippet innen 2050

Les også

– USAs handel med andre land kan bli svekket

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Fisk
 2. Kina
 3. Norge

Flere artikler

 1. Beste start på året noen gang for norsk sjømat

 2. Betalt innhold

  Sjømateksporten ned – verdien opp

 3. Tror på norsk lakse-boom i Kina

 4. Sjømateksportens beste februar noensinne: Ny knallmåned for laksen

 5. Norsk lakseeksport til Vietnam stoppet opp etter Kina-avtale